Urine Pregnancy Test (UPT) Boleh Mengelirukan


Saya percaya ramai ibu-ibu pernah menguji kehamilan mereka melalui ujian air kencing, sama ada yang didapati dari farmasi atau klinik. Namun ramai yang tidak tahu apa sebenarnya yang diuji dalam air kencing mereka.

Ujian yang dilakukan ialah Urine Pregnancy Test (UPT) untuk mengesan kandungan hormon hCG atau hormon human chorionic gonadotropin yang dikeluarkan oleh uri (placenta) pada bayi.

Pembentukan uri berlaku sebaik saja janin(embryo) ‘ditanam’ (implantation) pada rahim. Uri akan menghasilkan hormon hCG dan dapat dikesan melalui air kencing wanita itu. Alat UPT membantu mendiagnosa kehamilan di awal kehamilan.

Adakah ianya tepat?

Pada Oktober 2001 Journal JAMA article (JAMA. 2001;286:1759-1761) menerbitkan satu artikel yang menyatakan bahawa kebarangkalian untuk mengesan hormone hCG menggunakan UPT yang dilakukan selepas seminggu tidak datang darah haid (missed period) adalah 97 peratus.

Namun begitu saya selalu menasihatkan kepada wanita bahawa waktu yang terbaik untuk melakukan ujian UPT adalah seawal dua minggu selepas missed period. Walaupun hormon hCG dikeluarkan sebaik saja selepas berlakunya implantation, namun kepekatan hormon pada waktu itu mungkin belum dapat dikesan menggunakan alat UPT.

Dari hari ke hari, kepekatan hormone hCG akan bertambah dalam air kencing wanita yang hamil. Pada hari ke-10 kepekatan hCG dalam air kencing ialah 25 mIU, manakala pada hari ke-12 ialah 50mIU dan hari ke-14 ialah 100 mIU.

Tidak semua alat UPT mampu mengesan kepekatan hCG pada 25 mIU. Ada alat UPT hanya mengesan hCG dalam air kencing jika kepekatannnya 50 atau 100 mIU. Jadi cara terbaik ujian ini haruslah dilakukan pada hari ke 14.

Oleh itu sebelum membeli alat UPT dan membawa balik ke rumah, perlulah bertanya pada ahli farmasi dan doktor mengenai alat UPT yang diberikan itu. Jika tidak, wanita yang dikatakan tidak hamil (UPT result negative) mungkin tiba-tiba menjadi positif beberapa hari kemudian.

Bagaimana membaca keputusannya?

Alat UPT selalunya mempunya dua ‘tingkap’. Satu ’tingkap’ sebagai control (C) untuk memberitahu sama ada ujian ini dijalankan dengan betul.  Satu lagi ‘tingkap’ sebagai test (T) untuk memberitahu sama ada ujian itu positif atau negatif.

Jika terdapat dua garis (satu di tingkap C dan satu di tingkap T), maka keputusannya adalah positif. Manakala jika hanya terdapat satu garisan, keputusannya negative.

Doktor, mulanya saya dapati ianya negative, selepas sejam saya nampak ada dua garisan tetapi pudar”, tanya seorang wanita yang tiba-tiba muncul di ruang chatting FB saya.

”Bagaimana pula jika jalurnya pudar?” Soalan ini sering ditanyakan.

Seorang wanita menceritakan pengalamannya, “Doktor, masa anak kedua dulu, saya buat ujian UPT dan negatif. Setelah tiga bulan tidak datang darah haid, saya buat ujian ultrasound dan doktor kata saya pregnant. Macam mana boleh jadi macam tu?

Keadaan ini selalu berlaku apabila ujian itu dilakukan terlalu awal. Kepekatan hormon hCG yang rendah, menyebabkan alat UPT tidak dapat mengesan dengan baik, menyebabkan jalur di tingkap T menjadi kabur. Walaupun garisan itu kelihatan kabur, namun ia tetap dikira positif.

Saya mencadangkan agar melakukan ujian UPT semula setelah beberapa hari. Masa terbaik ialah 14 hari selepas misssed period.

Positif UPT tidak bermakna hamil jika…

Seorang wanita berumur 35 tahun yang sedang menjalani rawatan kesuburan dengan cara suntikan hormon datang berjumpa saya dengan mood yang baik. Beliau telah missed period selama dua minggu.

Dengan muka ceria, beliau memberitahu yang UPT yang dilakukannya pagi tadi positif.

Alhamdulillah doktor, saya sudah hamil!” tanda keriangan di mukanya. Saya tidak sampai hati untuk mengganggu keseronokan itu.

Puan pasti?

Apa maksud doctor? Ujian UPT saya pagi tadi positif”, nada bertukar menjadi perlahan. Keliru dengan soalan saya.

Saya terpaksa menjelaskan keadaan sebenar walaupun mungkin akan menukarkan mood mereka suami isteri. Saya bimbang jika tidak diberikan penerangan, mereka akan salah faham. Mereka akan menyangkakan anak yang dihamilkan dilarikan bunian.

Wanita yang menjalani rawatan kesuburan dengan suntikan hormon hCG seperti Profasi, Pregnyl atau Novarel haruslah menunggu 7-14 hari selepas disuntik. Hormon yang disuntik itu tentunya akan diproses dan akan dikeluarkan semula melalui air kencing.

Jika mereka melakukan ujian UPT terlalu awal, hormon hCG yang dibekalkan melalui suntikan itu yang akan dikesan, bukannya yang dikeluarkan dari uri janin dalam rahem.

Ujian UPT akan memberikan keputusan false positif, iaitu ujian itu menunjukkan keputusan positif, padahal wanita itu tidak hamil.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, saya menasihatkan agar tunggulah sedikit masa. Tanyakan kepada doktor yang memberikan suntikan tentang ubat suntikan itu dan dosnya. Ini kerana ada ubat kesuburan yang mengandungi hormone hCG dan mengganggu ujian UPT, dan ada juga ubat kesuburan yang tidak memberi kesan pada ujian itu.

Untuk suntikan yang mengandungi hCG 10 000 mIU, harus menungu selama 14 hari, sementara suntikan yang mengandungi 5,000 IU, harus menunggu 10 hari dan bagi 2,500 IU harus menunggu 7 hari.

Jadi janganlah terlalu ’excited’ dengan terus membuat ujian UPT apabila missed period.

Klik sini untuk membaiki kitaran haid yang tidak normal

Mula-mula positif, kemudian negatif..

Ada juga kekeliruan apabila keputusan ujian UPT itu pada mulanya positif dan selepas beberapa minit ianya menjadi negatif kerana garisan kedua perlahan-lahan hilang.

Keputusan sebenar bagi ujian UPT sebegini ialah negatif. Wanita itu tidak hamil. Garisan kedua seharuslah muncul dalam masa lima minit dan kekal berada di situ. Jika garisan itu tiba-tiba menjadi pudar, ujian UPT haruslah diulangi selepas beberapa hari.

Ujian UPT boleh dilakukan sama ada di klinik atau di rumah. Namun bacalah arahan pada kotak atau helaian kertas yang dilampirkan. Ini akan membantu untuk memahami ujian yang dilakukan.

Antara sebab-sebab berlakunya kesilapan dalam melakukan ujian ialah ujian itu dilakukan dengan cara yang salah atau  air kencingnya telah menjadi cair atau alat UPT telah expired dan tidak disimpan di dalam peti  sejuk.

Cara yang betul melakukan UPT ialah menggunakan “midstream urine” di awal pagi iaitu wanita itu harus kencing dahulu sedikit dan kemudian tahan. Tadahkan air kencing dalam urine container untuk mengumpulkan air kencing. Kemudian titikkan air kencing ke tempat yang disediakan pada alat UPT.

Cara terbaik melakukan ujian itu ialah pada waktu pagi sebelum sarapan bagi mengelakkan kecairan air kencing ini. Kecairan air kencing berlaku apabila wanita itu melakukannya di waktu tengah hari dan petang. Mereka telah minum air dan menyebabkan air kencing menjadi cair.

Ujian darah untuk menentukan kehamilan

Jika wanita itu mahu ujian yang lebih tepat, saya mencadangkan ujian darah dilakukan untuk mengesan hormon hCG.

Terdapat dua cara bagi menentukan kehamilan dengan pemeriksaan darah iaitu secara kualitatif dan kuantitatif. Ujian kualitatif akan memeriksa sama ada hormon hCG berada dalam darah atau tidak. Dengan ini ianya akan memberikan keputusan sama ada POSITIF atau NEGATIF.

Sementara ujian kualitatif pula akan menguji kepekatan hormon hCG. Kebaikan ujian ini ia dapat mengesan tahap hormon yang lebih rendah, pada tahap kepekatan 5 mIU berbanding dengan air kencing 25-50 mIU. Ia juga akan memberikan nilai bacaan kepekatan hCG.

Nilai bacaan tahap kepekatan hCG boleh digunakan untuk melihat corak (pattern) peningkatan kepekatan hCG dalam darah jika ia diambil secara berkala.

Bagi mereka yang selalu keguguran (miscarriage), pemeriksaan darah untuk mengetahui tahap kepekatan hormone hCG secara kuantitatif dilakukan untuk menganggarkan kebarangkalian kehamilan kali ini menerima nasib yang sama.

Darah diambil beberapa kali pada selang beberapa hari bagi melihat corak peningkatan kenaikan kepekatan hormon hCG. Selalunya kepekatan hCG akan meningkat secara mendadak. Ia menjadi berganda setiap dua hari selepas umur kehamilan memasuki 4-6 minggu.

Kemudian apabila mula mencapai 1600-6000 mIU, kepekatan ini akan berganda secara mendadak setiap 3 hari dan akan mencapai kemuncaknya apabila umur kehamilan mencapai 12-14 minggu.

Kehamilan yang mungkin mengalami keguguran dapat dijangkakan apabila peningkatan kepekatan hCGnya perlahan daripada biasa. Ia meningkat secara perlahan dan tidak secara mendadak seperti kehamilan normal.

Namun begitu, jika pemeriksaan ultrasound telah mengesan denyutan jantung bayi dalam rahem, kebarangkalian untuk mengalami keguguran akan bertambah nipis. Kebarangkalian untuk gugur akan berkurangan menjadi 1-2% apabila umur kehamilan mencapai 12 minggu dan mempunyai degupan jantung.

UPT positif dan pendarahan

Bagaimana pula jika baru-baru ini saya menjalani ujian UPT, keputusannya positif. Tapi tidak lama selepas itu saya mengalami pendarahan

Musibah sebegini biasa berlaku pada wanita yang hamil. Pendarahan (pada faraj ketika hamil) adalah tanda proses keguguran sedang berlaku. Apabila mereka melakukan semula ujian UPT mereka mendapati ia masih positif (masih hamil).

Biasanya pendarahan pada hari pertama, kepekatan hormon hCG masih tinggi dan dapat dikesan melalui UPT. Apabila proses keguguran telah sempurna (janin mati), hormon hCG tidak lagi keluarkan.

Jika ujian UPT dilakukan semula selang beberapa hari, sudah tentu keputusannya negatif. Cara yang terbaik untuk mengesahkan kematian janin (keguguran) ialah melakukan ujian ultrasound. Doktor akan cuba melihat degupan jantung bayi. Jika tiada, maka sahlah bayi telah mati dan perlu dikeluarkan melalui prosedur D&C.

Tetapi jika pemeriksaan ultrasound mendapati rahem telah kosong, bermakna janin telah keluar bersama dengan pendarahan itu. Prosedur D&C tidak perlu dilakukan.

Apa perlunya anak saya perlu lakukan ujian UPT. Dia kan belum kahwin, masih belajar di kolej. Dia cuma sakit perut dan ada pendarahan saja. Doktor ni mengarutlah!” sergah seorang datin ketika membawa anaknya ke Jabatan Kecemasan satu masa dulu.

Saya tidak terpengaruh dengan dakwaan sebegitu. Hasilnya.. ujian UPT positif dan anaknya disahkan mengalami kehamilan luar rahem (ectopic pregnancy).

Ada wanita yang sudah berkahwin mengalami sakit perut yang kuat atau pendarahan di luar waktu kitaran haid yang biasa, terperanjat apabila doktor minta melakukan ujian UPT. Apa kaitannya?

Ia sebenarnya untuk mendiagnosa kehamilan yang tidak disangkakan. Ada kalanya pendarahan yang disangkakan ‘darah haids’ sebenarnya tanda-tanda kehamilan luar rahem, terutama jika disertai dengan sakit perut yang kuat.

Ujian UPT tidak dapat mendiagnosa kehamilan luar rahem tapi akan membantu doktor mendiagnosa musibah itu. Kes kehamilan di luar rahem juga akan mengeluarkan hormone hCG, tetapi selalunya dikeluarkan dalam kadar yang perlahan. Jadi ia dapat dikesan melalui ujian UPT atau paling tepat ujian darah. Pemeriksaan ultrasound membantu doktor mengesahkannya.

Kesan ubat farmasi dan herba?

Saya sudah menjanda lima tahun, umur pun sudah masuk 50 tahun, sudah menopause. Lepas makan ubat direct selling tu, nape saya mengalami pendarahan ?”

Kes yang terbaru yang berjumpa saya ialah seorang wanita 50an yang sudah menopause, mengadu mengalami pendarahan (seperti darah haid) apabila mengamalkan makanan tambahan. Berhati-hatilah ketika mengamalkan apa saja makanan tambahan.

Jadi cuba tanya penjual ubat herba atau ahli farmasi jika ubat atau makanan tambahan yang dibeli mengandungi apa-apa hormon.

Secara amnya, ubat-ubat yang dibeli dari farmasi atau ubat herbal tidak akan mempengaruhi keputusan hCG selagi ianya tidak mengandungi hormone hCG. Ini termasuk ubat batuk, demam atau antibiotic.

Saya juga simpati atas wanita yang mengalami keguguran dan terdesak mahukan zuriat. Selepas keguguran, sama ada gugur secara sendiri atau ‘dicuci’ dengan prosedur D&C, selalunya kitaran haid akan terganggu. Beliau mungkin akan kelewatan kedatangan darah haids untuk beberapa minggu.

Namun ada kalanya mereka tidak sabar untuk melakukan ujian UPT kerana mengharapkan mereka hamil semula. Ia akan mengelirukan jika ujian UPT itu positif, dan mereka merasa gembira kerana menyangka telah berjaya hamil setelah keguguran.

Saya menasihatkan kepada wanita yang baru saja keguguran dan tidak mengalami kedatangan darah haids untuk beberapa minggu, agar tidak melakukan ujian UPT dengan segera. Saya bimbang kekecewaan lama akan dituruti oleh kekecewaan yang baru.

Jika keputusannya positif atau terdapat garisan yang pudar pada tingkat T di alat UPT, ia hanyalah disebabkan terdapat sedikit baki hormon hCG yang masih berada dalam tubuh wanita itu.

Kesimpulannya, ujian UPT adalah ujian yang ringkas dan mudah, boleh dilakukan di rumah. Oleh kerana ianya ringkas, kadang kala ianya mendatangkan kekeliruan. Sebarang kekeliruan mengenai ujian UPT haruslah dibincangkan bersama dengan doktor yang merawat. Berkomunikasilah dengan baik. Semoga mendapat penjelasan.

Wallahu a’lam.

Susunan : Dr Zubaidi Hj Ahmad (131210)

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

251 comments

 1. Assalamualaikum…..

  saya baru berkahwin pada 20.11.2010, sebelum ini saya mengalami jankitan bakteria pada air kencing dan terpaksa makan ubat sepanjang 2 bulan y lepas….bulan neh period saya belum datang dan apabila ujian upt dibuat positif tapi samar2…dan saya asyik sakit bahagian abdomen terutama belah kanan. Adakah saya betul2 hamil dan kenapa saya mengalami sakit bahagian abdomen?adakah pengambilan ubat antibotik sebelum ini memberi kesan pada kehamilan

  • Wa alaikum mus salam… setiap ujian yang sama2 harus diuji semula selepas seminggu. Ujian darah untuk hormon hCG atau pemeriksaanultrasound lebih membantu dalam hal ini.

   • salam,sy nk tanya,wife sy bulan 2 period dia 14hb,bln 3 bru ni dia miss,tp period 18hb,so blan miss lg,dh lewat 4 hari,adakah dia period,sbb kami plan tahun ni kami nk selang anak,nk buat 2tahun skali jarak ank tu,adakah dia pragnent?sbb tanda2 sprti puting sensitif muntah2 lemah,kerap kencing,terasa sembelit kerap,suhu badan naik xder pun tanda2 pragnent ni….tp dia ckp sakit perut cam senggugut cam dtg bulan,pastu ader keluar cecair keputihan,pastu sehari selepas kami berjimak tu dia ade selesema,tp smpai skarng dia ckp sakit peut lg,so cmne doctor,adakah dia mengandung?

 2. Assalamualaikum dr..

  Saya telah berkahwin pada 2009.. pada 24 jun 2010 saya didiagnos mengalami bilateral endometriosis dan menjalani laparoskopik. saya mangambil suntikan lucrin sehingga oktober dan masih belum mengandung.
  Pada 19.01.2011 saya menjalani hsg dan untuk pengetahuan doktor saya lewat datang bulan yang sepatutnya semalam. Pagi ni, saya lakukan upt dan terdapat 2 garisan. adakah saya mengandung?

