Advertorial
Home » Author Archives: admin (page 3)

Author Archives: admin

Feed Subscription

PENYAKIT GINJAL YANG KRONIK

PENYAKIT GINJAL YANG KRONIK Buah pinggang atau ginjal ialah sepasang organ yang penting untuk tujuan perkumuhan (membuang bahan-bahan toksik atau yang berbahaya dalam tubuh) melalui air kencing. Selain itu ianya juga berfungsi: Membuang cecair yang berlebihan dari badan. Mengawal tekanan darah. Mengawal asid dalam darah. Mengawal mineral di dalam darah. Menghasilkan hormon untuk pembentukan sel darah merah (erythropoietin) dan active vitamin D, untuk mengekalkan tulang yang sihat dan kuat. Di Malaysia dianggarkan 2300 pesakit baru dikesan mengidap kegagalan ginjal setiap tahun. Dianggarkan juga seramai 70% mendapat rawatan di pusat rawatan hemodialisis manakala 30% lagi mendapat samada rawatan CAPD atau rawatan hemodialisis di rumah. Masalah ini bertambah hebat apabila masyarakat keliru dengan punca dan cara merawat penyakit ini. Masalah ginjal ini disebut sebagai Penyakit Ginjal yang Kronik atau Chronic Kidney Disease ... Read More »

BAHAYAKAH DEMAM ANAK SAYA?

BAHAYAKAH DEMAM ANAK SAYA? Jika tidak kerana niat illahi ta’ala, tentu saya di antara doktor yang paling kecewa bila berhadapan dengan ibu bapa yang ‘gemar’ membawa anak mereka ke klinik. Setiap kali ke klinik, pasti mahukan ubat-ubat yang ada kalanya tidak perlu. Jika tidak diberi, akan berbantah pula dengan doktor. Ini bukanlah satu tindakan ibu bapa yang baik. Ibu bapa mungkin keliru tentang penyakit. Mereka mungkin melihat penyakit dari segi gejala saja, sedangkan doktor melihat gejala penyakit dengan mencari punca. Antara gejala yang menjadi kebimbangan ibu bapa ialah gejala demam. Demam hanyalah gejala (symptom) bagi penyakit. Oleh kerana ia bukan penyakit, tidak semua gejala demam memerlukan ubat. (rujuk: “Clinical Report–Fever and Antipyretic Use in Children” Pediatrics; diterbitkan 28 Februari  2011) Minggu lalu saya didatangi oleh sepasang ibu bapa yang membawa ... Read More »

BEZA JANGKITAN BAKTERIA DAN JANGKITAN VIRUS

BEZA JANGKITAN BAKTERIA DAN JANGKITAN VIRUS “Assalamualaikum, doctor. Bolehkah kita mengetahui sama ada seseorang individu itu diserang oleh bakteria atau virus?. Terima kasih” Walaikumusalam. Bakteria dan virus adalah mikroorganisma yang halus tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia hanya dapat dilihat dengan menggunakan mikroskope. Tanda-tanda jangkitan juga lebih kurang sama. Cuma dengan pengalaman, doctor akan dapat membezakan keduanya. Ini penting kerana kebanyakan jangkitan virus tidak memerlukan antibiotik, sementara hampir semua jangkitan bakteria memerlukan antibiotik. Bagi pengesahan, sama ada jangkitan bakteria atau jangkitan virus, doctor akan menjalan pemeriksaan darah dan ujian culture and sensitivity membantu doctor membezakan keduanya. Doktor akan mengambil sampel untuk pemeriksaan, contohnya: • Kahak untuk jangkitan salur pernafasan• Nanah untuk jangkitan pada luka• Darah untuk jangkitan aliran darah eg septicaemia• Najis bagi masalah cirit – birit• Bendalir cerebrospinal ... Read More »

UBAT SELSEMA DAN BATUK UNTUK KANAK-KANAK

UBAT SELSEMA DAN BATUK UNTUK KANAK-KANAK “Assalamualaikum dokter. Saya ingin bertanya sikit mengenai bayi sy yang berumur 10 bulan. Kenapa bayi berumur lingkungan ini tidak diberikan ubat selsema? Saya sgt fobia sbb ank ke empat sy dulu batuk selsema, dokter sebuah klinik swasta kata tidak blh bg pd bayi. Hanya ubat sembur kat hidung…tp msih elsema..Akhirnya anak saya warded sbb byk kahak pd paru2. Kenapa yer dokter? Kalau bg pd dos seumur dgn bayi blh tak? Terima kasih.” WA ALAIKUM MUS SALAM Pemberian ubat selsema bergantung kepada pemeriksaan doktor. Secara amnya mmg ada garis panduan yang tidak membenarkan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun diberikan ubat antihistamin (untuk batuk dan selsema). Ini kerana ada kes di mana kanak-kanak yg mendapat ubat-ubat ini mengalami kesan sampingan yang teruk seperti tidak sedarkan ... Read More »

HOT DOG ANTARA PUNCA KANSER?

HOT DOG ANTARA PUNCA KANSER? Hot dog adalah makanan segera yang diminati di Amerika Syarikat, malah di Malaysia. Asalnya hotdog adalah makanan berkhasiat menggunakan daging terbaik oleh pendatang Jerman untuk menjamu keluarga pada hari perayaan di New York sekitar tahun 1860. Apabila ia menjadi industri pemakanan, pengeluaran tidak lagi mementingkan aspek kesihatan, malah mungkin menyebabkan kemudaratan. Ia tidak lagi memberikan nutrisi terbaik (terutamanya mikronutrien) pada individu yang memakannya. Apatah lagi ia bukan lagi dijadikan makanan istimewa (pada hari perayaan) tetapi dijadikan makan ruji setiap hari. Jika ia diambil sesekali atau sebagai sampingan pada menu makanan yg lebih sihat, ia mungkin tidak mengapa. Tetapi jika diambil sebagai menu utama dalam pemakanan setiap hari, sudah tentu ia mendatangkan masalah. Hot dog pada asasnya diperbuat dari daging haiwan seperti lembu, ayam, kambing malah ... Read More »

KAJIAN MENUNJUKKAN CARA PEMAKANAN AKAN MENGUBAH KESIHATAN MENTAL

KAJIAN MENUNJUKKAN CARA PEMAKANAN AKAN MENGUBAH KESIHATAN MENTAL Terdapat banyak kajian yang mengkaitkan pemakanan dan kesihatan mental. Antara yang menarik adalah kajian yang menunjukkan diet Mediterranean (yang menggalakkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, minyak zaitun dan protein dari ikan laut) dapat merendahkan tahap kemurungan. Sementara makan segera pula meningkatkan tahap kemurungan. Kajian ini dilakukan oleh sekumpulan pengkaji dari Binghamton University dan Stony Brook University, kedua-dua universiti di New York, mengendalikan pemerhatian dalam talian yang melibatkan 2,600 orang dari America Utara, Eropah, Timur Tengah, Afrika Utara dan Asia. Mereka mendapati terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kesihatan mental. 1. Individu yang muda dan berusia lebih mudah mendapat masalah tekanan mental akibat pengambilan terlalu banyak caffeine dan makanan segera yang banyak. 2. Wanita yang muda dan berusia yang melakukan pergerakan fizikal dan mengambil makanan ... Read More »

FAKTA BERKAITAN KOLESTEROL

FAKTA BERKAITAN KOLESTEROL 1. Seperti yang kita sedia maklum kolesterol merupakan satu keperluan dalam diet harian seseorang untuk beberapa fungsi tubuh walaupun ada yang mengatakan bahawa kita harus mengurangkan pengambilan lemak. Bolehkah dr terangkan dengan lebih jelas apakah itu kolesterol? Kolesterol tinggi (hiperkolestrolemia) adalah penyebab utama beban penyakit dalam negara-negara maju dan negara-negara yang membangun. Ia menyebabkan 2.6 juta kematian di seluruh dunia. Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (National Health and Morbidity Survey) 2015, kadar bilangan warga Malaysia yang menghidap dislipidemia dan berumur 18 tahun dan ke atas adalah 47.7% (9.6 juta). Jadi apakah sebenarnya kolestrol? Dalam pemakanan kita, kita memerlukan makronutrien yang terdiri dari karbohidrat, lemak dan protein. Lemak boleh dibahagikan kepada 3 jenis, iaitu : a. lemak sihat iaitu lemak tidak tepu b. lemak yang tidak sihat ... Read More »

TIPS TURUNKAN GULA DALAM DARAH

TIPS TURUNKAN GULA DALAM DARAH 1. Melakukan senaman Melakukan senaman dengan lebih kerap dapat membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kepekatan insulin. Dengan senaman juga, ia dapat membantu otot menggunakan gula dalam darah dengan betul. Antara bentuk senaman yang boleh dilakukan seperti angkat berat, berjalan, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan lain-lain. 2. Kawal pengambilan karbohidrat Badan akan memecahkan karbohidrat ke dalam gula (glukosa) dan kemudian insulin memindahkan gula menjadi sel. Apabila anda makan terlalu banyak karbohidrat, tapi mempunyai masalah dengan insulin, ia dapat meningkatkan glukosa dalam darah. Oleh sebab itu, Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan pesakit diabetes supaya mengawal pengambilan karbohidrat. 3. Meningkatkan pengambilan serat Serat melambatkan pencernaan karbohidrat dan penyerapan gula. Atas sebab itu, ia mengurangkan kenaikan paras gula dalam darah. Makanan yang mengandungi serat yang tinggi seperti sayur-sayuran, ... Read More »

IKAN KELI DIKATAKAN MAKANAN BERBISA MENGIKUT PERUBATAN DAN BUDAYA MELAYU LAMA

IKAN KELI DIKATAKAN MAKANAN BERBISA MENGIKUT PERUBATAN DAN BUDAYA MELAYU LAMA Dalam perubatan Melayu lama, selain makanan yang dikatakan berunsur panas, sejuk, berangin dan tajam, terdapat makanan yang diketegorikan sebagai makanan berunsur bisa. Makanan bagi kategori ini lazimnya bergantung kepada kesihatan seseorang individu. Terdapat individu yang boleh memakan makanan yang berunsur bisa tanpa memberikan kesan terhadap tubuh badan pemakannya. Namun ada juga yang tidak sesuai mengambil makanan seperti ini.  Nasihat ini selalunya diberikan kepada wanita yang baru melahirkan anak (dalam berpantang), pesakit yang mengalami luka kemalangan, atau baru menjalani pembedahan. Bagi masyarakat Melayu, makanan seperti pulut, pucuk paku, limau nipis dan manga juga antara makanan yang dikategorikan sebagai makanan berunsur bisa (Shariffah Suraya 2013; Che Wan Jasimah 2000). Selain itu, ikan yang mempunyai duri dan sengat seperti ikan keli, ikan ... Read More »