 3. Salam r. Saya telah menjalani rawatan kesubura. Pada 10/2/2011 saya telah di beri suntikan pregnly 10000iu utk proses iui pada 11/2/2011.

  Pada 24/2/2011 saya buat UPT hasilnya +ve. Mula2sedikit kabur tp selepas 10 minit line yg kedua semakin jelas kelihatan. Adakah saya benar2 +ve hamil atau pun kerana ganggua hcg yg telah di suntik.

 4. salam…untuk pengetahuan dr sy telah berkahwin selama 2 tahun 3 bln,namun belum pernah lagi hamil krn sy mngalami mslh period yg tidak teratur sejak dibangku sekolah lg.Pada 24.10.2010 dr telah membuat ujian UPT di klinik,dan keputusannya positif kerana terdapat 2 line..tetapi 1 line tu tidahla seterang line pertama..dr mengatakan sy kemungkinan hamil, dr menyuruh sy membuat UPT lg sekali selepas 2 minggu, ini kerana ketika itu pemeriksaan ultrasound tidak menampakkan apa2. Ketika itu sy mmg dlm keadaan yg amat gembira kerana sebelum ini ujian UPT yg dibuat x pernah positif. namun begitu, setelah pulang daripada bercuti dan mula bekerja 27.10.2010 sy dapati keluar cairan berwarna coklat…berlarutan sehingga 10 hari, darah hain tidak pula keluar,pada 27.10.2010 sy telah melakukan ujian UPT dan kptusanya -ve. Persoalan sy adakah sy benar2 hamil ketika itu atau sebaliknya? Saya juga telah merujuk kpd dr pada 27.10.2010 kerana ingin dpt kepastian..namun dr mengatakan sy kemungkinan period,dan keputusan UPT yg +ve pada 24.10.2010 hari tu menandakan sy nak period. Bolehkan dr jelaskan masalah sy ini, terima kasih.

 5. Siti Nur Hanim

  Assalamualaikum Dr..sy berumur 27 thn dan sudah berkahwin selama 3 thn.untuk pengetahuan dr sy ada masalah period..period sy akn datang bila saja sy mkn ubt(povera)dan bru2 nie sy mendapat kn rawatan d klinik sakit puan..dan dr kata sy PCOS..dr bg sy ubt suh period n ubt clomid untuk d mkn ketika hari ke 2 period…soalan sy adakah dengan sekali mkn saja sy akn hamil???

 6. Assalamualaikum, Dr.

  Sy sudah berkahwin hampir 3 thn dan belum mpy zuriat. sy lewat period 13 hr. tp UPT sy buat negative. cycle period sy 31 hr. biasanya y tk pernah lewat period. perlukah sy jumpa Dr utk scan?blkg n perut sy rasa menyucuk dan rasa cramp pada perut.

 7. Assalamualaikum dr.,

  pada 3 mac 2011 saya ke klinik untuk mendapatkan rawatan kerana kencing tidak lawas..ketika mendapatkan rawatan, doktor telah menjalankan ujian air kencing dan mendapati air kencing saya kotor dan bercampur sedikit darah, sambil bertanyakan tarikh akhir kedatangan period. tarikh akhir period saya adalah pada 10 feb 2011, dan doktor telah membuat satu lagi ujian air kencing untuk kehamilan, dan positif. pd 9 mac 2011, saya telah menjalankan satu lagi ujian kehamilan di rumah pada waktu petang, di mana keputusannya adalah negatif. bagaimanakah keputusan boleh menjadi negatif? adakah saya benar2 hamil?

 8. Assalamualaikum wbt..saya baru saje dtg haids seminggu yg lepas, haid saya cuma berlaku dlm 2/3 hari sahj.. sblum tu saya mengalami brp simtom kehamilan.Sjak akhir2 ni saya sering rasa penat..dh pernah mgalami kram perut sblum ini..saya tlh membuat ujian air kencing,positif, dn garisan tidak terlalu samar..dn tidak terlalu terang..adakah saya hamil?

 9. salam….dktr….
  saya ada beberapa kemusykilan, harap dktr dpt membantu saya:-
  sy bernikah pd 27.11.2010 dan period sy pada 10.12.2010.tetapi sebelum period 10.12.2010, period saya consistent iaitu 3hb setiap bulan. pada 28.12.2010, sy nk buat medical check up & x-ray. sblm x-ray sy mntk dktr buat UPT & result ade 2line tp samar n dktr sahkan sy hamil. Pada 7jan 2011, saya period tp period yg luar biasa keadaan darah sy. Pada 7feb2011 sy period n utk bulan march ni saya period 9hb march tp pd 7hb kuar drh coklt yg ckit. sy ingtkan period so saya tunggu lg tp period tak kuar. pd 8march kuar darah yg sama tp lg sikit dr 7march. pd 9 march jam 9pg kuar darah warna pink. skrg ni period tu terhenti pd 11 march. selama 2 hari pada yang saya pakai pun tak penuh dengan darah seperti period yang bulan februari.KEadaan darah yg keluar tak seperti period bulan lalu. malah saya tak ade rasa nk period.skrg ni saya keliru adakah darah yg keluar tu darah period?apa suggestion dktr utk sy?

  • Oleh kerana soalan puan bersifat khusus dan peribadi, saya cadangkan puan pergi ke ruangan Tanya Doktor. Puan digalakkan memberikan komitmen kepada Dr Zubaidi untuk mendapatkan sesi konsultasi. Soalan puan bakal dijawab oleh beliau dgn secepat yang boleh sbg membalas komitmen puan. Terima kasih.

 10. Confiuse woman

  assalamualaikum Dr,

  Saya nak bertanya, ada tak kemungkinan saya masih hamil setelah pendarahan berlaku kerana ujian UPT masih positif?.

  Doc. menyaran kan saya agar bed rest,dan continue mkn pil asid folic sedangkan semasa scan dier tak nampak nadi kerana maybe kandungan masih terlalu kecil.

  Last period 6hb feb lepas dan saya di sahkan hamil pada 14 mac. 15 march ada pendarahan sehingga harini,dan harini masih ada pendarahan sedikit,selepas saya mkn ubat tahan darah yang doc bagi.doc kata kalau pendarahan keluar lebih heavy dari sebelum saya mkn ubat ni..saya kene continue mkn lagi.if not heavy tak perlu mkn pil tu..just stop.dan continue mkn asid folic.kerana lepas 2 minggu doc. nak buat scan balik.

  apakah pandangan doc?

 11. assalammualaikum DR.
  saya ada kemusykilan sedikit tentang ujian UPT sy..buang pengetahuan DR.las priod sy adalah 12.2.2011 dan abis pad 19.2.2010..masuk bln seterusnya priod sy lom dtg lg pd 12hb..dan sy tlh membuat ujian UPT pd 22.3.2011dn DR menunjukkn positif tp line kedua agak pudar 3 ari selepas itu sy berjumpa balik dengan DR tersebut dan membuat ultrasound tp tidak nampak apa2 lg dan DR tersebuat membuat ujian UPT kembali dan keputusan masih lg positif dan line untuk kali kedua lg terang dr ujian yg pertama itu..pd petang tersebut sy lihat ada keluar darah tp dlm kuantiti yg sgt sikit..yang menjadi kemuaykilan macam mana keputusan sy boleh postif sedangkan selepas haid terakhir sy,selama 3 minggu sy tidak bersama dengan suami ini kerana suami bertugas diluar negara dan pd minggu ketiga kami bersama tapi suami tidak membuat pancutan di dalam faraj sy..sy musykil bagaimana ujian UPT sy blh positif sdgkan tiada pancutan dalam..dan ultrasound hanya dpt mengesan satu lobang yg kecil sahaja…DR tlg bantu sy…

 12. askum….DR…saya telah berkahwin jun2010..semenjak itu period saya datang baik..walaupun ada terlebih dan terkurang sehari…baru2 ni,saya ada pergi mengurut “mak bidan urut”..kemudian..dia ada menyatakan..peranakkan saya ok..alhamdulillah..kemudian katanyalagi..ada “something” di sebelah kanan rahim saya..dan dia kurang pasti sama ada “sudah melekat” @ atau angin.tpi masalahnya sekarang “missed period” sya suda seminggu..Saya jga telah membuat UTP dan jwpan negatif..dalam masa sama saya juga merasakan perut ini bagaikan”makan terlalu banyk”,walhal tidak pun begitu..apa yang Dr bole bntu saya…

 13. salam… Dr, sy mengalami kelewatan period selama 2minggu. selama ini sy tiada masalah tentang aturan period kerana semuanya mengikut aturan yang terancang. sy ada melakukan test kehamilan pada 6/4/2011 yg lepas tetapi ujian adalah negatif.sy melakukan pd waktu ptg dan sy merupakan seorang yg suka meminum air dengan banyak. tiada sebarang perubahan yg ketara pd badan sy kecuali pengbengkakan pd payudara spt tanda awl period.

  mohon pandangan pihak Dr.
  terima kasih

 14. A’kum doctor… Sy mengalami kelewatan period salama 19 hari, (last period 25/2/2011) period sy juga teratur setiap bulan. Sy ada buat ujian UPT & hasilnya +negative. Bila agaknya sy kena ulang buat ujian UPT & adakah sy hamil doctor.

  Mohon pandangan dr pihak Doctor.
  Terima Kasih.

 15. A’kum doktor..Saya telah berkahwin hampir 10 bulan dan saya seorang hyperprolactine. Sejak bulan Januari 2011 saya berjumpa pakar endocrine dan saya diberi cabergoline. Seminggu yang lepas, payudara saya start membengkak dan nipple saya juga sakit..saya sangkakan yang period saya akan datang semula. Pada 25/4/2011, kesan coklat kelihatan pada seluar dalam saya. Sejak dua hari lepas, saya mengalami pening dan loya serta tidak sedap badan. Saya telah membuat UPT dah hasilnya kelihatan dua garisan di mana satunya kelihatan samar-samar. Dr, adakah saya pregnant?

 16. dr, sy telah buat upt selepas seminggu sy late period.
  dan hasilnya positif.ttp apabila sy cek dr. diklinik dan scan tiada apa2 yang sy nmpk dlm rahim sy.dan dr. membuat upt skl lg,hasilny masih positif.adakah sy betul2 hamil?

 17. salam .

  dr , saya ada terjatuh dan saya mengalami pendarahan tapi apabila saya cek air kencing dan ianya menunjukan positif namum apabila doktor scan rahim saya kosong .untuk pengetahuan doktor darah itu keluar sikit2 dan kadang2 ada kadang2 berhenti sendiri perkara ini telah berlanjutan selama 2 bulan ..

  sehingga sekarang air kencing saya masih positif namum apabila doktor scan rahim saya masih kosong dan ada sikit tanda ketulan yang doktor pun tidak pasti sama ada itu hanya ketulan darah yang masih baru ataupun kehamilan awal. doktor mensyaki saya mengalami keguguran peringkat awal?Persolanya adakah saya masih mengandung ataupun tanda2 awal mengandung ?dan untuk pengetahuan doktor ketulan itu di luar uterus saya.

 18. Assalamualaikum.
  Tengah bulan 4 yg lepas saya membuat UPT kerana period yg lama dari biasa. hasilnya positif (faint)2kali pada hari yang sama, dan masih faint positive 3minggu kemudian. doctor memberi saya duphaston dan asid folic (memula die nak bagi ubat turun darah sebab ingat saya belum berkahwin). sepanjang bulan 5 saya mengalami spoting berhenti 2-3hari dan sambung. juga miss period. pada minggu kelima doctor scan tiada kandungan dan upt negative. doctor memberi kesimpulan hormon tidak seimbang. (saya tidak mengambil apa-apa ubat atau supplement tambahan)

 19. saya lewat period selama 3 hari.. selepas itu, saya demam dan badan mula rasa x sedap. saya ke klinik dan doktor menyuruh saya buat upt test. hasil di klinik itu positif, saya disahkan hamil 4 minggu. seminggu selepas itu, saya dapati ada bercak darah berwarna coklat2 pink gitu. tetapi saya tidak mengalami sebarang kesukaran atau kesakitan… kemudian, saya dan suami ke klinik lkain pula utk membuat pemeriksaan. sebaik saja di sana, doktor melakukan ujian ultrasound tetapi tiada ape2 yg kelihatan. selepas itu, doktor menyuruh pula saya utk membuat upt test.. dan hasilnya negatif pula. saya dan suami keliru, kerana saya tidak didatangi haid selama hampir 10 hari. buat masa ini, saya hanya kelihatan sedikit bercak yg amat2 sedikit bilangannya.. berlaku setiap kali saya membuang air kecil. apekah kemungkinan ini? kami keliru, kerana sehingga saya tidak haid ttp mula terasa mual2 di pagi hari.

 20. doktor, saya telah disahkan mengandung melalui ujian UPT yg dilakukan diklinik swasta sebanyak dua kali. doktor mengesahkan saya mengandung 7 minggu. unfortunately, semalam berlaku pendarahan seperti darah haid. saya tidak pasti adakah keadaan itu normal atau tanda saya keguguran.tetapi tiada ketulan daging atau kantung yang keluar.cuma fresh blood dan tisu2.saya ada merujuk kehospital dan bertemu pakar. doktor kemudian melakukan UPT dan dapati ujian negative.saya dinasihat berjumpa doktor minggu hadapan.untuk pengetahuan doktor, saya pernah keguguran 6 bulan sebelum ini.ketika itu kendungan berusia 16 minggu. saya merasa sangat fobia dengan keadaan ini.please help me.

  • Saya selaku admin blog ini sangat bersimpati dengan keadaan saudari. Soalan saudari sedikit rumit dan memerlukan penjelasan yang panjang. Saya cadangkan saudari pergi ke halaman Tanya Dr Zubaidi di mana sejumlah bayaran dikenakan. Bayaran ini merupakan bayaran penghargaan kepada pihak kami untuk terus menguruskan blog ini. Selain itu saudari juga dapat memelihara kerahsiaan maklumat saudari dengan pihak kami. Terima kasih. -ADMIN

 21. Saya cuma nak berkongsi 1 cerita…saya lewat period sebulan…jumpa pakar sakit puan di salah sebuah hospital pakar dan keputusan upt adalah +ve….happy tak terkata…doktor siap ucap tahniah bagai…Dirumah tergerak hati utk ulang upt dan hasilnye -ve…saya ulang beberapa hari diwaktu pagi selepas bangun tiur dan hasilnya tetap -ve. Happy yang dirasakan cuma sekejap. Pernah terfikir cara saya buat test tu salah ker..atau tester kit hospital pakar yang xaccurate?…tp sekarang dah confrm dah tak pregnant sbb dah period….so upt bukanlah jawapan yang tepat sangat….huhuhu….frust nih!

  • la….ksiannyer nur82…. sy pg dlm 7.00 pg td cek sbb da lebih sminggu xperiod. cek mule2 xnmpk… tp dalam jam 11pg, nmpk ade line ke-2. suke gilerla. Tp dlm jam 2.00pm line 2 hilang….. sy rase kcewe….xtau, mne 1 yg btol…. hmmmm….tggula lg sminggu……….

   • Tu laa…was was la ngn upt ni. Dr sahkan saya ada PCOS dan tk blh hmil. Tiba2 trasa tk sdap bdn. Cek td +ve..bsk nk p jmp dr. Tk ykin

 22. assalamualaikum doktor.

  saya ingin bertanya mengenai ujian upt. Kali terakhir saya period adalah pada 29/5/2011 sehingga sekarang masih belum period (17/7/2011). Cycle period saya adalah tetap iaitu 32 hari. Pada hari ke-10 lewat period (sepatut period pada 29/6/2011 atau 30/6/2011), saya telah membuat upt sendiri di rumah dan ia adalah negatif. Soalan saya, adakah saya perlu tunggu sehingga hujung bulan baru membuat sekali lagi upt atau terus pergi ke klinik untuk pemeriksaan selanjutnya?

 23. as-salam dr. saya baru terjumpa laman web nie..sedikit sebanyak memberi pengetahuan tentang masalah-masalah kehamilan. Sya berkahwin sekitar januari 2011 sampai sekarang saya masih belum hamil..saya dah cuba sedaya upaya untuk mendapat kehamilan..tapi rezeki masih belum berpihak kepada sya…kitaran haid saya teratur sekitar 26-29 adakah saya dalam kategori normal..?seandainya saya masih belum hamil walaupun perkahwinan saya sudah masuk 6 bulan apa yang harus saya lakukan..adakah pengambilan kafien boleh menjejaskan sperma bagi lelaki..?adakah saya mempunyai masalah kesuburan..?diharap dr dapat membantu saya.wasalam

 24. saya nk tnye.. rie tu time cek kat klinik positif..tp bl cek kat kat rumah xnmpk 2 line… knp ye ad sesiapa leh trg kan

 25. salam doc…sy sdg menyusukn anak pertama sy scr full time dan sejak lahir hingga anak berumur 11 bulan sy tidak didatangi haid.ketika umur 11 bln sy dpt 1st haid secara normal selama 8 hari(29mei-6jun)sehingga hari ini sy blom haid..sy ada buat test upt tp -ve..bleh doc terangkn apa situasi yg sdg blaku pd bdn sy?kemungkinan kah sy mengalami gangguan haid?utk pengetahuan doc jg semasa mengandungkn anak pertama juga upt sy hanya +ve selepas 3 mggu missed period n my period xteratur sejak b4 kawin.

 26. PD 18/7/11 GENAP 2THN USIA PERKAHWINAN KAMI TP BLM ADA REZEKI UTK DPT ANAK..PD BLN 5&6 HAID SAYA DTG AWAL DARI KEBIASAANNYA IAITU PADA 24HB..2 HARI SEBELUM,SEMASA SAYA BUANG AIR KECIL,ADA SEDIKIT DARAH TP X BANYK..SAYA INGAT DH NAK SAMPAI HAID TP ESOKNYA DARAH TU X DER LG SAMPAI SKARANG…PADA HARI KE-3 SAYA BT PREGNANT TEST TP NEGATIF..DN SKRANG SAYA MENGALAMI KEPUTIHAN PLK.DISEBABKAN X DTG HAID SAMPAI SKARANG,PD HARI-12 SAYA LAKUKAN SKALI LG UJIAN TU TP MASIH NEGATIF JGK..MSLAH KEPUTIHAN MASIH ADA..DAN SAKARANG NI SAYA SLALU SAKIT KPALA…ADAKAH SAYA HAMIL ATAU TIDAK?APA YG PERLU SAYA LAKUKAN?

 27. salam dr..

  saya ingin bertanya..saya sudah berkahwin hampir 6bulan..dalam msa 2bln kbelakangan ni..slepas uzur sy mesti akan trasa haus sangat2..asyik nk minum je..pastu kerap kua masuk toilet buang air kecil..badan plak jap pnas jap sjuk..sy kerap mrasa lapar..badan mudah letih..adakah ia tanda pregnant?

 28. Salam…
  Doc, saya ingin tumpang tanya…Ada kemungkinan x seseorang tu pregnant tapi x dpt dikesan melalui UPT?Adakah kata2 nenek bidan yg seseorang itu sudah hamil boleh diguna pakai sbb ianya hanya dikesan secara tradisional?Ketumbuhan tidak mempunyai denyutan kan doc?Harap Doc sudi menjwab persoalan saya.
  Terima Kasih.

 29. salam

  saya telah berkahwin selama 5 bulan. baru-baru ini keluar spot coklat selama satu hari, keesokan harinya keluar darah period tetapi sedikt sahaja yang keluar itu pun selama tiga hari sahaja kemudian trus stop.

  perlukan saya membuat ujian UPT?

 30. slm sejahtera doktor,
  saya nak tanya, last saya hd ialah 21/6/2011. setelah sekian lama, dan memeriksa menggunakan upt, dan negatif, haid saya kembali pada 13/8/2011. pada hari ketiga (15/8/2011) haid telah berkurang. saya tak faham kenapa, boleh doktor tolong explain. tq.

 31. Salam

  Saya telah berkhawin selama 4 bulan.Last period saya pada 15june 2011. Pada 3aug 2011 baru ini keluar spot coklat selama 5hari. Pada 14aug 2011 saya telah membuat ujian UPT tetapi hasilnya negative.Apakah saya hamil?

 32. salam doc,sy ada sdikit kemushkilan. Hr ke 4-6 lewat period,sy wat upt positif tp kabur. Hr ke 8 sy wat upt dah negetif. Tp simptom2 ngandung sy sedang alami. Kerap kencing,selera makan tinggi,kadang2 rasa loya,pagi2 rasa mengantuk je,sensitif,perut keras(padahal sy kurus. Tp dh buncit skit smenjak missd period),sembelit.

 33. salam…doc..sy disahkan hamil dan kandungan berusia 6 minggu…isnin 15 ogos 2011 sy turn drh sket…tp ms bt scan ader dia tak gugur cuma doc kata kosong…kelongsong saje takde isi…doc kata tak tau laagi jadi ke tak….then sy kena thn wad…sy ader tye pd doc len yg merawat sy…doc tu kata 6 minggu mmg tak nmpk pape….sy tak fhm la tn doc….cmner ek?ke sy kena bt ultrasound utk tgk ader ke tak baby?terima kasih doc…

 34. My last period adalah pada 22/06/2011. Pada 08/08/2011 saya ke klinik kerana bahagian bawah perut & breast sy rasa sakit. Dr. buat scan dan nampak ada biji kecil di sebelah kanan rahim saya. Tapi Dr. tak berani kasi confirm whether itu baby @ bukan. Then Dr. minta saya buat UPT dan hasilnya -ve. Dr. minta saya buat UPT sekali lagi selepas 2 minggu. Pada 22/08/2011, saya buat UPT sendiri & hasilnya -ve. Tapi selama 2 minggu itu, sakit di bahagian bawah perut semakin teruk. Adakah saya mengandung? Kalau tidak, adakah biji tersebut merupakan ketumbuhan? Apakah langkah yang perlu saya buat seterusnya?

 35. norjuanita baharudin

  salam doctor. period saya bulan lepas 7/7/2011 selama 7 hari. saya dah buat UPT setelah 10 hari lewat. keputusannya positif. period saya tetap setiap bulan. kemudian saya pergi klinik untuk kepastian yang saya mengandung. alhamdulillah, keputusannya positif juga. tetapi selang 4 hari kemudian, ada pendarahan sedikit. memandangkan sekarang bulan puasa, jadi saya pergi jumpa doktor pada malamnya. doktor maklumkan tiada apa-apa masalah. mungkin pendarahan biasa. namun, pulang dari klinik, saya sakit seperti period pain dan darah keluar banyak. memandangkan dah tengah malam, esoknya saya ke klinik semula dan doktor minta saya terus ke hospital. di hospital, doktor scan dan dapati ovari & rahim saya ok tetapi xdapat detect lagi kandungan saya. so, doktor minta saya datang semula selepas raya untuk scan. dan saya telah diberi suntikan untuk kuatkan rahim dan ubat duphaston. so, slepas makan ubat tue, perut dah x sakit lagi cume darah coklat yang keluar (sikit). lepas 5 hari, darah dah xkeluar lagi. cume sekarang, saya ader buat UPT tetapi keputusannya negatif. adakah saya masih mengandung ataupun sebaliknya….

 36. Salam Dr.Last period saya 14 Julai 2011.tapi saya tak check UPT lagi sehingga sekarang kerana saya tak rasa saya pregnant spt yg lepas2.lepas lewat 20hari keluar darah.adakah boleh lagi saya check UPT?adakah darah yg keluar itu darah haid?sebelum ini period saya stabil cuma dalam 2-3bulan sebelum ni agak lewat dalam 3-6hari dan ini yg paling lama.Adakah disebabkan saya berpuasa, haid saya jadi x stabil?sebelum ni tak pernah jadi macam ni.

 37. askum dr sy dah b.kahwin hmpir 4 thn tp msh blm dkurniakan ank km prnh mbuat ujian dan dr mngesahkan kami tiada masalah akhir2 ni period sy tk mnentu skrg nih sy dah lewat datang period hampir 2 bln tp sy tkt nak buat ujian kehamilan sy tkt negetif sy akn kecewa apa yg patut sy lakukan

 38. confuse woman

  salam doc..sejak beberapa bulan lps..period sy x tetap..sering lewat,kadang2 awal..bulan ni pd 6/9/11, tetapi cuma sedikit..kemudian mlm pun sedikit, hari kedua dan ketiga cm ada mcm spot merah je..mlm xde lgsg..hari keempat pg cm ada sedikit spot dan yrs kering hingga ke hari ini..12/9/11..masalahnye bahagian ari2 saya terasa sengal2..saya telah ke klinik berdekatan pd tgh hari ini 12/9/11 dan membuat upt..keputusannye -ve..mungkin kah ada penyakit lain atau mungkinkan sy stress menyebabkan period sy sedikit? adakah ujian upt pd 12/9/11 itu benar?

 39. salam doc..saya nak tanya..saya memang disahkan mengandung 4 minggu tapi saya sendiri was2 bila saya kerap mengalami sakit perut(cramp)seolah2 saya akan period.banyak tanda2 period dr tanda2 hamil yg saya rasa sekarang.adakah ini tanda2 keguguran?

 40. salam, saya ingin bertanya, last period saye ialah pada 16 julai 2011…sehingga kini masih belum dtg period lagi…penghujung bulan ogos saya kurang sihat, selalu rasa hendak demam dan pusing kepala…bila datang ke klinik doktor menyarankan saya membuat upt, tetapi negatif…baru-baru ini pada 13 september saya cuba membuat upt lagi di rumah…tetapi negatif juga….sehingga hari ini masih belum period…hanya lendir-lendir putih dan sedikit coklat yang keluar…bole doktor bantu saya jelaskan kenapa…untuk pengetahuan doktor saya sudah berkahwin 2 tahun setengah dan masih belum mempunyai anak…terima kasih…

 41. salam doktor,
  saya berumur 35 tahun,telah berkahwin selama 6 tahun tp tak pernah hamil,berat saya 40-41kg dgn ketinggian 151cm,suami saya berat dlm 90kg dgn ketinggian 5 kaki 7inch.Saya telah menjalani iui sebanyak 2 kali namun gagal.Saya mempunyai kitaran haid yg teratur tetapi Saya selalu senggugut sejak berumur 14 tahun hingga skrg, namun menurut dr.pakar senggugut bukan penyebab saya sukar hamil.Namun baru2 ini saya lewat 2 minggu dari kebiasaannya.Sedihnya saya tidak hamil kerana cukup 2 minggu saya haid.saya juga tlh menjalani laparoskopi sebelum iui dan didapati saluran rahim saya terlalu sempit sehinggakan sperma tidak dapat menembusi dan juga menyebabkan air mani sering tumpah setiap kali bersama.Doktor pakar menasihati saya jika iui saya gagal utk kali ke2 saya disarankan supaya membuat satu pembedahan kecil utk meluaskan saluran rahim.Namun saya keberatan krn menurut doktor pembedahan tersebut amat menyakitkan.lagi sakit drpd HCG.Mohon pandangan doktor,jika ada cara lain bagi saya utk hamil?Terima kasih .

 42. nama saya latifah. bulan ini saya dah lewt period selama 12 hr…tetapi saya dah buat UPT sdiri dekat rmh sebanyak dua kali…hasil nyer negatif.
  sebenarnya tanda2 kehamilan semua ada, cuma keliru bila check asyik negatif.
  untuk pengetahuan doktor, 2 org anak saya yang sebelum ini, x pernah saya hadapi masalah seperti ini. adakah besar kemungkinan saya mengandung?

 43. sy berumur 45 thn.masalahnya,sy sudah lewat period 12 hari.sy da buat UPT sendiri kat umah tp -ve.buat pengetahuan doc,sblum ni sy ada mengambil suppliment yg sy peroleh dr fbook sy sbyk 20 packet.pas period x dtg pd tarikh yg dijangkakan,sy hentikn mkn n sy tnya pd yg berkenaan.ktnya,nak suaikn dgn hormon sy.sy takut sy terpregnant memandangkn usia sy yg agak lewat.anak sy yg bongsu da 9 tahun.sy rasa tertekan sekarg ni.

 44. assalammualaikum…
  Doktor, saya sudah 4 kali keguguran.. saya suda jumpa doktor pakar cek darah dan scan rahim keputusan semua normal.. cuma sekarang tggu 1 lg keputusan kromosom study..mggu lepas saya disahkan mengandung 5minggu..namun saya risau kalau keguguran akan berulang lagi..ada ka cara untuk menyelesaikannya?

 45. Assalamualaikum..
  dr.sy nk tanya keadaan sebenar sy.pd 16 sept bru ni sy mengalami kencing berwarna merah mcm darah tapi tak rase sakit..waktu pg smpai petang.bln lepas sy period 23 ogos.period sy tak berapa teratur dari zaman ank dara lagi.umo sy baru 23thn.sy kekadang ase sakit mcm sengal2 d perut baru2 ni..

 46. Dctr, saya nk tya. Saya now tgah pregnen tp berlaku pendarahan akibat terlampau byk bergerak n driving. Tp pendarahan x lah byk berlku just bila saya ada berjln. Ari tu ada g cek dctor cuma nk kepastian. Urine test negatif tp di scan ada baby tp now berlaku sdikit pendarahan. Dah pgi clinic dctr bgi ubat duphaston. Ubat tu untuk apa? Ada tak berkemungkinan sya akn gugur atau tak? Harap2 baby saya selamat, hanya tu sja peninggalan arwah suami sya…

 47. Assalamualaikum Dr…Saya nak tnya pendapat Dr.
  Saya dan suami berkahwin pada bln 12 thn 2009, namun sampai skrg masih belum dikurniakan cahaya mata… Saya takut dgn situasi ini,walaupun saya tahu rezeki itu ditangan Allah s.w.t. Dulu saya pernah terlibat dlm kemalangan yg teruk & hampir meragut nyawa saya namun Alhamdulillah Allah panjangkan nyawa saya. Namun akibat dari kemalangan tersebut, sehingga hari ini, saya mengalami kesakitan di pinggang, belakang dan mata kiri.
  Pada bulan 7 yg lepas, setelah seminggu lebih saya miss period saya buat ujian UPT dan memberikan tanda +ve walaupun ianya sedikit kabur.. setelah seminggu, saya membuat sekali lagi ujian UPT setelah mengalami sakit perut selepas bersama suami. namun ianya memberi keputusan -ve. selang bebebrapa hari, saya period diikuti sakit yg amat kuat dan ada ketul seperti isi ikan yg keluar pada hari ke-2… tapi saya tidak pergi berjumapa Dr. Pada bulan puasa, saya hanya mengalami period selama 3hari(tidak tetap) dan darahnya hanyalah beberapa titik darah yg berwarna coklat2 pink..
  Bulan nie,saya menglami ovulation pada 17/9/2011 (dikesan melalui air jernih yang keluar banyak pada hari itu). setelah saya mengira kiraan 14hari dari tarikh ‘O’.saya mendapatkan hasil +ve namun sangat kabur (tp sampai hari nie line tu boleh dilihat)… mendengar nasihat dari kawan2 yg berpengalaman, mereka menyuruh saya melakukan UPT test skali lagi pada cycle 18(semalam) tp saya menjalankannya pada pagi ini & keputusan adalah -ve. Kenapa ye saya jadi macam tue… Tapi saya mengalami sakit belakang & pinggang yg sanggat kuat dalam 2minggu nie. Saya juga slalu kesejukan seperti nak demam terutamanya diwaktu malam dan pagi2. 5-6 hari yg lepas saya mengalami sakit (cramping seperti nak sengugut)yang agak kuat terutamanya dibahagian perut sebelah kiri. kenapa & apa harus saya lakukan. dulu saya pernah pergi ke klinik kerajaan untuk check tapi mereka seperti tidak mahu melayan & mengatakan usia saya masih muda. tidak ada apa2 masalah. tapi saya ingin lakukan ujian di klinik swasta namun suami bukan la org senang dan sepertinya kami tidak mampu. kami tinggal di ipoh dan kami juga tidak berapa tahu mana hendak kami cari klinik yg menawarkan harga yg rendah… bantu kami Dr. saya & suami sangat inginkan zuriat…

 48. assalamualaikum dr sy nk tnya sy kwin pd 6/11/2010 masa bln ptama sy kwin sy missed period 2 bln tp slpas tu period mcm biasa . skrg ni sy dah 3 bln xperios tp asa 2 bln sy xperiod sy dh test upt tp stll -ve…patut sy test upt lg sndri @ pg klinik check je?

 49. salam dr…saya ada sedikit kemusykilan…macam ni, saya telah berkahwin pada 3/06/2011 yg lalu…sblom sy kawen, period sy sedikit terganggu…time 2, last sy period 30/03/2011…then April langsung x period.bulan mei sy period pada 11/05/2011.
  (fahaman sy, mgkin period sy terganggu kerana penat menguruskan majlis.so, sy abaikan)
  pada 03/06/2011 sy telah berkahwin.pada 8/06/2011 sy period.period sterusnya pada 20/07/2011..(maknanya berlaku kelewatan hampir 2 mgg). selepas period tersebut,sy tidak didatangi period selama sebulan lebih.06/09/2011 period balik….
  sepanjang sy tidak mengalami period tersebut, sy pernah membuat UPT sebanyak 2kali..tp keputusannya negatif.sehinggalah sy period…ketika period tersbut, sy mengalami senggugut yg agak kuat…(sblm ni mmg sy selalu senggugut)tp utk kali ni, sy terpaksa MC kerana tidak larat utk pergi kerja..(biasa xMC pon)…..so, adakah itu salah satu tanda sy berlaku perguguran doktor??sampai hari ini, sy belum lg berjumpa mana2 doktor utk bertanya masalh sy ni….

  utk pengetahuan dr juga, pada pagi 24/09/2011, berlaku sedikit pendaharan(mcm drh period).sy beranggapan, period sy mgkin awl.namun,selepas sehari, saya dapati tiada lg darah yg keluar slps darah pada pg tersebut….

  dan sehingga hari ini, (13/10/2011) period sy belum dtg lg…(sepatutnya 6/10/2011..tapi sudah terlewat 7 hari….)

  adakah itu tanda2 sy hamil dr @ tgg hari ke 14, buat UPT??

 50. salam’alaik doc. sy ada kemusykilan yg buntuhkan jawapan dr ahlinya. harap dapat membantu. situasinya sy susun mengikut turutan :

  1) period bulan 9 sy terlewat 6 hari, maksud sy sepatutnya datang pd 22hb tetapi datang pd 28hb. tetapi pd 27hb sy buat UPT di awal pagi setelah bangun tidur dan natijahnya adalah positif.