SAKIT PERUT GASTRITIS

SAKIT PERUT GASTRITIS Assalamualaikum, Dr Zubaidi. Pagi tadi saya ke klinik untuk pemeriksaan dan doktor mengesahkan saya ada gastrik. Boleh ke saya minum susu badam yang saya pesan dari doktor tempoh hari. Satu lagi makanan yang macam mana sesuai untuk saya penghidap gastrik? Terima kasih.  Walaikumusalam. Gastrik adalah perkataan yang membawa makna perut. Selalunya dalam kes yang biasa berlaku, pesakit mengalami keradangan permukaan dalaman perut. Keadaan ini dinamakan gastritis. Selalunya didiagnosa secara ringkas dengan pemeriksaan ringkas dan bergantung pada simptom. Dalam keadaan yang lebih serius, puan boleh mengalami gastric ulcer. Dalam keadaan ini, puan mungkin mengalami rasa sakit perut yang kuat dan ubat pil anti-gastritis yang dibeikan mungkin tidak berkesan. Ia didiagnosakan secara pemeriksaan skop masuk ke dalam perut. Ia dinamakan pemeriksaan OGDS. Doktor akan melihat ada luka dan keradangan ... Read More »

LABU MAKANAN BERUNSUR ANGIN

LABU MAKANAN BERUNSUR ANGIN Assalamualaikum doctor. Saya baru melihat post doktor mengenai kebaikan memakan labu. Adakah labu ni berangin? Sebab saya adalah peminat labu. Tetapi saya adalah pesakit anxiety disorder. Ramai yang kata tidak boleh makan sebab berangin. Boleh doctor bagi penjelasan tak? Terima kasih. Walaikumusalam. Makanan berangin lazimnya dikaitkan dengan masalah kembung perut. Apabila seseorang itu mengalami sakit perut, selalunya akan dikaitkan dengan sifat pemakanan yang tidak betul. Selain tidak menjaga masa makan dengan betul, masyarakat Melayu akan mengaitkannya dengan makanan berangin. Pengambilan makanan berangin akan memberikan kesan tidak baik terhadap kesihatan pemakannya. Lebih teruk lagi, jika seseorang itu penghidap penyakit ulu hati yang juga dikaitkan dengan kesalahan dalam memilih makanan. Salah satu makanan yang dikatakan berangin adalah labu. Labu merupakan sejenis sayuran yang tidak asing bagi masyarakat Melayu. ... Read More »

ADA PROTEIN DALAM AIR KENCING

ADA PROTEIN DALAM AIR KENCING Assalamualaikum Dr Zubaidi. Saya mahu tanya. Saya baru buat pemeriksaan kesihatan. Didapati ada protein dalam air kencing. Ujian fungsi hati dan ginjal normal. Mohon pandangan. Walaikumusalam. Tidak perlu buat apa-apa kerana secara normal memang ada sedikit kehadiran protein akibat hadirnya sel darah merah atau sel darah putih dalam air kencing. Kehadiran protein juga boleh disebabkan oleh sel mati yang keluar dari pundi kencing. Lagi pun fungsi ginjal puan adalah normal. Minum air kosong secukupnya. Boleh ulang semula pemeriksaan selepas seminggu jika puan masih ragu-ragu. #HealthDrZubaidi Read More »

KEBAIKAN ULAM RAJA

KEBAIKAN ULAM RAJA Ulam Raja atau cosmos caudatus popular di Malaysia, Indonesia dan Brunei sebagai hidangan tambahan dalam menu bersama sambal. Ia mengandungi nilai kalori yang rendah, dan pelbagai nutrisi. Setiap 100 gm Ulam Raja mengandungi: Tenaga 20 Kcal Karbohidratg 0.5 gm Protein 3.0 gm Serat 1.6 gm Vitamin C 65.0 mg Thiamin (B1) 0.15 mg Riboflavin (B2) 0.25 mg Kalium 430mg Fosforus 35 mg Kalsium 250 mg Magnesium 50 mg Zat besi 5.0 mg Selain itu, kebaikan Ulam Raja ialah : 1. Mengawal paras gula Pesakit diabetes yang amalkan 15 gram ulam raja setiap hari selama lapan minggu menunjukkan paras bacaan glukosa dalam darah yang lebih terkawal. Ini kerana ulam raja berbanding pesakit yang tidak mengambil ulam raja kerana ia meningkatkan paras sensitiviti insulin. 2. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular Ulam ... Read More »

PESAKIT SLIP DISC BOLEH BERBASIKAL ATAU JOGING?

PESAKIT SLIP DISC BOLEH BERBASIKAL ATAU JOGING? Assalamualaikum. Dr Zubaidi. Adakah pesakit slip disc boleh berbasikal atau joging? Terima kasih. Walaikumusalam. Pesakit yang mengalami masalah slip disc tidak digalakkan lakukan aktiviti lasak. Berbasikal dan berjogging dianggap aktiviti yang sederhana. Sementara bermain bolasepak dianggap aktiviti yang agresif. Jadi berhati-hatilah. Ini kerana ligamen di situ sudah lemah. Ia boleh menyebabkan ligamen mengalami koyak lebih teruk dan menyebabkan slip disc keluar lebih jauh dari posisi asal. Ini merosakkan saraf tunjang dengan lebih teruk. Tanda keadaan masalah ini lebih teruk adalah rasa sakit di bahagiang belakang dan mengalami rasa kebas dan mencucuk-cucuk pada anggota kaki. Semoga menjawab soalan. #HealthDrZubaidi Klik pada gambar di bawah ini untuk mendapatkan Dalucia Almond Milk Vanilla Powder produk keluaran tempatan yang berkualiti. Read More »

PETUA UNTUK SEMBELIT

PETUA UNTUK SEMBELIT Assalamualaikum. Saya ada masalah buang air besar. Kadang kala sampai seminggu sekali, baru buang air. Adakah probiotics boleh membantu utk melawaskan? Adakah orang diabetis boleh ambik prebiotik? Terima kasih. Walaikumusalam. Sembelit yang kronik boleh membuatkan seseorang indibidu rasa tidak selesa, rasa kekembungan dan mungkin menyebabkan keletihan. Jika kita gemar makan makanan yang dibakar (ala BBQ), tiada fiber dan tinggi kandungan nitrate (kebanyakan dalam daging yang diproses), sembelit yang kronik mungkin mencetuskan kanser usus besar (kolonorektal). Biasanya kita membuang air besar sekali sehari atau mungkin sehari dalam tiga hari. Lebih dari itu, ia tidak lagi normal apabila najis menjadi keras dan kita terpaksa meneran. Ini boleh menyebabkan masalah buasir pula. Untuk melegakan sembelit ada beberapa cara dan petua. Ada yang guna satu cara untuk rasa lega. Ada yang ... Read More »

BOLEH KE AMBIL VITAMIN C SETIAP HARI?

BOLEH KE AMBIL VITAMIN C SETIAP HARI? Salam doctor saya nak tanya. Kanak-kanak perlu ke amalkan vit c setiap hari? Terima kasih. Walaikumusalam. Setiap orang dari kita memerlukan vitamin C setiap hari. Berapa banyak jumlah atau dos yang perlu diambil berbeza mengikut keperluan individu. Individu yang sihat memerlukan vitamin C yang rendah. Mungkin dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, sudah mencukupi. Masalah mula timbul bila kita tidak ambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang secukupnya. Makanan kita hanya roti, nasi dan berlauk daging atau ayam. Tiada sayur. Kita mungkin mengalami masalah kekurangan vitamin C, mungkin tidak banyak tetapi jika berlanjutan akan memberikan masalah kesihatan kepada kita. Jika kita mengalami sakit yang teruk atau mengalami sakit yang kronik, kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi. Mungkin tidak cukup dari makanan yang kita makan. Kita ... Read More »

MINYAK ZAITUN DAN JUS DELIMA UNTUK PENYAKIT DIABETIC NEUROPATHY

MINYAK ZAITUN DAN JUS DELIMA UNTUK PENYAKIT DIABETIC NEUROPATHY Assalamualaikum. Adakah dgn mengambil minyak zaitun dan jus delima dpt merawat penyakit diabetik neuropati? Terima kasih. Walaikumusalam. Minyak zaitun dan jus delima adalah makanan, bukan ubat spesifik untuk masalah diabetic neuropathy. Minyak zaitun mengandungi minyak sihat mono unsaturated fatty acid. Ia  membantu merawat kecederaan pada penebat yg membungkus saraf (myeline sheath) yang rosak. Jus delima pula mengandungi mineral dan vitamin yang membantu melancarkan pergerakan signal sensori sepanjang saraf dari tisu ke otak dan pergerakan signal motor dari otak ke tisu. Oleh kerana tahap mineral dan vitamin yang sederhana, ia mengambil masa yang lebih lama untuk merawat kerosakan ini. Selain itu kesannya juga agak sederhana. Saya juga mencadangkan pesakit mengambil suplemen tambahan seperti vitamin E, vitamin C atau vitamin D jika masalah ... Read More »

MENINGKATKAN HEMOGLOBIN DENGAN PENGAMBILAN MAKANAN

MENINGKATKAN HEMOGLOBIN DENGAN PENGAMBILAN MAKANAN Hemoglobin atau singkatannya Hb adalah protein yang berada dalam sel darah merah. Ia mengangkut oksigen ke seluruh tubuh. Tahap hemoglobin dalam tubuh boleh diketahui apabila melakukan pemeriksaan darah. Apabila tahap hemoglobin kita rendah, fungsi sel darah merah yang penting ini akan akan terganggu. Kita akan menjadi lebih mudah penat, sukar bernafas dan tidak bertenaga. Oleh itu, masalah tahap hemoglobin rendah harus segera dirawat. Pengambilan makanan yang tertentu adalah salah satu cara paling mudah untuk meningkatkan tahap hemoglobin (Hb) yang rendah. Beberapa jenis nutrisi, seperti zat besi, vitamin C, dan asid folik dapat membantu meningkatkan tahap hemoglobin. Ambillah makanan yang mengandungi nutrisi ini. Antaranya : 1. Daging merah Daging merah tanpa lemak merupakan salah satu makanan untuk dapat meningkatkan tahap hemoglobin (Hb) dalam darah. Di dalam daging merah ... Read More »