  2) pd hari yg sama, 27hb, sy dan suami buat pemeriksaan darah di hospital dan natijahnya adalah negetif.

  3) pd 28hb period datangdan berlalu selama 10 hari.

  4) selang 2 hari sy buat UPT semula dan natijahnya adalah positif. dan selepas 4 hari sy buat UPT sekali lagi natijah yg sama, positif. tetapi UPT kali ketiga ini pd awalnya hanya satu jalur sahaja, apabila malam sy cek semula ada 2 jalur.

  5) keesokan harnya sy buat pemeriksaan darah pd waktu malam, dan yg mengejutkan adalah negetif.

  di sini bermakna sy sudah lakukan UPT sebanyak 3 kali dan natijahnya positif, sy lakukan sebelum dan selepas period. dan sy lakukan juga ujian darah dan natijahnya negetif.

  utk makluman doc sy berkahwin pd 3 Jun 2011. Allahu a’lam.

  p/s. minta doc balas pd email sy. jazakumullahu khaira.

 51. slm..sy lewat period dah seminggu..tp cek upt…negatif plak…tggu period x gak period..harap sgt pgnant lg utk ank k 2…nak g jumpa doktor,,,awal lg rasanya..takut kecewa….ermm

 52. aslamualaikum…kepda doktor saya nak tanya ,saya baru ja berkawin 7bulan..tapi 3bulan berkawin saya dapati haid saya lewat 3minggu..saya test prgnant ada 2 line..tapi satu line kabur..saya pergi jumpa bidan kampung..bidan cakap saya hamil..tapi selepas 3mgu x datang haid ..masuk minggu ke4 saya datng haid..skrg saya confius sagat adakah saya mengandung..tapi selepas habis haid saya test lagi tapi masih da 2line…sampai sekarang dah 3bulan berturut2x saya masih datang haid..tapi bila test masih da 2line..kalau kes macam nie adakah saya hamil atau x?

 53. Salam Doktor…..sy ada pertanyaan…sy br 3 minggu lps period…tp pd minggu ke 3 sy rasa pening2 sgt and mual2 bla mkn…keadaan bdn sy juga x selesa….sblm nie sy pernah keguguran pd usia kandungan 4 minggu….doktor boleh jelas kan keadaan sy ni…..

 54. Salam dr,sy ema dri perlis.sy nk tnya dr.sy ms priod dh 2 week.dan sy ade wat pregnancy test dkt umh sbnyk 2kli.first sy wat 3ari sblom proid n hsilnye positif wlaw pn line blur. Pas lwat smggu sy test skli lg hsilnye positif jgk.sy ambk kptsan g spclist jmpe ngn dr utk wat scan.tp ble scan srung n bby xde.so dr sarankn sy wat upt hsilnye negative.tp simtom2 yg sy alami skg sma sperti ibu mgndung lain.ada kh sy hmil dr.

 55. salam..sy nk mnx pendapat..period sy lewat 3 ari trmasuk hr ni..bole bt upt ke? tp sy xad tanda2 hamil cm breast skit,rase mual2…bole bg pendapat?

 56. Assalamualaikum Dr. saya sudah 10 hari lewat dtg haid. dua kali buat upt iaitu pada hari ke4 dan hari ke 10 tp keputusan adalah negatif. pada hr ke10 juga saya dapati ada darah warna coklat keluar…saya kadang2 rasa spt nyilu di bhgn kiri perut dan bhgn ari2..minta pendapat Dr.adakah saya perlu jalani ujian upt lg pada hr ke 14 atau bagaimana?haid saya xpernah lewat pun seblm ini. saya sudah 3 thn berkahwin namun belum dikurniakan cahaya mata oleh Allah.harap Dr. sudi memberikan pandangan..

 57. salam… saya ader sedikit kemusykilan ttg hcg. saya telah pun lewat period selama seminggu tp ujian hcg saya -tve, dan kemudian nya saya ke klinik utk scan sama ada saya pregnant atau tidak tp hasil ulasan dktor dinding rahim saya tebal n tidak nampak ada janin didalam rahim saya.. dan saya di syorkan untuk makan ubat turun kan darah haid.. tp ubat tu sy tak mkan sebab hati saya kuat mengatakan yang saya pregnant.. persoalan saya ialah, boleh ker imbasan tersebut mengesahkan kehadiran janin dalam usia 3 minggu terawal…?

 58. salam..saya dah 7bulan kahwin tapi masih belum ade zuriat. Doc,saya nakkan kepastian tentang asid folik.Ramai yang menganggap asid folik hanya perlu diambil jika seseorang itu disahkan hamil. Ya, memang benar kerana ia dapat melindungi bayi dalam kandungan mengalami kecacatan pada tulang belakang.Tetapi saya ade baca artikel bahawa asid folik juga berupaya mengatasi masalah penghasilan
  sperma yang tidak bermutu. Lelaki juga perlu mengambil asid folik sebagai ’supplement’ untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.batul ke doc? Bila saya minta suami saya makan,dia tak nak.dia takut jadi ape2 kat dia.. boleh tak doc bagi penjelasan?terima kasih.

 59. salam, doktor…saya nk tnya, wife sy bru keguguran seminggu, tp cek guna pregnancy test…result dia masih positive tapi garisan dia kelihatan samar2…jdi adakah dia masih pregnant atau sebaliknya..pa pendapat doktor…tq k..

 60. Saya sudah 4 bulan tak period…sy da test air kncing sbnyk 2x, ttpi samar-samar kedua2nya.dan setiap bln dlm tempoh sy tk period, sy kekadang sakit senggugut….adakah sy pregnt????

 61. salam… dr.. sy ada kemushkilan sedikit. sy dah 3 mggu tidak dtg period. period sy adalah teratur. sy sudah buat test dengan alat UPT tp garisan pd T kelihatan sedikit samar. begitu juga setelah sy buat ujian kedua seminggu kemudian. pd pndapat doktor sebenarnya sy mengandung / tidak? terima kasih..

 62. As salam doc, sy zaza dr sepang. sy ade kemushkilan.sy harap doc bole bantu sy.sy dtg period 23/9.biasanye kitaran 27-28 hari. sy jangkakan period seterusnya akan klur pada 18 atau 19/10. tp period dtg 21/10 but still blum lewat lg.period selama 3 hari,hari ketiga tu sy dah bersih n mandi wajib.masalahnye abis period tu sy rasa perut sy (bwh perut rasa cramp) sakit smcm jer spt sakit2 nak dtg period.yg peliknya kenapa sakit tu ade time lps period.walaubagaimana pun sakit tu tdk la berpanjangan. ia dtg pun sekali rasa sakit n trus ilang lps tu ada masa nye kalo sy bsama husband saya rasa tdk selesa. oleh krn sy tak sedap hati seminggu lps period pada 29/10 pagi sy buat upt dan sy agak terkejut result yg sy dpt +ve…..sy ulang buat upt pada hari yg sama sebelah petang n result still +ve. lps tu husband belikan sy upt digital brand clearblue yg mana kita bole dpt bacaan n brp minggu kandungan. dan hasilnye bacaan nye ‘ pregnant 2-3’ means kandungan dah dlm 5 minggu.sy masih ragu2 samaada sy pregnant atau tdk.isnin 31/10 sy pg klinik buat scan tp still tak nmpak lg.lps tu td pagi sy tergerak hati nak buat upt skali lg tp result dah -ve……..sy betul risau memikirnya.”ADAKAH SAYA MENGANDUNG?????bantu saya tuan doc :(

 63. salam,
  Saya dh 4 bln kahwin…saya nk tanya, apabila saya bersama suami pada malamnya, dan pada keesokan hari keluar cecair jernih seperti air daripada kemaluan saya? Dan pengeluaran cecair ini berlarutan selama 2-3 hari. Cecair yg keluar tu x la byk dan bukan lh sepanjang masa…. Harap ada sesiapa yg blh menjawab kemusyikaln saya ini….

 64. Salam doktor,

  dis morning, saya ada buat UPT dan result yg dipaparkan ada 2 line tapi yg 1 line tue kelihatan pudar la doktor ..sya sudah missed period 5 hari …
  adakah ini menunjukkan sya hamil doktor ??? TQ

 65. salam doktor

  pagi tadi period macam biasa, mlm tadi masa buang air, ada ketulan darah yang besar, saiz duit syiling. ketulan darah tu pejal, saya tgk ada bendasing warna putih kekuningan keras panjang. adakah itu tanda saya gugr. untuk makluman, saya belum buat test kehamilan. period saya selalu lewat.

 66. Assalamualaikum Dr. saya nak bertanya adakah haid yang hanya 2@ 3 hari tu disebabkan hormon yang berubah selepas berkahwin? period last saya 17.10.2011 saya bernikah pada 23.10.2011 dan hari period bulan 11 pada 9.11.2011 sbb kitaran saya tetap 30 .pada 13.11.2011 sya datang period seperti biasa tapi pada hari ke 3 hanya sedikit dan hari seterusnya tiada. Adakah itu perubahan hormon wanita selepas berkahwin?

 67. Salam, saya hanya ingin berkongsi.
  Saya pernah mengambil suntikan cegah hamil pada 29-9-2010, kemudian uzur pada 29-10-2010.Selepas 8 bulan tidak uzur, 22-6-2011 saya uzur. Pada bulan berikutnya, saya tidak uzur. Saya syak yang saya hamil, saya buat sendiri ujian UPT,pada hari ke-8 missed period. Hasilnya negatif, dan buat ulangan UPT di klinik 7hari selepas itu, masih lagi negatif. Kemudian pada 8-10-2011 keluar darah yang saya sangkakan period, tapi pada 10-10-2011 keluar ketulan darah beku bersama sarung janin.Saya keguguran. Yang menjadi kemusykilan saya, kenapa kehamilan saya tidak dapat dikesan..??

 68. salam dr ingin brtanya,sy telah missed period selama 16 hari,pd hari ke-6 missed period sy tlah mmbuat UPT n hasilnya -ve..sy belum mmbuat pemeriksaan doktor..sy mmg merancang utk hamil,sy tkt utk brjumpa doktor coz tkut hasilnye mengecewakan..harap doktor dpt mmbantu n bilakah masa sesuai utk sye mmbuat UPT 2 lagi?adakah masih trlalu awal utk mmbuat UPT?

  • da buat ujian lg ker???saya pun mcm tu….seminggu ++ saya membuat ujian hasil nya -ve..nie xtaw nk tggu seminggu lg ke apa..coz da ujian n -ve ase xberani nk test lg…

 69. baru2 ni saya disahkan hamil 6 mggu.tp malamnya saya bleeding.saya g scan dktor ckap xnampk sb baru lg.kmudian saya g hsptl kerajaan n dia test UPT positive..then selang beberapa hari saya test smula UPT saya tp masih positif..tp line tgkap pada tester jd pudar dari sblmnya.adakah saya masih mengandung?

 70. saya mengalami “missed period” selama 6 hari…due period sya 23 hb…tp pada hari ke-26 setompok darah muda keluar …sehingga berlarutan hari seterusnya…kadang2 ada kadang2 tiada darah….adakah saya mengalami kehamilan?saya keliru….

 71. Salam doktor. Sy masih lagi bujang dan belum berkahwin. Masalah yang sy hadapi adlh period lewat. Oleh kerana sy terlalu sibuk dengan aktiviti seharian, sy juga selalu lupa untuk menanda tarikh period sy. Sebelum ni, pernah sekali period sy lewat dari tarikh yg sepatutnya. Jadi, sy ke farmasi untuk bertanya tentang masalah saya. wakil farmasi menyarankan sy mengambil ubat bagi mengeluarkan period yang tersekat. Alhamdulillah, selang beberapa hari, period sy keluar. Untuk kali yang keduanya pula, masalah sy berulang kembali. Sy ke farmasi sekali lg dan mereka memberi sy ubat NORELUT dan NORCOLUT. Sudah hampir 1 minggu sy makan, tapi period sy masih lagi tidak keluar. Apa perlu sy buat memandangkan perut sy juga kembung dan ada tanda2 kesakitan seperti mahu datang period. Harap doktor dapat membantu.

 72. salam doc…last period sy..bulan awl bulan puasa lepas…dan shingga hari ni….30nov 2011..masih belum period lg…sblm raya haji,sy pernah beli UPT…tp,hasilnya negatif…lgpun,sy mmg dh biasa mcm ni..kdg2,..3 bulan sekali..dan,semalam,sy try beli UPT lg…resultnya amat samar2..sy xpasti samaada sy pregnant or x….sudah 2 tahun sy kawin dan belum punyai anak lg…adakah sy perlu buat ujian UPT sekali lg..??

 73. mazni bt othman

  saya dh 2x xdtg period n sy xkira cycle period sy tp ble sy buat upt test -ve, sye berkeinginan utk mendpt ank y ke2,n sye perlukan bantuan…

 74. salam…,sy punyer UPT menunjukkan tanda +ve..walaupun samar2…sudah dua kali sy cuba test dgn brand yg lain2…hasilnya ttp sama…so,sy pegi ke klinik..doc scan..die xnmpk ape2 pun…so,dia bg 3 kemungkinan…1) kemungkinan kandungan masih baru..2) tanda akn keguguran 3) kandungan luar rahim…sy amat tkt bila doc bg kemungkinan yg ke 3…kalau keguguran…sy xder plak mengalami pendarahan..ader sape2 blh tlg jelaskan x..??trima kasih…

 75. Salam Dr. Saya ingin mengetahui, adakah kehamilan akan berlaku pada penghujung kitaran haid?

 76. salam dr.. saya juga mengalami msalah yg sama seperti di atas. saya berkahwin pada 2/9/11…last period saya pada 3/10/11. selepas itu smpai sekarang period saya masih belum dtg lg. bermakana sudah hmpir 2 bulan tk dtg period. saya test UPT sebanyk 2x hasilnya -ve. saya berjumpe dgn pakar sakit puan, hasil scan kosong..tiada menunujukkan saya mengandung…n die bg ubat period. katanya mungkin sperma dilepaskan tidak matang menyebabkan ketidakstabilan hormon. maksudnya bagaimana? tetapi smpai sekarang saya belum lg period…n jika still lum period (10 hr dr mkn ubat period itu) saya dikehendaki berjumpa dgn doktor itu plak. adakah saya hamil tp terlalu awal utk mengesannya…?

 77. salam dr,saya tidak datang period selama seminggu ++ semlm saya telah membuat ujian kehamilan tp -ve…perlukah saya menunggu lagi seminggu untuk membuat ujian??sebab sebelum ni..period saya memang teratur….kadang2 saya terasa sakit ulu hati…..n keluar cecair …..saya perlukan jawapan dr pihak dr??thanks

 78. zulianah misdin

  salam dr,last saya datang haid pd 21/11/11 hingga 9/12/11 tetapi pd 10/12/11 telah keluar darah coklat campur merah sedikit tetapi darah kcoklatan yg banyak..saya juga telah menjalani test UPT tetapi hslnya negativ..haid saya selama ini teratur..persoalan saya adakah saya mengandung?saya juga ada mengalami tanda-tanda hamil seperti payudara saya terasa sakit,mual,kerap kencing dan sakit dada saya macam gastrik..tolongla Dr,saya penasaran sekali dan saya mahu tahu jawapannya adakah saya mengandung dan saya begitu mengharapkan saya mengandung.

  • Salam sis.. Sy pown pnya tnda2 mcm sis so skg mcn mne rsult sis???? Sy hope sgt +ve pasni tp tkowt nk mhrap pulak

 79. salam dr…dah hmpir 2 bulan sy hamil..pda suatu mlm sy darah keluar dgn byak diikuti dgn ketulan2 daging sebesar tapak tangan ttpi daging itu keluar sedikit demi sedikit…hmpir 4 hri darah tu kluar dari faraj sy…sy x thu darah apa yg kluar…suami n saya skrg ksmpitan wang…jdi sy tdak pergi untuk berjmpa dgn dktor…selpas 2 hari kmudian darah dah tak kluar lg…selang beberapa hari faraj sy mngeluarkn cecair pekat yg berrwarna coklat
  …perut sy tetap besar…adakah saya masih hamil @ dah kegguran..? darah apa kh yg kluar dari faraj saya itu…?
  sy harap doc dpt mmberithu sy scpt mngkin…

  • dinasihatkan jangan menunggu lama atau menunggu Dr Zubaidi menjawab soalan puan. Beliau mungkin tidak selapang yang puan fikirkan kerana punya tanggungjawab wajib kepada pesakit2 beliau di klinik dan keluarga. Sila ke hospital kerajaan jika puan tidak mampu ke klinik.

 80. salam
  doc, saya ke klinik swasta krana pendarahan & dapati megandung 6mggu stlh scan di klinik swasta, doc tnjukan dengupan jantung bayi..2 hari slpas itu saya di refer ke hospital gov oleh klinik kerajaan & doc hospital ckp rahim saya kosong. tp sudah slpas 2 hari pulang dr hospital gov pendarahan x belakulg n mgalami loya & pening2.saya keliru samada saya keguguran @ masih mngandung

 81. salam doc, saya menyusu bayi saya sepenuhnya. Sepanjang tempoh menyusu selama lebih kurang 1 tahun 3bulan saya memang tak period. Baru2 ni saya rasa ada kelainan, sering pening dan mual. Saya buat UPT sebyk 3 kali dan hasilnya +ve, tetapi setelah 3 kali saya scan..rahim saya tetap didapati kosong. Saya tak pasti samada saya benar2 mengandung atau tidak. yang pasti tanda2 pening dan mual telah hilang sama sekali. Sangat perlukan nasihat doc. Terima kasih.