BOLEHKAH PESAKIT YANG MENGAMBIL WARFARIN MENGAMBIL SAYURAN HIJAU

BOLEHKAH PESAKIT YANG MENGAMBIL WARFARIN MENGAMBIL SAYURAN HIJAU Dalam satu kajian terbaru, pesakit yang mengambil warfarin sebagai ubat pencair darah masih boleh mengambil sayur-sayuran hijau. Ini berlainan dari nasihat yang diterima sebelum ini kerana dibimbangi vitamin K yang memekatkan darah yang dalam dalam sayur-sayuran hijau akan mengganggu rawatan bagi pesakit yang mempunyai masalah darah yang pekat. Pendapat ini juga dipersetujui oleh Prof Guylaine Ferland, professor pemakanan dan nutrisi di University of Montreal di Canada. Ini berdasarkan pembentangan kajian yang dilakukan semasa persidangan dalam mesyuarat tahunan American Society for Nutrition, di Baltimore, Amerika Syarikat pada tahun 2019. Seperti mana yang diketahui bahawa Vitamin K membantu membekukan darah. Jadi pesakit yang mengambil ubat anti-pemekatan darah (anti-clotting atau anticoagulant) seperti sering diberutahu agar menghadkan pengambilan sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, kobis hijau dan ... Read More »

KESAN PENGAMBILAN VITAMIN D KEPADA PESAKIT KANSER KOLONOREKTAL

KESAN PENGAMBILAN VITAMIN D KEPADA PESAKIT KANSER KOLONOREKTAL Kanser kolonorektal adalah kanser yang ketiga biasa berlaku di seluruh dunia sebanyak 1.8 juta kes setiap tahun dengan kematian dianggarkan sebanyak 860 ribu setiap tahun. Di Malaysia CRC adalah kanser yang kedua terbanyak, malangnya kebanyakan kes kanser iaitu 65% dikesan di tahap III dan IV. Kekurangan vitamin D adalah di antara faktor punca penyakit ini dan pemberian vitamin D secara suplemen membantu penyembuhan kanser kolonorektal. (1,2,3) Banyak kajian yang dilakukan dalam makmal menunjukkan bahawa vitamin D menyebabkan sel-sel kanser berhenti membiak dan lebih mudah mati (apoptosis), pengubahsuaian perjalanan Wnt signalling pathway (kitar hidup sel dari mula dibentuk sehingga kematiannya), pembaikan DNA dan mempertingkatan pertahan diri (immunomodulation). (4). Ini mengukuhkan bukti bahawa vitamin D adalah penting dalam menghalang dan merawat kanser konorektal. (5) ... Read More »

PENGAMALAN MINYAK ZAITUN DAN RISIKO MENDAPAT DIABETES JENIS 2 DI KALANGAN WANITA AMERIKA SYARIKAT

PENGAMALAN MINYAK ZAITUN DAN RISIKO MENDAPAT DIABETES JENIS 2 DI KALANGAN WANITA AMERIKA SYARIKAT Minyak zaitun telah terbukti dalam merendahkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular. Satu kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2015 bagi menilai kebenaran ini telah dilakukan. Kajian ini melibatkan laporan data 59,930 orang wanita berumur 37-65 tahun yang dikumpulkan dari Nurses’ Health Study (NHS) dan satu lagi laporan data melibatkan 85,157 orang wanita yang berumur 26-45 tahun dari NHS II yang bebeas dari penyakit diabetes, kardiovaskular dan kanser. Pemakanan yang dimakan dinilai menggunakankaedah soal-jawab (questionnaires) dan data dikemaskini setiap 4 tahun. Jika ditimpa penyakit diabetes, pesakit akan melaporkan penyakit itu dan soalan tambahan diberikan bagi pengesahan. Selepas 22 tahun, terdapat 5738 kes diabetes dalam data NHS dan 3914 kes diabetes dalam NHS II. ... Read More »

MAKANAN PELENGKAP UNTUK BAYI DAN KANAK-KANAK

MAKANAN PELENGKAP UNTUK BAYI DAN KANAK-KANAK Makanan pelengkap adalah makanan tambahan yang diberikan kepada bayi anda selain daripada pemberian susu ibu. Pada umur enam bulan, pemberian susu ibu sahaja tidak mencukupi. Ia perlu dilengkapkan dengan pemberian makanan pepejal). Pertambahan makanan pepejal dengan meningkatkan tekstur dan kepekatan makanan tersebut dapat membantu bayi anda memperolehi nutrien yang penting bagi pertumbuhan dan perkembangannya. Kelewatan dalam memperkenalkan makanan pepejal melebihi 6 bulan akan meningkatkan risiko anemia dan gangguan pertumbuhan. Bermula daripada umur 6 bulan, urat saraf dan otot mulut bayi sudah berkembang secukupnya bagi membantu mengunyah dan menggigit makanan. Sistem penghadaman dan pencernaan bayi sudah matang untuk menghadam pelbagai jenis makanan. Walau bagaimanapun susu ibu masih perlu diberi dan menjadi sebahagian daripada pemakanan bayi anda. Makanan pelengkap yang sihat perlu mengandungi pelbagai jenis makanan ... Read More »

UBAT ANTI-KOLESTROL JENIS STATIN

UBAT ANTI-KOLESTROL JENIS STATIN Statin adalah ubat yang biasa dipreskripsikan doktor untuk menurunkan paras kolesterol dalam darah. Ia bertindak dgn menghalang enzim yang menghasilkan kolesterol. Antara ubat statin di pasaran : Lovastatin 20 – 80mg Pravastatin 20 – 40mg Simvastatin 20 – 80mg Atorvastatin10 – 80mg Fluvastatin 20 – 80mg Rosuvastatin10 – 40mg Kesan sampingan ubat Ubat antikolestrol statin boleh menyebabkan sakit kepala, sembelit, gatal dan keletihan. Pesakit boleh mengalami peningkatan enzim hati. Jadi pesakit perlu menjalani ujian darah secara berkala bagi memastikan fungsi hati berada dalam keadaan yang baik. Pesakit juga boleh mengalami rasa sakit, keletihan atau lemah otot.Kes yang paling teruk adalah kerosakan otot (rhabdomyolysis) yang menyebabkan kerosakan hati, kegagalan fungsi buah pinggang dan kematian. Namun ia jarang berlaku. Jika mengalami sebarang kesan sampingan, hubungi doktor yang merawat ... Read More »

SAKIT BERDENYUT-DENYUT PADA TAPAK KAKI

SAKIT BERDENYUT-DENYUT PADA TAPAK KAKI Assalamualaikum doktor. Saya nak tanya doc, masalah saya adalah tapak kaki saya berdenyut dan sakit. Adakah disebabkan oleh diabetes? Walaikumusalam. Antara punca tapak kaki berdenyut adalah disebabkan oleh keradangan sendi (arthritis) dan keradangan ligamen (plantar fascitis). Keradangan berpunca dari sakit kronik spt diabetes, pengambilan ubat sintetik, berat badan berlebihan serta masalah kerosakan saraf dan penyumbatan saluran darah. Ia juga akan pendedahan pada elemen radikal bebas. Diet terbaik adalah diet yang banyak fiber iaitu sayur-sayuran dan buah-buahan. Ia kaya dengan vitamin anti-keradangan seperti vitamin C dan vitamin E. Polifenol dalam minyak zaitun juga baik untuk menurunkan tahap keradangan. #HealthDrZubaidi Read More »

DIET UNTUK PESAKIT GOUT

DIET UNTUK PESAKIT GOUT Asid urik adalah bahan kumuh yang dihasilkan oleh tubuh selepas berlakunya pencernaan dan penghadaman makanan yang kaya dengan asid amino purine. Purine adalah asid amino yang terdapat dari sumber makanan berprotein. Apabila kita makanan yang kaya dengan purine, tubuh tidak mampu membuang asid urik, kita berisiko diserang gout, atau (gouty arthritis, iaitu keradangan pada sendi. Ia menyebabkan sendi menjadi bengkak, sakit dan tidak boleh dibengkokkan. Antara tips pemakanan yang boleh dilakukan adalah : 1. Ambil makanan yang mengandungi rendah lemak-trans (atau transfat) kerana ia merangsangkan proses keradangan. 2. Minum air kosong yang secukupnya membantu tubuh membuang asid urik melalui air kencing. Sekurang-kurangnya 2.5 L sehari. 3. Elakkan makan daging merah dan organ dalaman dari haiwan berkaki empat. 4. Elakkan makanan laut dan ikan seperti ikan makeral, ... Read More »

PIL KALSIUM VS SUSU

PIL KALSIUM VS SUSU Assalamualaikum doc. Adakah ambil pil kalsium, tidak perlu lg minum susu. Terima kasih. Walaikumusalam. Susu merupakan sumber kalsium yang hebat. Selain kalsium, dengan minum susu kita juga mendapat air, protein, mineral yang lain, dan vitamin. Berbanding dengan pengambilan pil kalsium, kita hanya mendapat kalsium dari pil yang diambil. Pada saya mengambil pil kalsium hanya sesuai mereka yang mempunyai masalah kekurangan enzim lactulose atau alahan pada susu lembu. Cuba dapatkan segelas susu segar. Cuma dari segi kos, pil kalsium lebih murah dari susu. Semoga menjawab pertanyaan. #HealthDrZubaidi Read More »

SUPLEMEN VITAMIN UNTUK PESAKIT DIABETES

SUPLEMEN VITAMIN UNTUK PESAKIT DIABETES Assalamualaikum Dr Zubaidi. Adakah vitamin C sesuai diambil oleh pesakit diabetes. Terima kasih. Walaikumusalam. Vitamin C dan vitamin E sangat bagus diambil sebagai suplemen untuk pesakit diabetes bagi mencegah keradangan. Keradangan pada pesakit diabetes akan mempercepatkan mereka mendapat komplikasi seperti kerosakan saraf, saluran darah tersumbat, stroke dan kerosakan ginjal. Bagi pesakit diabetes saya mencadangkan vitamin C 1000mg dan vitamin E (tocotrienol) 100mg sehari. Ini kerana tidak semua vitamin yang diserap masuk ke dalam. Mereka yang berusia, mempunyai masalah dibetes dan mengambil ubatan selalunya mempunyai tahap penyerapan yang perlahan. #HealthDrZubaidi Read More »