 82. salam Dr,
  saya telah lewat haid lebih 2 minggu…adakah pemakanan kecantikkan untuk muka dan kulit boleh mempengaruhi kelewatan haid walaupun ianya berunsurkan buah2an?saya baru mengamalkannya pada awal bulan ini…

  terima kasih

 83. Salam doktor.saya nak tanya. saya mengalami keguguran pada bulan jun lepas. dan saya ada membuat D&C. Doktor menyatakan mungkin saya mengalami masalah hormon. selepas itu saya mengambil pil perancang jasmin selama sebulan dan period saya on time dan tiada masalah cuma pada bulan ini sahaja period saya lewat dan saya cek upt negetif. kenapa macam tu ye? saya kurang faham. Kandungan yang saya gugur tempoh hari pun lambat di kesan UPT. So, saya bimbang ia berulang lagi. Andai saya mengandung bagaimanakah cara untuk selamatkan kandungan saya ini? saya mempunyai dua orang anak dan kedua2 anak saya ini lahir tidak cukup bulan. tapi Alhamdulillah mereka sihat dan tiada masalah. anak saya berumur 3 dan 2 tahun. ada yang menyatakan bahawa saya ni mengalami masalah rahim tak kuat. jadi apakah cara untuk merawat masalah rahim tidak kuat ini? terima kasih dan harap dapat tindakbalas dari doktor.

 84. masa saya buat pregnant test tuh lewat period baru 5 ari, sbb sebelom nih tak penah lewat period, bila sy test air kencing,sy dapati 1 kaler pekat dan 1 kaler kabur..adakah itu bermakna sy pregnant..???

 85. salam doktor,

  saya nak ty saya sepatutnya period pada 14/12/11 tapi period saya lambat 3 mggu. saya dah buat UPT test tp negative. pada 1/1/12 ad pendarah tap darah warna merah cair x mcm period. slps 3 hari darah berhenti….saya nak ty adakah saya mengalami period biasa atau itu darah penyakit…

 86. saya ada satu soalan. lepas satu minggu period saya tak dtg, sy buat test sendiri n positif. tap hari ni kuar darah? adakah itu normal? atau sy sbnarnya tdk mengandung?

 87. salam dr..saya ada kemuskilan…saya bernikah pada 10.12.2012..pada hari yg sama saya bernikah,saya datang haid.haid datang selama 3 hari(memang itu normal haid saya,darah haid dah berhenti)…dalam selang seminggu lebih,saya dah mula mabuk2..dan pada 26.12.12 saya cuba URINE PREGNANCY TEST(UTP)..jawapanye adalah positif..adakah secepat masa itu saya boleh hamil..?..

  Tq doc..

 88. salam doktor…
  saya ingin bertanya.. pada bulan 9/2012, pertama kali saya mengalami kelewatan dtg haid. haid dtg pada bulan 11/2012 (selepas pengambilan ubat turun haid)… kemudian berlaku semula perkara yang sama untuk kali ke-2…saya jangkakan mungkin kerana kelewatan…akan tetapi dua hari yang lepas saya menjalani UPT dan ianya mempunyai dua line. (satu line jelas, satu line kabur). tetapi isu disini saya cuba UPT selepas bersama dengan suami. adakah saya mengandung?

 89. salam doc.
  saya bernikah pada 12.11.2011, 21.11.2011 saya datang bulan, tetapi untuk bulan 12 saya missed period, period saya x regular.
  saya dah buat UPT pada 27/12/2011,1/1/2012,4/1/2012 & 9/1/2012 tp masih negatif
  saya masih confuse sama ada saya pregnant atau tidak.
  sy x mngalami simptom seperti loya,breast tenderness cuma kuar cecair bukan darah berwarna pink coklat.
  adakah saya mngandung.

 90. salam doktor,
  saya nk tanya nih…26/12/2011 mmg tarikh sepatutnya saya period. tp yg datang hanya coklat2 yg sket2 ja.. berlarutan sampai 6 hari. sy ingat x dak apa la sbb 2 bulan sblm nih pernah jd jugak mcm 2. tp yg merisaukan saya 8/01/2012 ade plak coklat2 tuh tp still sket je. hari nih saya tgk x ada plak coklat2 tuh. kenapa ye doktor? untuk penegtahuan doktor, saya ada anak usia setahun dan anak masih menyusu bdn wlpn x sepenuhnya. adakah disebabkan mnyusu period saya jd mcm ni ye? sblm period bulan 12 tuh sy ada mengalami cramp perut yg datang sekejap2 je, tp sakit jugak. tlg doktor… kdg2 rs lenguh pinggang pon ada… tq doktor..salam

 91. Salam Dr. Saya last period pada 1st nov 2011.sy bt byk ali ipt tp semua -ve. Sehingga kini saya masih bekum period. Sy telah ke gynea n Dr bg sy ubat Diane35 dengan metformin. Sy mengalami sakit kepala n suhu bdn jd sejuk tetiba bl mlm. Dr kata rahim sy tebal n scan xdpt lihat ovari sblh kanan, bladder size agak besar. Adakah sy mengandung?

 92. salam doc,
  sy nk tnye sy da lewat period dlm 10 hari…tp test n upt kt umah still -ve…so cmane tu ye? should i wait till 14 days? semua tanda-tanda hamil sy da rase…bdn sejuk panas ble mlm, selsema, perut cm sakit,puting sedikit sensitif n sentuhan..tekak sy xsedap cm tawar je.. give me an advise..TQ.

 93. salam doctor,
  saye ingin bertanyer.pada november 2011 period saye pd 21.11.2011.pd disember haid saye lewat keluar pd 1.1.2012,tetapi sikit2 je sehingga 6 hb.1.2012.amat sedikit,haid tu keluar kadang2 je keluar.7hb 1 darah tu tkde dh.sehingga hari ni(12hb.1),alhamdulillah,tkdela darah tu keluar.pd 2.00 pg td saye buat upt,-ve.tp tk lame lps tu brlah timbul di garisan kedua tuh..adekah saye pregnant?

 94. slm dR..sy juz nk tnye,last period sy 16.10.2011 smpi skrg lbh kurang 3bln sy xdtg period..tp bla wat upt -ve,mmg kerap sy ulang utk upt tp result still sma -ve,bdn pon xsdp pning2 n mcm nk dmam,mkn pon krg tp mntah2 xde..period sy irregular,sy msih x ke hsptal sbb xpasti…apa pendapat dR?tq…

 95. ai dr,
  saya da lewat 9 ari tok period….tp sy tkt nk check…..tp ada cecair keluar dr faraj sy…adakah saya pregy???

 96. salam dr…bagaimana caranya untuk saya berjumpa dengan dr….???bplehkah dr rekemen kan pada saya dr yang noleh sy rujuk di sekitar selangor dan kuala lumpur atau seremban.

 97. Salam semua.Nak tye sket ni.Saya patut dtg period 17/1/2012 tapi pada 16/1/2012(malam) n pagi 17/1/2012 saya pening, loya n rasa memusing je bangunan, rasa nak pitam. Period masih tak datang harini 18/1/2012 tapi dah takde rasa loya..Kemudian, sy buat upt pada 17/1/2012 mula 2 1 line je n so frust.pastu dlm sejam camtu rasa nk tgk blik tester tu, nampak macam 2 line, tapi kabur sgt2..Agak2 mengandung tak?Valid ke x lg tester tu ek?4info, anak sulung sy dh nak masuk 2 tahun.Teringin sgt nak 2nd baby..Harap dapat membantu

 98. salam dr…
  sa ada masalah haid tak tetap… sebelum ini pusingan haid adalah dalam masa 40hri… dan saya bertubuh gemuk…. last saya dtg haid adalah pada 28hb 10 tahun lalu… slepas itu tak ada lg… baru pagi td saya cuba guna upt n hasil slepas 1jam garisan kdua nmpk ttpi kabur.. sa slalu sakit belakang dan sakit pinggang tp sblum ini jga saya pernah terjtuh d tangga pada tahun 2010 myebabkan sakit blkg saya sehingga kini skit berterusan dan haid pla x dtg slpas 2blan
  apa perlu saya lakukan dr.

  • saya pun lewat gak..tp da 10 ari lewat…xcheck lg..sebab tkt -ve….nie ada gak sakit2 belakang…tp xkerap le…bila duduk terlalu lame mest sakit….

 99. salam doktor…

  saya last day period stat 16.12.2011… hingga sekarang period saya masih belum datang lagi… (19.01.2012)
  saya dah buat upt 3 kali tapi -ve… bila saya patut buat upt lagi jika period saya tak datang jugak??

  adakah sy mengandung @ tak? saya nk tau sangat….

  • Salam, seperti yang telah pun dinyatakan di dalam artikel di atas, jika inginkan keputusan yang lebih tepat, puan hendaklah berjumpa doktor dan minta dijalankan ujian darah untuk mengesan hormon HCG. Good luck! -ADMIN-

 100. saya 11 ari lewat period…tetiba arini saya period…ptt le asyik sakit belakang je…xpena lak saya nk period sakit belakang….urmmm mmg frust….xpe laaa mmg bukan rezeki saya….lgpun bulan nie nk jumpe doktor…mcm2 btl tanda2 nye yg belom penah saya alami nye….:((((

 101. nur mila adam

  Assalamualaikum..

  Period sya pada November ialah 13.11.2011. Sehari selepas period iaitu pada 19.11.2011,sya bersama suami saya. Bulan berikutnya sya period tapi lewat dari tarikh sebelumnya iaitu pada 24.12.2011. Darah yang keluar kaler coklat bkn cm besa selama 4 hari,then berhenti.biasanya saya period mengambil masa 7-10 hari. Dan hingga ke hari ini sya belum period lagi.Tapi tanda2 mengandung tu ada kecuali muntah.rasa loya, payudara yang mula membesar,semakin lembut & sensitif, perut kembung, sembelit..sometimes rasa skt bhgn uri2..adakah sya mengandung?sya baru je beli UPT dan bercadang utk cek keesokan pagi..untuk makluman dr sya sorang yang aktif joging dan ke gym.sya masih lagi lakukan aktiviti2 tersebut..mohon nasihat dr sebab sya rasa da tak selesa ngan keadaan sya skrg..terima kasih..

 102. salam doc,

  sy berumur 28 tahun and sudah berkahwin selama 9 bulan. sy didignos mempunyai endometeorsis and telah melakukan lapaskopi pada Nov 2011. doctor mengesyorkan saya mengandung secepat mungkin atau makan ubat hormon kerana sy berada di luar negara sendirian iaitu menghentikan period dari jan – june 2012. saya memilih option no1, cuba mengandung. saya cuba mengelak sebarang pengambilan ubat hormon. hari pertama period saya pada bulan lepas ialah pada 21 Dec 2011. dan kebiasaannya saya mempunyai kitar haid yang normal. 21 Jan sepatutnye period saya datang tuk bulan Jan tapi saya telah terlewat 4 hari dari tarikh tersebut. saya mengalami sakit perut atau ketidakselesaan di bahagian rahim, ia makin ketara sejak semalam kerana sy mengangkat barang yg berat. sehingga hari ini ketidakselesaan tu masih terasa. saya membeli ‘early pregnancy tester’ die supermarket and mencubanye tghr td, the result is negative. soalan saya, adakah saya mengandung? if benar alhamdullilah. if tidak, kenapakan sy mengalami ketidakselesaan die perut pinggang and banyak angin. thank doc, appreciated your feed. assalamualaikum.

  • additional, saya mengalami pendarahan spotted selepas b’jima’ iaitu selepas habis waktu subur. spotted blood itu berlaku selama 7 hari. adakah itu normal?

 103. DR,SAYA INGING BERTANYA..ISTERI SAYA TELAH KEGUGURAN PADA HUJUNG NOVEMBER LALU..DIA TIDAK DATANG HAID SMPI SEKARANG.ADAKAH ITU NORMAL?BERAPA LAMA SELALUNYA ORG YG KEGUGURAN ANKAN DATANG HAID BALIK?

 104. salam doctor,sy bru berkahwin selama 3 bulan,haid sy normal,sentiasa dtg tepat pada 1hb…setiap musim subur sy akan bersama suami iaitu 14hb dan 15hb,dan pada bru2 nie sy uzur trlampau skit tp ambil masa 5 hr saja dr 1hb -6hb dan uzur tidak bnyk…pada 11hb sy membuat prengnant test jwapan negatif dan sy ada bersama lg ngan suami pada waktu subur,tp dlm bpe mggu nie sy ada skit belakang yg truk dan perut sy membesar seperti wanita hamil,rmai rakan menyatakan sy mengandung,(bunting pelanduk)dan sy mle rasa mual dan pning,tp teruk…sy mmg merancg hndak anak secepat mgkin,tp sy takut brjmpa doctor,tkt jawapan mengecewakn sy…tlgtla sy…wslm

 105. salam doctor sy lupe nk maklumkn,ada dnyutan sgt perlahan dibwh perut…selera mkn sy jg smakin menambh…dah mgidam nak makan yg pelik2….emosi jg tidak stabil,dan sensitif…wslm

 106. salam tuan doc..batuk yang kuat pun boleh menyebabkan pendarahan ketika hamil ke doc?saya baru ke klinik pada 25.01.2012 untuk ambil ubat demam dan batuk…terus M.A(medical assistant) minta saya buat ujian UPT dan uFEME…keputusan positif..last period 25.12.11..jumpa doktor…lepas tu saya disahkan hamil sebulan..pada 26.01.2012 sekitar jam 12.15pm saya perasan ada pendarahan…macam mana tu doc?leh jelaskan?

 107. salam dr…hmm..sye malu nk bg thu tp nk jgk bg thu..
  td pg sye g klinik dan check urine dkter ckp sye positif mgdung..sye belom brkwin..sye prnh lakukan hbgan tp xprnh msukan nye didlam..sye mmg btol2 mgndung kew?????sye tol2 dah runsing…kdg2 skit pert cm nk sengugut…tp xde pape pon…tlg bntu sye dr….

  • awak umur berape?kdg2 xmsukkn didalam pon berisiko jugak hamil..bila kali terakhir lakukn hbngan sex?

 108. salam doc… sy telah berkahwin pada 30/04/2010… sampai skrg sy msih belum mengandung.. lpas kwin period sy jdi xteratur.. 2bulan skali bru dtg.. n ble da dtg drah xberhnti smpai sebulan – 2bulan… tpi alhamdulillah skrg period sy da ok… sy period pda 11/12/2011.. sehingga sekarang sy msih belum period lg… 27/01/2012 pada pkul 7pg sy telah wt UPT…. 3 minit selepas 2 hanya keluar line merah pada tingkap C… xlme kemudian keluar line pudar pada tingkap T… tpi samar2 sje line 2.. adakah kemungkinan besar sy mengandung?? kdang2 sy rse ngilu pada bahagian bwah prut sy.. boleh doc bg pndapat kt sy x?

 109. sy sudah 3 bulan x dtg haid…….. apabila sy buat UPT keputusannya negative…. tpi d bahagian rahim sy ada rasa keras2… n sy xtw sama ada sy hamil atau pun x

 110. as salam..saya mengesyaki saya hamil dan setelah melakukan ujian air kencing di rumah keputusannya negativ. soalan saya adakan ubat darah tinggi iitu metropol dan amdipine mempunyai kesan terhadap keputusan ujian kehamilan?

 111. salam…Dr,

  saya gugur pada 13/12/2011…pada 1 & 2 Feb 2012,saya test UPT dan dua2 dapat positif dan terang walaupun saya belum period selepas keguguran…adakah saya betul2 hamil atau hanya disebabkan kandungan HCG dalam badan masih ada disebebkan kehamilan sebelum ni? berapa lama hormon HCG kekal dalam badan selepas keguguran? saya keliru…

 112. as salam…
  nak tny kalu nk naik flight pregnant bru beberapa minggu bole ke?

 113. assalamualikum..sy dah mngandung 2bln lbh..semasa hamil ni saya msh melakukn hubungan kelamin dgn suami sy.tb2 da kuar drh smsa sy buang air.ia hya kuar darah beku kecil sj.1 kali je ia keluar.lps sya msh melakukan hubungan kelamin tiada lagi masalah pendarahan itu..apakah ini ada masalah tentang kandungan sya..

 114. As’sala..

  Dr,sy nk tanya..sy berkahwin pd Okt 2011..pd Jan 2012 sy mula mengamalkan VCO ( minyak kelapa Dara)then pd 13 Feb 2012 sy membuat UPT sendiri d rumah dan keputusannye positif (terang & cepat.VCO ni boleh mempengaruhi result UPT ni ke?atau sy mmg benar2 Hamil.

 115. Salam sejahtera Dr zuraidi,

  saya sekarang dlm keadaan bingung dan rungsing dgn diri sy sendiri..saya last period 25 Dec 2011 dan berakhir pada 1 jan 2012,selepas itu saya tidak dtg period sampai sekarang iaitu 14 feb 2012.sy sudah pun berjumpa dgn doc utk ujian air kencing tapi keputusannya negatif..Dr Zuraidi apa yg perlu sy lakukan sekarang,adakah sy sakit…Kakak sy hanya tahu kehamilan ketika sudah kandungan mencecah 4 bulan,adakah ini faktor keturunan iaitu lambt untuk megesan hamil??Diharapkan Dr dapat membantu saya..