PUNCA KEMEROSOTAN TULANG, SENDI DAN OTOT SERTA CARA MENCEGAH

PUNCA KEMEROSOTAN TULANG, SENDI DAN OTOT SERTA CARA MENCEGAH Menjelang tahun 2040, bilangan warga Malaysia berusia 60 tahun ke atas dijangka akan meningkat sehingga dua kali ganda berbanding anggaran semasa (tahun 2019) iaitu hanya 10.3% daripada jumlah penduduk. Wargatua (individu yang berusia 60 tahun ke atas) berisiko untuk mengalami masalah yang melibatkan tulang, sendi dan otot. Masyarakat tidak sedar bahawa memiliki sistem muskuloskeletal (iaitu tulang, sendi dan otot) yang sihat dan kuat merupakan faktor penting untuk hidup yang berkualiti pada masa tua. Jika tidak mereka akan mengalami rasa tidak selesa seperti kekakuan yang menjejaskan pergerakan mereka. Oleh itu masyarakat kita terutama yang sudah mencapai umur 40 tahun ke atas supaya menjaga kesihatan muskuloskeletal mereka dari awal lagi bagi melambatkan masalah ini. Jadi apakah yang dimaksudkan dengan kesihatan muskuloskeletal? Sistem muskuloskeletal ... Read More »

KULIT CEDERA AKIBAT TERKENA OVEN PANAS

KULIT CEDERA AKIBAT TERKENA OVEN PANAS Assalamualaikum. Sy nk tnya selalu parut kena oven panas ambik masa lama x dr nk pudar? Walaikumusalam  Secara am, kesembuhan luka pada kulit bergantung pada kedalaman luka. Jika setakat melibatkan lapisan luar, dan tidak melibatkan lapisan kulit sebenar, ia ambil masa beberapa hari. Tiada parut terhasil. Jika menembusi lapisan epidermis, ia mengambil masa untuk sembuh satu hingga dua minggu. Untuk hilang parut mungkin lebih lama. Semakin dalam melibatkan lapisan kulit, lebih lama untuk sembuh dan hilang parut. Selain itu, ia bergantung kepada umur, status kesihatan sama ada diabetes, penyakit genetik yang melibatkan penyakit kulit, tahap nutrisi dalam tubuh dan yang lain. Saya cadangkan ambil minyak zaitun bersama vitamin E untuk mendapatkan kulit yang lebih cantik. Selain untuk kulit, minyak zaitun dan vitamin E bagus ... Read More »

SAWAN DEMAM DI KALANGAN KANAK-KANAK

SAWAN DEMAM DI KALANGAN KANAK-KANAK Sawan adalah keadaan di mana kanak-kanak tidak sedarkan diri dan biasanya diikuti oleh kekejangan atau penyentakan kaki dan tangan. Demam sawan adalah sawan yang berlaku dengan suhu badan yang tinggi di kalangan kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Sawan demam adalah sawan yang disebabkan oleh demam panas dikalangan bayi atau kanak-kanak kecil yang normal. Diagnosa sawan demam hanya boleh dibuat selepas doktor mendapati tidak ada punca-punca lain yang menyebabkan sawan selain dari suhu badan yang tinggi (biasanya melebihi 38ºC). TANDA-TANDA DAN GEJALA 1. Anak akan tidak sedar diri atau tidak menunjukkan tindak balas bila dipanggil. 2. Kedua-dua kaki dan tangan kejang atau tersentak-sentak. 3. Mata mungkin terbeliak ke atas. 4. Kadang-kala kekejangan atau sentakan hanya berlaku pada sebahagian anggota badan sahaja, seperti satu tangan ... Read More »

ANTINUTRIEN MENGHALANG PENYERAPAN VITAMIN DAN MINERAL KE DALAM TUBUH

ANTINUTRIEN MENGHALANG PENYERAPAN VITAMIN DAN MINERAL KE DALAM TUBUH Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat sebatian yang dikenali sebagai anti-nutrien di dalam tumbuh-tumbuhan yang kita makan. Anti-nutrien ini bersifat pelindung kepada tumbuh-tumbuhan tersebut dari dimakan oleh haiwan pemakan tumbuh-tumbuhan (herbivor). Sebab itu ada tumbuhan yang berasa terlalu pahit dan tidak dapat dimakan oleh manusia. Anti-nutrien ini menghalang penyerapan mineral dan vitamin tertentu apabila dimakan bersama dengan makanan yang lain. Antara nutrient yang dikenal pasti adalah: 1. Phytic Acid. Ia akan bergabung dengan mineral seperti kalsium, magnesium, zat besi (iron), copper dan zinc, menyebabkan ia sukar diserap ke dalam darah ketika makanan berada di dalam usus. 2. Protease Inhibitors. 3. Lipase Inhibitors. 4. Amylase Inhibitors. 5. Oxalic Acid dan Oxalate. 6. Glucosinolates. 7. Fiber. Pengambilan fiber yang terlalu banyak dalam makanan akan ... Read More »

PENINGKATAN PESAKIT DIABETES JENIS 2 DI KALANGAN REMAJA

PENINGKATAN PESAKIT DIABETES JENIS 2 DI KALANGAN REMAJA Ada yang terperanjat bila membaca tajuk yang saya tuliskan. Saya sendiri tidak terkejut kerana semakin banyak kes-kes yang saya kendalikan di klinik yang melibatkan pesakit diabetes yang mula didiagnosa pada usia yang masih muda. Ada seorang remaja berusia 16 tahun, datang ke klinik sebab masalah kerap rasa mahu kencing. Sebelum ini dia telah berjumpa seorang doctor di pusat kesihatan, dan diberikan antibiotic dan ‘pelawas kencing’ kerana disyaki mengalami masalah ‘kencing kotor’. Doktor tidak mengesyaki pesakit mungkin mengalami diabetes sebab tubuhnya tidak obes dan umurnya masih muda. Pesakit pula takut melakukan pemeriksaan darah. Pada masa itu, pesakit baru saja ke bilik air, jadi tiada sampel air kencing yang dapat dihantar untuk pemeriksaan. Setelah beberapa hari, beliau datang berjumpa bersama ibunya. Saya memujuk beliau ... Read More »

MENANGANI MASALAH ANGIN DALAM BADAN

MENANGANI MASALAH ANGIN DALAM BADAN Masalah angin merupakan masalah yang sering kita alami dan biasanya ia berpunca daripada aspek pemakanan serta sistem penghadaman. Perut senak atau kembung, kerap sendawa dan badan rasa berbisa membuatkan seseorang tidak selesa serta lesu, malah mungkin tertekan akibat masalah angin apatah lagi jika mempunyai kerjaya perlu berurusan dengan orang ramai setiap hari. Masalah angin bagi kebanyakan individu mungkin tidak menjadi satu gangguan menjejaskan hidup manakala gejala yang dialami antara individu itu mungkin sama, tetapi punca sebenar masalah pula berbeza. Masalah angin ini kebanyakannya berpunca daripada udara yang ditelan dan apabila seseorang dalam keadaan tertekan, mereka lebih kerap menelan udara tanpa disedari. Masalah ini disebabkan proses penghancuran makanan oleh bakteria di dalam usus besar yang tidak dapat dihadamkan sepenuhnya. Gas yang dihasilkan ialah biasen, nitrogen dan ... Read More »

BOLEHKAH MINUM AIR SEJUK MENDAPAT KANSER PERUT?

BOLEHKAH MINUM AIR SEJUK MENDAPAT KANSER PERUT? Air sejuk dari perti sejuk atau atau juga disebut sebagai ais selalunya diminum pada hari yang sangat panas bagi melegakan kehausan. Ramai yag tidak tahu minum air yang terlalu sejuk sama ada air kosong atau air berperisa boleh mendatangkan keburukan. Minum air sejuk yang terlalu kerap akan memberikan kesan kepada saluran pencernaan, menyebabkan kenaikan berat badan, atau juga boleh menyebabkan badan menjadi cepat letih dan mengantuk. Benarkah ada pendapat yang mengatakan bahawa minum air sejuk boleh menyebabkan kanser? Dalam khabar angin yang beredar luas di media sosial menyebut bahawa minum air sejuk boleh menyebabkan makanan berminyak akan membeku di dalam perut. Ini menyebabkan reaksi antara di antara asid dalam perut dan menyik yang membeku. Akhirnya menyebabkan terbentuknya minyak beracun yang berbahaya. Lemak beracun ... Read More »

MENGGUNAKAN MOUTHWASH BOLEH MENYEBABKAN DIABETES?

MENGGUNAKAN MOUTHWASH BOLEH MENYEBABKAN DIABETES? “Assalamualaikum, doctor. Saya sering menggunakan pencuci mulut (mouthwash) setiap kali selepas menggosok gigi. Saya diberitahu oleh kawan saya berdasar pembacaan journal, bahawa menggunakan mouthwash adalah berbahaya, boleh menyebabkan penyakit terutama diabetes. Mohon pencerahan doctor jika ianya benar. Terima kasih” Walaikumusalam. Terima kasih bertanya. Saya ingin memberitahu puan bahawa saya bukanlah doktor gigi. Tetapi pertanyaan puan berkaitan dengan produk dan penyakit diabetes, saya menjawab dari sudut pencegahan penyakit. Kebanyakan produk pencuci mulut (mouthwash) di pasaran mengandungi bahan antibakteria seperti berikut: Chlorhexidine Cetylpyridinium chloride Triclosan Alkohol Fluorida Peroksida Bahan-bahan aktif ini berfungsi untuk membunuh bakteria yang menyebabkan keradangan gusi dan kerosakan gigi. Tetapi sebatian kimia ini juga membunuh bakteria yang baik di mulut yang menghasilkan sebatian Nitric Oxide (NO). Di dalam badan, nitric oxide membantu mengembangkan darah, ... Read More »

BERMAIN GAME DI HENFON PERMAINAN TERLALU LAMA BOLEH MENYEBABKAN SINDROM QUERVAIN

BERMAIN GAME DI HENFON PERMAINAN TERLALU LAMA BOLEH MENYEBABKAN SINDROM QUERVAIN “Assalamualaikum, doctor. Baru-baru ini jari dan pergelangan tangan saya sebelah kanan saya mengalami kekejangan dan lenguh. Saya memang ada bermain game dalam henfon. Adakah ia berkaitan? Terima kasih” Bermain permainan, terutama pada telefon bimbit (henfon) adalah aktiviti santai yang banyak dilakukan oleh anak muda sekarang. Ia bagus sebagai melepaskan kebosanan tetapi ia boleh menyebabkan ketagihan. Bermain dalam jangka masa yang terlalu lama boleh menyebabkan sindrom Quervain yang melibatkan pergelangan tangan dan ibu jari. Tangan dan jari kita bergerak dengan bantuan tulang, otot, dan tendon untuk memegang henfon dan menekan butang pada henfon. Berlebihan penggunaan tendon akan menyebabkan ia membengkak. Tendon yang membengkak boleh menyebabkan rasa sakit dan merebak sehingga ibu jari dan pergelangan tangan. Keadaan ini dipanggil sindrom Quervain ... Read More »

Scroll To Top
error: Content is protected !!