  Terima kasih

 116. salam doc….saya ada 1 kemusykilan,baru2 ni saya b’jumpa seorg bidan kampung utk berurut,tp ea mengatakan yg saya tlh mngandung,seminggu lepas 2 de pendarahn.jd saya tlh pergi ke klinik utk check,yg mnjd kemusykilan d cni ialah ujian ultrasaound menampakn spt saya hamil,tp ujian upt adlh negatif,pernah pd 2 thn lepas pn terjd spt sekarang ni…upt x dpt negetif tp pendarahn terjd bila buat ultrasaound mengatakn saya tlh kguguran…kandungan saya lebih kuranh sebulan…knp eanya blh terjadi ye doc….saya mnjd buntu sekarang ni n risau….

 117. Salam Doc,
  Sy berkahwin pd 20.11.2011. Period sy normal till my last period on 07.01.2012 ~ 13.01.2011. Sy jarang bersama suami memandangkan dia bekerja offshore. Pd CNY bln lepas (pd kiraan sy adalah waktu subur)sy telah bersama dgn suami.Ttp sy agak pelik krn keluar drh sedikit spt darah di hujung period warna merah kecoklatan selama 4 hingga 5 hari. Hingga hari ini, sy masih blum period (missed 11 days). Pd pagi 13.02.2012 lps sy tlh melakukan upt.ada garisan yg sgt samar pd line kedua. mungkin kpkatan HCG masih blum dpt dikesan. adakah kemungkinan sy hamil? sy jg mengalami simptom2 kehamilan spt rasa penat berlebihan, cpt mengah, cepat lapar, sembelit dan kdg2 rasa mual. Jika ya, apakah yg menyebabkan pendarahan pd CNY dulu? dan apa kesannya jika ada persenyawaan pd waktu itu? utk pgtahuan Doc, adik ipar sy merupakan pesakit down sindrom. adakah berkemungkinan berlaku perkara yg sama pd anak kami? Pd peringkat mana kecacatan kandungan dpt dikesan?
  Harap Doc dpt memberi sdkit pnjelasan.
  terima kasih.

 118. salam doc, saya sudah mempunyai anak yg berusia 18bulan sekarang saya merancang untuk anak ke-2,hari pertama menstrual saya pd 9.01.2012 dan skrg saya tidak didatangi haid, apabila saya menguji air kencing saya pd awal pagi tadi keputusannya negative, saya x pernah missed period sebelum ini.saya masi ingat kehamilan pertama saya juga dapat dpt mengesan kehamilan melalui alat UPT dan saya hanya menyedari saya hamil pada minggu ke-14 apabila membuat scan di klinik. mengapa alat UPT tdk dapat mengesan kandungan HCG dalam air kencing saya ?

 119. Salam dr..saya telah lewat period selama 10 hari..untuk makluman anak saya baru berusia 7bln, masih menyusukan dan ini sepatutnya period ke4 saya selepas melahirkan..saya telah membuat UPT pada hari ketujuh lewat period dan keputusan adalah negatif..dalam masa yang sama saya merasakan perubahan pada badan saya seperti masa mengandung anak pertama dahulu (loya dan pening pada bau masakan, bau minyak wangi, kerap pening kepala dan kerap rase mual selepas makan)..adakah saya mengandung?

 120. assalammualaikum Dr…sy ingin bertanya…sy br berkahwin pd bln disember lalu…pertengahan disember sy dtg haid selama 14 hari..sblum ini biasanya normal sahaja 7 hr…tp yg menjadi kemuskilan sy ialah sehingga hari ini sy masih belum dtg haid…ujian upt semuanya negatif sehingga semalam…kdgkala terasa senak pd bahagian ari2…3 hari yg lps ada tanda2 spt haid tp drh yg keluar terlalu sedikit dn berwarna merah cair sahaja…harap Dr dpt memberi sedikit penjelasan mengenai masalah sy ini…tq Dr…

 121. Assalamualaikum WBT… Selamat petang DR. Saya ada sedikit pertanyaan dan mohon pendapat DR. Saya sudah pun berkahwin selama 6 tahun dan belum mempunyai zuriat. Untuk pengetahuan DR sebelum ni saya Obesiti dan doktor mengesyaki hormon saya tergangu kerana kegemukan. Haid saya mmg tidak regular. kadang-kadang mari ok kadang-kadang tidak..Saya tidak mengalami sengugut.

  DR,
  Tahun lepas saya kena gastrik dan angin dalam badan yg sangat teruk.. Doktor mengesyorkan saya pantang makan ,diet dan membuat senaman. Alhamdulillah setelah 5 bulan saya mengamalkan nasihat doktor itu berat badan saya turun sebanyak 21 kg. dan sekarang berat badan saya 71 kg.. Sebelum ini berat badan saya 92 kg dengan ketinggian 1.67 meter.

  DR, selepas penyakit itu semua dah beransur hilang saya ada mengambil ubat hormon yang telah disarankan oleh doktor..Alhamdulillah .. haid menjadi regular.. Masalah saya sekarang tarikh pertama haid yg last sekali ialah 13 januari selama 9 hari..dan untuk bulan februari saya belum lagi didatangi Haid.. Untuk pengetahuan DR, kitaran haid saya ialah 30 hari.Pada hari2 sebelum haid keluar untuk bulan Februarai ( 13/2 /2012) saya, didatang tanda nak datang haid.. breast sakit, sakit pinggang, senak di ari2, dan seumpama nya.. Pada tarikh yg sepatutnya hanya keluar warna merah kecoklatan dengan jumlah yg sedikit, itu pun hanya waktu pagi dalam masa sehari shj.Mulai dari hari itu saya rasa tidak selesa, tak bermaya, loya, pening, rasa nak pitam, breast rasa berdenyut.. saya telah disyorkan oleh rakan untuk membuat ujian kehamilan (UPT) selepas 14 hari.. betul ker cara ni?

  Sekian Terima kasih

  Yang berharap di bantu

  PUAN FIRDAUS BINTI MOHD ALI
  KUALA TERENGGANU

 122. salam DR.
  saya ada sedikit kemusykilan,baru2 ini saya telah membuat UPT dan hasilnya positif.saya telah dimaklumkan oleh salah seorang DR di klinik swasta bahawa mengikut pengiraan dari tempoh last period adalah lebih kurang 6 minggu kandungan tersebut.pada minggu ke-8 saya telah membuat scan ultrasound diklinik yg sama.hasil drpd scan tersebut,Dr mengatakan bahawa janin tidak kelihatan didalam sarung.Saya rasa sungguh tertekan kerana sebelum ini saya pernah juga mengalami keadaan yg sama dan Dr.nasihatkan supaya saya jalani O&G. Apa yang mampu saya lakukan Dr.??apa sebenarnya masalah saya dan apa yang patut saya lakukan selepas ini??

 123. slm doc..
  i’m married & ada 3 kidz (6, 4 & 2)
  after 3rd bb, sy ambil injection utk family plan..FYI 31/1/12 sy spatutnya ambil injection tp i missed it by 3days..nurses @klinik kesihatan told me 2get it bla sy period semula (sy period 2bln skali sejak ambil injection tu)..1st day last period was 30/11/2011
  on 13/2/2012 sy ke klinik kesihatan sbb demam & pening melayang yg tak hilang wpun dah mkn ubat (panadol)..doc situ srh check urine..it’s positive that i’m pregnant
  still confused, on the way home sy singgah private clinic yg sy biasa dpt rawatan..doc tu scan & said rahim dah kembang tp too early so tak dapat clear sgt except for a white dot believed 2b d bb..she told me 2do another scan after 2weeks (actually dah sacan di klinik kesihatan pagi tu, doc ckp d same thing..still early about 6weeks wpun ikut tarikh period dah 10wks)
  3 days ago & juz now i did UPT @home..but the result NEGATIVE (jz 1 line)..i’m confused now
  sy still pening2 & bahagian ari-ari mmg rasa mcm nk period
  help me doc!

 124. haryati kamsani

  Saya dah tak datang period nak masuk 3 bulan. last period saya adalah 18/12/2011. pada 20/2/2012 saya buat test tetapi negative. adakah saya mengandung atau bila lagi saya boleh ulangi test mengandung.

 125. assalamualaikum,

  trikh kdtngn haid sy tlh lbhi tmpoh yg sy jngkkan, dan sy tlh mmbuat upt dan kptsannya ngtive,adkh sy xhmil?tp knapa period sy msh tdk dtg??
  sy rsau..

 126. salam… sudah 4 bulan sy x period…. tpi apabila sy buat UPT negative… hari pertama sy buat UPT… NAMPAK X NAMPAK GARIS YG KEDUA… tpi selepas itu sy buat lagi keputusannya negative… ada kah sy hamil atau pun x?????????

 127. salam, dr..

  sy sdh bekahwin selama 3 thn & masih belum dikurniakan anak. sy telah menjalani rawatan moden & tradisional termasuk sudah melakukan IUI. namun masih tidak menampakkan hasil. period cycle juga sudah tidak teratur & berat badan jgak naik. last period sy was on 20/11/2011. sehingga hari ini (6/3/2012), sy masih lg tidak dtg period. kali ini merupakan gap yg paling lama. sy jugak sudah menjalani UPT pd 18/2/2012 & 6/3/2012. kedua dua ujian tersebut negative. sy ada terfikir utk melakukan ujian darah. pd pandangan dr, adakah sy perlu lakukan ujian itu? emosi sy jugak sgt teganggu di mana sy berasa murung, cpt nak marah & letih. apakah yang patut sy lakukan?

 128. salam, period sy dah late sminggu.tapi bile buat upt, -ve. tapi bdan sy letih, buah dada menegang, mual2, pening pale. tapi perut sy kdang2 sakit, keluar keputihan mcam tnde2 period. tapi smpai skang x period lg. doc, adakah kemungkinan sy hamil atau ade penyakit lain ?

 129. sarawati binti Hamdan

  assalamualaikum DR.
  Saya telah berkahwin hampir 9 tahun…dan mempunyai seorang anak yang berumur 8 tahun.Saya melahirkan anak pertama saya ini melalui pembedahan.sekarang nie saya ingin mengandung lagi,namun belum ada rezeki memihak kepada saya.Masalah saya sekarang ini ialah setiap bulan period saya datang tepat pada waktunya,namun bulan nie agak lewat period saya.biasanya ia akan datang pada 10hb atau lewat sehari.tapi kini dah 5 hari…sekarang nie saya mengalami batuk dan selsema dah hampir seminggu.saya takut nak makan ubat,kerana period saya belum datang…saya berjumpa doktor untuk mendapat ubat batuk dan demam..tapi doktor telah membuat urine test ke atas saya..tapi saya tak mengandung..apakah saya perlu tunggu sehingga ke hari 14 untuk melakukan urine test semula…saya juga mengalami sakit di bahagian bawah perut saya disebelah kanan..apakah puncanya?…tolong balas…terima kasih…

 130. Julia Abdullah

  assalamualaikum doc, sy nak minta tolong sgt2… boleh tak doc terangkan situasi saya sekarang ni…
  sepatutnya saya datang bulan pada 1/3/2012 tapi delay seminggu… pada 8/3/12 keluar tompokan darah berwarna coklat lepas tu hilang.. tengahari 9/3/12 darah keluar tapi masih sedikit dan berwarna coklat juga, pada 10/3/12 pun masih sama seperti hari sebelumnya. 11/3/12 darah dah tak ada langsung… saya tak ada rasa sakit langsung sedangkan saya ada masalah sengugut yg teruk sebelum ni… boleh doc terangkan apa yg sebenarnya berlaku sekarang ni? ada ada buat UPT pada malam 9/3/12 tu tapi keputusan -ve… please doc…

 131. Salam,
  Saya haid 13Feb, tapi hari ni 15Mac saya belum datang bulan lagi. Breast rasa sakit dan sensitif,perut rasa kembung kadang2 pinggang rasa sakit, kepala pening2, suhu badan naik terutamanya awal pagi dan malam. terdapat bendalir putih keluar. Tetapi bila saya check guna UPT dapat result (-) negative . Adakah saya tunggu beberapa hari lagi untuk buat test UPT?

 132. Assalamualaikum doc…
  Saya ingin tahu apa risiko sekiranya saya mengandung semula selepas keguguran dalam tempoh masa yg singkat??saya pernah hamil luar rahim pada bulan 8/2011,selepas itu saya hamil lagi pada bulan 11 tapi gugur pada 02/01/2012..16/03/2012 saya test pregnancy saya dapati +ve tetapi agak kabur..saya sudah seminggu missed period..sebelum ini hamil test pregnancy juga kabur..adakah itu tanda2 kehamilan saya bermasalah??saya sangat risau sebab saya memang inginkan cahayamata..untuk pengetahuan doc,saya juga ade cyst dan sudah 2kali operation untuk buang cyst itu..harap doc dapat membantu saya..maaf sekiranya saya mengganggu doc..

 133. Assalamualaikum..
  Dr,nak sedikit penjelasan.sebelum ni period sy teratur setiap bulan dalam kiraan 29-30 hari.bulan lepas period lewat 2 hari tp utk bulan ni dah lewat 6 hari.sy dah buat UPT hasilnya nagative..utk pengetahuan dr,sy mengidap kayap dah mendapatkan rawatan dr.dr cuma beri krim sapu memandangkan kayap tu dah mula sembuh.masuk hari ni dah 3 mggu sy mengidap kayap tu dan mula sembuh w/p xsepenuhnya.anak kedua sy berumur 2thn9bln pula demam campak.soalan saya sekiranya sy mengandung dan mengidap kayap dan anak sy demma campak ada apa2 risiko terhadap kandungan sy?setakat yg sy pnh bc mgkin keguguran atau kecacatn janin, mohon penjelasan.

 134. salam doktor…minggu lepas sy mengalami keguguran pada usia kandungan 8 minggu…n xkena cuci….sy nak tanye berapa lame tempah berpantang untuk pemakanan dan tempoh berpantang untuk bersama suami n tempoh untuk hamil semula…?

 135. assalamualaikum dr…saya sudah berkahwin slama 4thn,umo sy skrg nih 20thn..mslh saya,saya tidak period smpai hr ni..dan last priod sy 18.12.2011…bln 2 hr tu sy cek upt dirmh dan kptsnnya 2line tp 1line tu tak clear tp dh 1hr sy tgok 2line tu tak hilang..still ade cume 1 tak clear,esknya sy bli lg,kptsnnya negatif,sy sbr lg,lps sminggu sy cek,msh juge negatif,but untill now sy tak period,3bln 3hari…sy nak tahu adakah sy pregnant?

 136. Siti Nor Ba'eyah

  Assalamualaikum Dr..
  Saya ada sedikit kekeliruan. Baru2 ini, saya ada membuat UPT disebabkan saya sentiasa rasa tidak sihat. Saya membuat ujian tersebut pada awal pg iaitu air kencing yang pertama dan mendapati hasilnya adalah positif. Saya tidak datang haid hampir 10 bln slps melahirkan ank yang kedua yang sekarang berusia 10 bln. saya juga telah mengambil suntikan untuk perancang keluarga semasa anak saya berusia 7bln. Kemudian pd waktu tengahari pada hari yang sama, saya buat ujian tersebut sekali lagi dan mendapati ianya negative. Adakah kemungkinan saya hamil?

 137. aslmkm doc…tanda2 yg doc beritahu saya ada alami…brest sy terasa sakit….pd hari 1 saya x dtg period…. hari ke 4 saya buat UPT tp neg….hari ke 6 saya buat lg UPT mula naik 1 line sahaa..lepas 1jam lebih saya biarkan naik 1 line lg tp sgt2 halus….n kabur..hari ke 8 saya buat UPT nek 1 line…x smpai 5 mnt nek lg 1 line yg halus tp pekat..ble sy pergi hospital doc ckp tanda2 awal da ada tp x dpt nk disahkan lg takut perubahan hormon….sy pergi klinik swasta doc ckp sy lnsg x ngandung….tp hospital bg date suh sy dtg lg untuk kepastian….jd dr pe yg sy cerite doc rase saya ngandung ke x???

 138. ass. dok…
  apabila saya nmenggunakan urine pada siang hari untuk mengecek pada tespack, apakah bisa di dapat hasil yg akurat,karena menurut banyak artikel yg saya baca banyak yg menggunakan urine di pagi setelah bangun tidur..
  mohon bantuaanya,,trims…

 139. asalam,saya ada tanda2 kehamilan mcm yg pertama dahulu skarag,sakit pggang,kerap kencing,sakit perut,buah dada berdenyut2,saya ada test UPT pgi tadi lepas bgun tido ,tapi xada 2line pun n tghari nei piod kluar pulak,saya bingun,lgi pun diod saya lepas khwin 2tahun nei mmg xteratur ,1bulan piod 2kali,masa pgnent dlu pun ada dtg piod jugk,saya hnya pgnent 2bulan n kguguran

 140. Salam Dr.
  Saya sudah 7 minggu tidak dtg haid, sebelum selalunya kelewatan hanya 5-6 mgg sahaja, Sabtu yg lepas sy check negative, sampai skrg sy tertunggu n tertanya kenapa dengan diri sy ni??

 141. Assalamaulaikum dr, pd bln 10/2011, period sy tiba2 x datang. sy cek upt dan ia positif tapi samar. esoknya sy pergi ke klinik utk melakukan upt sekali lg..dan ia tetap positif. sy berasa pelik kerana tidak mengalami sebarang alahan. selang beberapa hari, sy berjumpa dr kembali dan meminta utk buat upt lg, result nya negatif.dr,membuat ujian darah.ia tetap negatif dr mengesahkan sy tdk hamil.period sy tidak dtg sehingga bln 1/2012. pd bln 2/2012, sy period tp x keluar drh,cuma coklat2 gelap selama 4 hr.bln 3/2012, period sy tidak muncul2 dan sy membuat upt di klinik, dan ia positif.terang tapi x setebal garis control. tp dr mengatakan sy x hamil. sy jumpe dr lain, upt negatif.

  kenapa upt itu positif sebanyak 3x.
  apa itu ubat Bion3, sy ingat sy ada makan ubat ni utk suppliment..

  Syukran dr,

 142. Salam doc…ya sudah berkahwin 1thn 5bln…isteri saya megalami kesuburan yg x teratur…tp baru2 ni kami ada berubt tradisional..dia megatakan isteri saya hamil,kandungan angaran 4 hingga minggu…tp bila kami lakukan ujian UPT kptasan negetif…apa yg harus kami lakukan….tlg doc….

 143. Dr, haritu saya dah pegi klinik dan menjalankan pemeriksaan. Mereka cdgkan saya buat upt. Saya buat ujian tu pd waktu tgh hari dan hasilnya adalah positif, tetapi line yg pertama agak kabur, spt gambar di atas. Pada waktu itu, sy mengalami pendarahan( mereka ckp implantation bleeding) dan pd pagi itu darahnya sedikit saja dan belah ptgnya spt darah haid biasa.

  Adakah saya msih hamil? Perlukah saya buat utp lg sekali sbb skrng pun saya masih mengeluarkan darah lg. Sekian

 144. salam doc… thn 2010 sy pnah mngalami ectopic, tiub falopio sy sudah dibuang sebelah… stahun slps tu period sy xstabil..doc ckp hormon sy kurng krn dh dibuang sblh… doc bg sy ubt untuk atur period sy.. ubt spt pil prancng n dimkn pd hri ke-5 period…utk bln ini,sy spatutnye dtg period arini kalo ikut kiraan ubt tu…n sy sje2 test upt… n hsilnye -ve… sy tngglkn dlm blik air… sejam slps tu, sy ke bilik air n dpti satu line lg tlah tmbul ttp sgt samar2… n beberapa jam slps tu, period sy pun keluar… jd, sy msykil… adakh sy prgnant? knape sy period? n ade kmngkinan ke sy period sdgkn sy sdg mngambil ubt atur period sbb kwn sy ckp ubt atur period ni adalh ubt prncg khmiln… so, mmg msthil la sy nk prgnant doc kalo sdang ambl ubt ni? mtak jasa baik doc… sy jd rsau sbb hri period ke5 nnti sy kena ambl lg ubt tu… cmner kalo sy btul2 pregnant? ade efect tak pd kndungn sy dgn pngambiln ubt tu?

 145. Salam Sejahtera doc. saya sudah 1bln 2 mgu tidak datng haid.test pertama upt saya negativ.jumaat lepas saya buat upt sekali lagi, pada mulanya saya dapati test upt saya negative.lepas berapa jam kemudian ada line di T.bermakna positive.tapi line tersebut kurang jelas.adakah itu tanda saya hamil..saya takut nak buat pemeriksaan sebab takut kecewa kalau kalau saya tidak hamil.

 146. Salam Dr., sy telah menjalani UPT dan ia positif, masalah sy adalah sy tak dapat mengingati tarikh period akhir yg sebenarnya. Bagaimana caranya utk sy mengira usia kandungan sy. Ianya adalah anak yang ketiga utk saya.

 147. Assalamualaikum dr…

  saya amat berharap dr dpt menjawab persoalan yang bermain di fikiran saya.pada ogos 2011,saya telah mengalami kehamilan luar rahim dan tiub sebelah kiri saya telah dibuang.hal ini amat memberi impak kepada saya kerana hanya saya yang di dlm keluarga yang masih tidak mempunyai zuriat sehingga sekarang (21 april 2012).untuk pengetahuan dr, sy juga telah lewat haid selama 2bulan tp UPT saya negatif.bila scan,dr dapati rahim saya bengkak…dr sarankan supaya saya makan ubat untk membolehkan saya datang period tp sy tdk mengambilnya.adakah kemungkinan saya hamil??

 148. Assalamualaikum dokter..
  Sy ingin bertanya pd dokter…
  Sy menikah pd 24/12/11..disebabkan majlis resepsi pkahwinan sy akan dibuat pd bln 7 ini..jd sy telah mengambil perancang selama 3bln…
  Setelah period bln 3 selesai..sy dah tak mkn pil perancang.kemudian pd 10hb4 period sy dtg sperti biasa..smp hr ke 3 period lancar..masuk hr ke4,ke 5 period sy keluar sikit je..hr ke 6 terus tak ada.jd hr ke tujuh sy melakukan hubungan suami isteri..tp ada darah keluar..
  Kemudian pd hr ke 8 dan ke 9 darah keluar lg..tp hanya sedkit.pd hr ke 10 dah tak ada darah..hr ni..hr ke 11..darah tu keluar blk..byk jg..warna coklat..
  Apakah ini pengaruh dr pil perancang yg sy mkn sblm ni..apakah perlu sy lakukan UPT?

 149. salam dr..sy keguguran usia 6minggu pd 2/4/12 pd 9/4/12 darah nifas berhenti..selepas itu sy telah bersama suami..bbrpa hari nie sy kerap buang air kecil..dan period mash x dtg lg.adakah itu normal dr?

 150. assalamualaikum…

  Dr, saya baru buat pregnancy test pagi ni. tp ni secondly sy buang air.. saya da miss period dalam dua minggu je..
  dan sy dapati jalur pada T terang tapi C kabur sedikit..
  so, sy x tahu nk decide mcm mana..
  kenapa jalur pd C itu kabur ya? terima kasih dr…

 151. salam dr. saya baru lepas bersalin. anak 4bulan 2 mnggu.menyusu badan penuh. saya ambil pil perancang noriday. masa anak saya berumur 91 hari, saya, iaitu 15/03, saya telah datang period. masalahnya, selepas period tu datang, saya dah tak period2. dan cek nga preg test pada 30/04, namun negatif. ada kemungkinan tak saya preg atau ini masalah hormon tak stabil. jawapan dr saya dahulukan nga jazakallah.

 152. Slm doc…sy dah 4 kali bt UPT sendiri mnggunakan kit yg berbeza dan semua jawapan adalah +ve malah kali terakhir ptg smlm sgt jelas +ve.utk verify,sy jumpe doc klinik swasta pg td,UPT sy naik 2 line tp samar…klu ikt my 1st day of last period 28.3.2012 suppose dah 5 weeks so doc bt scan tp didapati dalam rahim sy kosong…Adekah sy betul2 hamil tetapi msih kecil dan belum blh nmpk bile scan? atau kemungkinan hamil luar rahim sdgkn sy dah search namun xde tanda2 kesakitan luar rahim…saya jgk dah 2 mggu dmam,loya dan mual2,sakit bdan dan kepala,malah breast pon sakit..mohon jawapan dr doc segera..tq

 153. salam doc…sy keguguran 2/4..n 9/4 nifas sy habis..sehingga sekarang sy masih belum period..n dalam 2 mggu ini sy kerap sakit pinggang..n kerap buang air kecil.pd 7/5 sy ke klinik n dikatakan kencing sy tiada maslah.tp sy mula mual2 n bila mkn nasi sy akan muntah..kepala tersa melayang jew..sy cuba buat ujian UPT tetapi NEGATIF.kenapa dgn sy ye doc??mohon penjelasan dr doc..

 154. akum doktor..saya nak tanya period saya tidak teratur kadang2 lambat..bulan lepas saya period 8/4/12 dan bulan ni masih belom datang sebab saya tahu kadang2 period saya tidak menentu.tetapi tadi pada 9/4 subuh,saya sengaja membuat test upt n hasilnya positif 1-2minggu.adakah kalau saya tunggu lagi sampai missed period 2minggu keputusan upt nanti akan berubah atau sama?saya muskil

 155. assalamualaikum..
  doktor,saya berkahwin pada 20.11.1011.saya mengalami haid yang tidak tetap dan juga elergik kulit.saya nak tahu adakah memakan ubat elergik kulit dari homopati boleh menyebabkan saya sukar untuk hamil?saya jgk mahu tahu apakah ubat yang patut saya ambil untuk menstabilkan haid saya?

 156. salam,saya ieda berumur 22tahun sudah berumah tangga 1tahun 5bulan dan menpunya ank lelaki sulung..saya bersalin opretesion
  saya dh 2bln xdtg period,bila saya tido meniarap saya rasa x selesa rasa ada ssuat dlm perot sy ingtkn dapt kenser tkt jgk sblm sy gi klink sy buat test ujian khmln saya biar kan slma mkin untk cmfrm kn sy x mgdung lgi..tiba2 sya lht test khmln sy positv

 157. as’kum doc…ieda dah brumh tgga 1thn 5bln..umr22
  ieda bersalin ank slung oprete
  skg ank 5bln,ieda 2bln x dtg period so ieda buat kptsn test ujian kehamilan positiv mslh nye dokter pkr bgi thu ieda xbleh mgdg dlm mse 3thn…yg buat ieda berfkr risiko hamil dalm mse tdkt nie??? klu sy hml dlm mse tdkt adakh ank yg sy ingn lhrkn ini cct??? sblm nie sy ade ambk pil percng kli ptma jdi sy xthu nme pil..frmsi bgi pil prcn blh ssukn by…

 158. Last period saya Ada lah pada penghujung bulan dec2011 Dan period semula pada awal bulan feb2012 hanya beberapa hari sahaja itu pun hanya sedikit2 sahaja sehingga ke hari ini saya tidak period lagi suda beberapa Kali ujian kehamilan sya lakukan tapi keputusannya tetap negetif

  Tolong saya dr.

 159. Salam. . Saya nk tnya. . Saya berkahwin 8.4.12… last sya period 29.3. . Dasmp skarg sya mash x dtg buln. . Sya ade buat test pda 8.5. . Tetapi negatif. . Adakh kemungknn sya pregnnt. . ? Konfius sgt. .

 160. Assalamualaikun DR,sy nk tny sy last period pada 26 mac 2012,smlam apbla mlakukan UPT kptsnnya -ve,,,masalah sy skrg sy sakit di bahagian bwh perut sebelah kiri,,boleh sy taw knp tk????

 161. slm doc,sy d kwin.anak sorg,umur 2thn.sdh 1thn sy stop pngmbilan prancang kaedah suntikan.smasa msh d suntik,period sy maitain tiap bln,x trgnggu.lps stop,period sy mula trgnggu hgga skrg.kdg missed 1-2bln.last period sy pd 25mac..lps tu,lgsung xdtg hgga hr ini.skrg,18mei 2012,sy mula trasa sakit2 area breast mcm tnda2 nk dtg period.hmpir 1week sakit,period msh blm ada.dlm tempoh 1week sakit breast,sy try buat UPT,tp negatif..hampa la jugak.so,wht should i do now?should test UPT again in 2nd week?
  pls help me,doc.i want 2nd child..

  • Saya ada menulis jawapan utk puan dalam artikel saya yg terbaru.

   • slm doc,bru2 ini pd 24/5/2012,sy cek upt lg krn bhgn ari2 sy rs x slesa n +ve.krn rs ragu2,sy p klnik gov pd keesokannya.sy buat upt sbyak 2 kali,pg n ptg krn nk kpastian,upt sy tetap +ve.bila doc scan,ada nmpk dot dlm rahim.katanya mgkin kndungan msh baru.mslhnya skrg,sy last period pd 25/3/2012..bln april sy missed period n kenapa 24/5/2012 upt bru mnjdi +ve??knp sblm tu upt -ve??pls answer me doc utk kuatkn keyakinan sy.breast sy msh sakit lg ni

    • slm doc,sy didapati hamil oleh doc mlalui scan.tp,pd 2jun 2012,sy keguguran.slpas hbs nifas,doc scan n sudah tiada kantung dlm rahim sy.jd,sy xperlu buat dnc..slps itu,sy msih blm period hingga hari ini..yg mghairankan sy,knp upt msh -ve slps sbulan sy missed period?ttpi didapati +ve slpas hmpir 2bln missed period?pls answer me doc??sy bimbang sbb sy still cek upt,n msh -ve..period msh blm dtg slps hbs nifas ritu

 162. salam,..saya terlewat buka implonan..sepatutnya tarikh saya buka implon pada 6.5.2012,tapi kerana kesebokan tugas,saya baru teringat tentang implon saya dan hanya dibuka pada tarikh 15.5.2012..sepatutnya tarikh saya period pd 17hb.5 tapi sehingga sekarang masih belum datang period..adakah peratus berkemungkinan saya hamil tinggi?saya juga telah menjalani upt tp -tve..adakah terlalu awal saya buat upt?

 163. Salam Doc,

  Saya dah 7 bulan berkahwin dan period saya adalah regular setiap bulan iaitu 28 hari. Cume pada bulan Februari 31 hari. Then bulan Mac 29 hari iaitu tarikh akhir saya period adalah 20 April dan bulan Mac 22 Mac. Tetapi sehingga hari ini saya masih belum period. Mengikut perkiraan hari ini adalah hari ke 33. Tapi pagi tadi selepas subuh saya ade buat UPT test tapi negatif…Macam mana ye doc?

 164. salam dr, last period sy 9hb 4, sy ada buat home test keputusannya line ke2 samar hampir tdk kelihat, selang 1 minggu sy buat home test keputusan tetap sama, sy sering sakit kepala,pembesaran buah dada tetapi tdk sakit,cepat penat,pingang sentiasa sakit dan ebdomen bahagian kanan sy sering sakit kadang2 ada pergerakan mengejut, baru2 ni sy ada buat scaning, dr di klinik terangkan masih belum ada apa2,sy keliru ada kah sy hamli dr?

 165. slm doc..utk mkluman,period sy tdk tratur sjak stop suntikan prancang bln 5/2011..last date period sy is 25/3/2012..mknanya bln april mmg sy missed period.pd 21/5/2012,sy cek upt d rumh.tp -ve..ttapi breast sy tetap sakit sperti nk dtg period.pd 24/5/2012,sy cek upt skli lg,resultnya +ve.krn xpuas hati,pd 25/5/2012 sy cek upt sbnyak 2X d klnik gov n resulnya tetap +ve.sy msih ragu2 dan minta doc scan.doc ckp ada nmpk dot dlm rahim sy,katanya mgkin br hamil.doc sruh scan pada 26/6/2012 pula..adakah sy boleh hamil walaupn sy xdtg period pd bln april?sdgkan upt +ve pd hjung bln mei??pls reply my confusion doc..tq

 166. salam.. Dr sy penghidap endomentrsis kronik.. Nak oprate x mampu lg.. Sy tak mengalami senggugut langsung & haid sy tetap 27/28 hari, bulan lepas haid sy 1hari merah pink 3hari coklat tapi x byk sgt… Skrg nie ari2 belah kiri kerap bergetar2.. Sebelum nie haid sy akan kuar darah merah yg berketul2.. Sy dah kawin 4thn & tak pernah hamil.. Kenapa jadi macam 2 dr.. Tlng lah bg jwp dr sy sgt2 perlukn jwpn dr tq…

 167. sy tlh mgalami keguguran baru2 ini.pd mulanya sy alami pndarahan brownish spotted.pd hr kdua,sy alaminya lagi..hr ke-3,brlaku pndarahan merah brsama2 slaput(tiada ketulan daging).doktor tlh priksa pintu rahim sy & didapati trttup.esoknya,brlaku lg pndarahan sperti haid brsama2 slaput shj.doktor priksa lg & pintu rhim sy msh trtutup.mlalui scan,doktor x brapa pasti sbb x nmpak dgn jelas keadaan dlm rahim.ttp kata doktor,rahim sy nmpk sperti mngecut.jd dktor brkenaan mngesahkan sy kguguran pd usia 6mggu.benarkah bgitu??

 168. noorliza binti razak

  Salam dokter.. Saya ad masalah nk tanya dr.saya period dah lewat 9 hari..saya dah 3 kali test upt tp semua negatif(C) saya selalu kerap kencing.. Saye kejap demam kejap baik…ad jugak batuk… Saya test upt kat rumah je.. Saya tak pergi klinik lagi… Saya mcm rasa dah frust dah… Dgn 3 kali test 3kali negatif… Adakah saya hamil dr?

 169. Dr saya ingin tahu ada tak tanda2 awal org mengandung sebelum due period. Period saya 19/5/2012 dan kitaran saya 28 atau 29 hari…ini bermakna saya akan period pada 14 atau 15/6/2012…boleh tak kalau saya nk cek saya hamil atau tidak sebelum 14 atau 15/6/2012 tu…

 170. Salam Dr. adakah seseorang itu boleh mengetahui ianya hamil seminggu sebelum due datang period. Saya period pada 19/5/2012 dan kitaran period saya 28 atau 29 hari. Ini bermakna saya akan period pada 14 atau 15/6/2012. Saya tak pasti kenapa..sbb tiba2 saya jadi emosi dan sensitif sangat.

 171. wsalam,sy tidak datang haid selama 2 bulan, apabila scan di lakukan oleh doktor,mendapati ada ketulan kecil di uterus sy dan memberitahu sy hamil,tetapi keputusan UPT sy -ve.diagnosis yang di beritahu oleh doktor kepada saya ialah IUGR. dan diminta menjalankan scaning selepas 1 bulan lagi.sy keliru sama ada sy btul2 hamil atau tidak kerana keputusan UPT sy adalah -ve

 172. salam.. doc.. sy ingin bertanya.. adakah wanita yg mengandung, boleh datang period dtg haid??

 173. nurul izyani nadiah

  Assalamualaikum Doktor,
  Saya berusia 30tahun dan baru 6 bulan berkahwin..
  Sebelum ini saya tidak ada sebarang masalah semasa period. bulan lepas saya datang period pada 08/05/2012. 09/05/2012 saya senggugut dan heavy period sehinggalah hari yang ke tujuh. Bulan ini period saya delay 2 hari.Pada 09/06/2012 saya hanya rasa senggugut seperti hendak period. 10/06/2012 saya still senggugut beserta sedikit cecair berwarna coklat kemerahan. Pada 11/06/2012, senggugut saya lebih kuat dan sakit belakang beserta cecair berwarna coklat kemerahan yang tidak heavy. Pada hari ini 12/06/2012 masih keluar sedikit cecair berwarna coklat tanpa senggugut dan sakit belakang. Adakah itu tanda perubahan hormon atau period atau hamil? Saya harap Doktor dapat membantu saya.

 174. salam dktr…nk minta pandangan dpd doktor…msk bulan ni da 3 bulan sy xperiod..sy da 4kali cuba UPT p suma nye negative..

 175. As-salam..
  untuk makluman DR last period saya 24.04.2012.lewat 4 hari. kitaran period saya antara 29-30 hari.
  period tersebut keluar darah tak seperti kebiasaan darah period. saya mengalami sakit dan krem di bahagian bawah perut.disebabkan sebelum ini saya tidak pernah pengalami period pain yg teruk, hanya pening sahaja. disebabkan sakit yang amat teruk, saya ke klinik swasta, perut saya di scan dan tiada apa2 dan menerima suntikan dan diberi ubat tahan sakit. disebabkan sakit berlarutan pada 25.04.2012, saya dikejarkan ke kecemasan Hosp Serdang pada malamnya. upt dibuat keputusannya -ve. dr hosp memberi tahu ianya period pain biasa.saya juga menerima suntikan di bahagian punggung untuk kali ke-2. suhu badan saya kerap tinggi pada sebelah malam. pada bulan 5 saya tidak datang bulan sehingga ke hari ini. pernah membuat ujian upt kali kedua tetapi keputusan -ve.saya bersama suami selalunya memakai kondom kerana kami merancang. adakah kedatangan period saya terganggu disebabkan suntikan yang saya terima?? kalau melihat pada perubahan diri saya sering merasa lapar dan kerap membuang air kecil. kadang2 juga merasa tidak selesa pada bahagian bawah perut. mohon bantuan.

 176. salam .. dr saya berumur 24 thun dan baru mendirikan rumahtangga pada 12/5/12 .. pada 23/6/12 saya buat pregnancy test dan resultnyer positives..pada 24/6/12 saya check up skali lg dan tetap positive..dr telah memberikan ubat asid folix & vitamin untuk kandungn..pada 25/6/12 ketika saya nak mandi saya dapati ada cairan yang melekit berwarna coklat cair..selepas mandi cairan itu tiada sampai sekarang .. adakah kandungan saya tergangu ?? atau saya perlu rujuk ke klinik.

 177. soalan-soalan di atas tu byk kaitan dgn apa yg saya alami sekarang ni. last period 16/5/2012. pagi tadi buat UPT, -ve. Petang ni ada lendir kecoklatan keluar dari faraj.sikit je..tak tahu itu period atau darah akibat luka penempelan janin di dinding rahim…Doakan saya hamil sebab dah terlalu lama berharap…

 178. assalamualaikum dok..
  sy baru saja kawen pd 6 mei 2012..selang 3 mggu perkahwinan sy..sy terkejut sy period (24/05/12)tempoh period sy adalah 7 hari shj seperti biasa…bln 6 ni sy belom lagi dtg period…27/06/12 sy telah buat UPT keputusan ny NEGATIF..sy tahu kalo nk buat cek upt sekurang2 nya 2 mggu missed period kan…semenjak 4 hari yg lalu sy mengalami sakit di bhgian payudara sy..sakit yg amat sgt..rasa bengkak n membesar(kalo dsentuh sakit la)sekarang ini pun maseh sakit lagi..lepas tu sakit alami sakit belakang kat pinggang n punggung,sakit juga sakit kat bhgian atas alat sulit sy..iaitu antara bwh perut dan atas alat sulit sy…sy tak pasti adakah sy hamil atau period…sebab simptom2 tersebut ada juga puncany hendak period…sy keliru la dok..PLzz bantu sy,dok???

 179. As salam doc..
  sy ingin bertanya,kira2 dua tahun lepas sy mengidap cyst ..dh operate and doc sahkan sy xboleh mengandung secara normal dan kena buat melalui bayi tabung uji je ..
  Bulan nih sy sepatutnya period pada 7 julai 2012 sebab bulan lepas sy period pada 7 june 2012.. selalunya sy akan datang period dua hari awal sebelum tarikh sepatutnya ..so sy dan suami suka-sukalah buat home test sendiri..kot2 rezeki kami ALLAH SWT nak bagi ..
  Mula2 buat 1 line je keluar..hampalah sikit kami ..lepas 1 jam camtu nmpk lagi 1 line keluar,tapi kabur..tnya suami pun de nmpk jugak line yg kabur tu ..
  tapikan doc , skrg 10hb,ada darah keluar pulak ..tak byk sikit je ..
  adakah sy mengandung atau period sy berubah tarikh atau mmg lambat..sbb memang berharap sgt kalau2 btul rezeki kami ..simptom2 org mengandung pun sy ada ..

 180. Assalam doc..
  nk tny..period saya xteratur sejak kebelakangan ni..
  saya baru saja berkahwin..
  klu ikutkan spatutnya saya akan period bln ni dalam 21hb – 22hb (tanda2: breast sakit dan masih sakit sehingga hari ini)..
  bila guna UPT, result negatif..adakah sebenarnya saya mmg xpregnant, hanya sakit nk period, or saya guna UPT terlalu awal, kene tunggu 14hari?

  • Assalam doc.. nk tny..period saya xteratur sejak kebelakangan ni.. saya baru saja berkahwin.. klu ikutkan spatutnya saya akan period bln ni dalam 21hb – 22hb (tanda2: breast sakit dan masih sakit sehingga hari ini).. bila guna UPT, result negatif..adakah sebenarnya saya mmg xpregnant, hanya sakit nk period, or saya guna UPT terlalu awal, kene tunggu 14hari?

   Wa alaikum mus salam… puan boleh ulangi pemeriksaan UPT selepas dua minggu jika masih tidak datang haids.

 181. Salam dok.
  Saya mau bertanya singkat saja, istri saya pagi ini tgl 31 july 2012 melakukan test namun yg 1 pudar yang 1 lagi sangat terang, apakah itu di nyatakan hamil atau tidak??
  Tanks dok.
  Sukses selalu blognya :)
  Tolong di reply secepatnya

  • Salam dok.
   Saya mau bertanya singkat saja, istri saya pagi ini tgl 31 july 2012 melakukan test namun yg 1 pudar yang 1 lagi sangat terang, apakah itu di nyatakan hamil atau tidak??Tanks dok. Sukses selalu blognya :)

   Tolong di reply secepatnyaWsalam. Harap dapat diulang ujian UPT nya selepas seminggu.

 182. salam….dr..
  sy dah 2 minggu lewat period….ari ke 15 sy didatangi darah coklat…ari ke 16 pagi, sy cek UPT, positif….ari ke 17 pula, darah keluar agak bnyak seperti period….esok bru sy nak rujuk ke klinik…adakah kemungkinan sy mengalami keguguran?

  • salam….dr.. sy dah 2 minggu lewat period….ari ke 15 sy didatangi darah coklat…ari ke 16 pagi, sy cek UPT, positif….ari ke 17 pula, darah keluar agak bnyak seperti period….esok bru sy nak rujuk ke klinik…adakah kemungkinan sy mengalami keguguran?

   Wsalam.Perlu disahkan mlalui pemeriksaan.

 183. salam DR.saya baru lewat 2 hari period tapi suami saya dah suruh test UPT ;-) tapikan DR.line ada satu jer antara T&C…kalau tak keberatan boleh DR. terangkan…tapi sy tak ada sebarang tanda nak period,loya2 n kadang2 mcm bayang2 serta badan terasa lemah,ngantuk dan kerap buang air kecil…

  TQ

 184. Sharifah Hanim

  Asslamulaikum dr..kitaran haid sya setiap bln dlm 25-26 ari..last period sya 18/07/2012 cma 2 ari..krn brsa tdk selesa saya test air kencing pg td waktu sahur..positif wlaupon line agk kabur tp msh kelihatan 2 line..pg td sya ke klinik mmbuat lg skali test..kali ni pon 2line tp lg kabur brbanding wktu sahur td..adakah sya mngandung??

 185. Salam dr. Zubaidi…
  Saya ingin bertanya pada doktor, saya telah menjalani ujian APAP Smear di Klinik kes. Ptrjy, dan saya didapati ade BV, dan dr telah diberikan antibiotik metronidazole. setelah makan selama 2 minggu, saya tidak di datangi haid, cycle saya 28-29 hari, dan sepatutnya saya uzur pada 28 July 2012, sehingga kini saya masih tidak uzur, dan telah menjalani UPT ClearBlue Digital pada 5hb August 2012, keputusanya Not Pregnant. Adakah ini kerana kesan antibiotik yang menyebabkan saya tidak uzur, ataupun mmg saya hamil, saya telah berkahwin selama setahun dan memang sedang TTC. Terima kasih dr.

 186. :salam sjhtra dktr..saya mahu bertanya,saya telah menjalani pembedahan pembuangan ovarian cyst pada 12july 2012,hanya cyst yang dibuang.Pada 14 July 2012 saya period sehingga 20 July 2012..27 July saya ada bersama suami dan haid saya sekarang telah lewat seminggu,saya ada membuat UPT pada 19 August 2012 resultnya positive tetapi tidak jelas,saya kemudian membuat UPT sekali lagi dengan Test Kit dari jenama lain dan keputusannya Negative..saya keliru skrng adakah saya hamil atau tidak,saya harap dktr dpt bantu saya.

 187. Dr.Zubaidi,saya telah menjalani pembedahan membuang cyst pada 12 julai 2012..dan pada 14 julai 2012 saya datang period.27 julai 2012 saya ada bersama suami dan skrng period saya telah lewat seminggu,saya ada melakukan UPT pada 19 August 2012 dan resultnya positive tetapi jalurnya samar saja.Kemudian saya melakukan test ulangan pagi ini dengan test kit jenama lain keputusannya negative..saya keliru skrng adakah saya hamil atau pun tidak,saya juga ingin bertanya adakah tiada masalah untuk saya hamil kerana baru sebulan menjalani pembedahan tersebut?
  saya harap Dktr dapat membantu menjawab soalan saya ini..
  Terima Kasih..

 188. assalamualaikum doktor,

  Saya mengalami kelewatan haid dah beberapa hari. Untuk makluman pihak doktor ( Tarikh haid setiap bulan disertakan ):
  Bulan Mei pd 21hb
  Bulan Jun pd 15hb
  Bulan Julai pd 12hb

  Bagi bulan Ogos sy belum didatangi haid dan pd 10hb Ogos yg melakukan Ujian Kehamilan sendiri dan keputusannya ada NEGATIF….sehingga sekarang belum lagi didatangi haid

  Apakah cadangan dari pihak doktor?

  TERIMA KASIH byk2

  • Assalammualaikum Dr…saya terlalu ingin bertanya tentang masalah saya…saya telah mempunyai anak dua..selepas melahirkan anak kedua pd tahun 2004, sya menggunakan implanon untuk merancang…tapi setelah 3 tahun mengikut masa yg ditetapkan saya ingin mengeluarkan implan tsebut nasib tidak berapa baik impalnon tu tak dapat dikeluarkan. Menurut Dr yg cuba mengeluarkannya kata implanon tu tak de…tapi Dr tu kata saya masih boleh mengandung sebab ubat dalam implan dah tak de kesan..tapi setelah menunggu sya tak juga hamil…pd tahun 2010 sekali lagi sya cuba keluarkan implan tersebut di klinik pakar sakit puan..tapi masih tak boleh jugak..dr tu pelik..sya lagi pelik..rasa menyesal pun ada…kata dr tu kalu sya nak mengandung sya boleh ambil ubat kesuburan…tapi sya pegi seorang lagi Dr lain untuk mengambil, ubat kesuburan..namun dia tidak galakkan selagi implan dlm badan sya tak dikeluarkan…jdi disini sys nak minta pendapat dr, masih ada harapan lagi ke sya hamil selagi implan dlm badan sya tak dikeluarkan? adakah memberi kesan jangka panjang sekiranya implan tesebut tidak dikeluarkan? Apa yang perlu sya buat Dr? Saya teringin hendak baby lagi sebab anak kedua sya sekarang dah 8 tahun…boleh tak Dr beri penjelasan terhadap masalah sya ni agar sya lebih yakin untuk membuat keputusan selepas ini…terima kas

 189. Bagaimana mengesan samada saya telah di “BTL” kerana menurut doktor yang bertanggungjawab tiada BTL dilakukan kerana last minute saya mengubah fikiran di bilik pembedahan? Saya ingin melakukan pemeriksaan tetapi tidak tahu bagaimana procedure dan dimana untuk mendapatkan pemeriksaan? terima kasih

 190. Sy dh sbln 14hr xperiod..sy syaki sy mgandung..sy buat HCG pd hr 14 waktu mlam..ujian dapati mnujukn negatif..apakah kputusan negatif betul yg sya tidak hamil lg..

 191. salam doktor,
  saya mengalami maslah kelewatan haid.
  bln 6 period dtg 29hb
  bln 7 lewat 5hari,2hb ogos
  sy pelik knpe first period smpaila 15 hari darah sy hanya keluar skit2,warna coklat.tapi masuk hari ke-16 darah haid sy mula keluar dgn bnyk smpaila skng.ada ketulan2 darah.
  sy keguguran ker doktor?sy dh kahwin 4thn tp masih blom ada zuriat lg.umur sy 25thn

 192. Assalamuaikum Dr…sy mngalami masalah kitaran sejak 2010. Saya jg sdg mnjalani rawatan setiap 3-6 bulan di klinik O&G sebuah hosp kerajaan. Selama rawatan, tiada satu Dr pn yg merawat dpt memberitahu saya apakah masalah sy yg sebenar. Mereka telah menjalankan ultrasound beberapa kali untuk memastikan sama ada saya mempunyai fibroid atau cyst. Alhamdullillah tidak ada. Mereka kemudiannya memberikan saya ubat perancang / hormon supaya period saya turun sehingga la Jun 2011. Kemudian dr yg lain mngatakan mungkin saya mngalami masalah PCOS kemudian memberikan saya Metformin selama 4 bulan untuk menurunkan berat badan bagi memudahkan kehamilan. Pada temujanji seterusnya, dr mnyarankan saya untuk mngambil duphaston sekiranya ingin conceive. Saya mngambil selama Sebulan dan mngalami kelewatan period 2 mnggu selepas period terakhir (13 Jun 2012). Bila membuat UPT pda 25/7/2012 ternyata positif. Selepas itu saya tidak terus ke klinik untuk mengesahkan kandungan tersebut sebaliknya mnunggu temujanji O&G pada 16/8/2012. Pada tarikh tersebut dr telah mbuat ujian air kencing dan ultrasound. Ujian air kencing mmg positif tetapi sewaktu membuat ujian ultrasound MA yg melakukan ujian mngatakan yg saya belum tentu hamil. Saya agak kecewa kerana setelah lama menunggu dan mndpat jawatan demikian. Dr mnyarankan saya mnjalani ujian EPAU pada 19/9/2012. Malangnya saya telah turun darah pada 18/8/2012. Semasa ujian ultrasound, dr mngatakan kandungann saya baru mncecah 4 mggu sedangkan LMP saya ialah 13/6/2012. Dr mngesahkan saya mngalami Complete Miscarriage dan x perlu D& C. Saya amat keliru dengan masalah sy dan tidak tahu bagaimana sebenarnya saya harus mrancang semula kehamilan saya sedangkan saya tidak tau apa sebenarnya masalah saya. Harap dr dpat bantu saya. Tq

 193. assalam. tq utk info yg sgt berguna ini. sedang menanti berita gembira selepas keguguran. 14hari utk tggu buat UPT sgt mendebarkan. mntk2 ada rezeki kami. amin …

 194. Assalammualaikum Dr…saya terlalu ingin bertanya tentang masalah saya…saya telah mempunyai anak dua..selepas melahirkan anak kedua pd tahun 2004, sya menggunakan implanon untuk merancang…tapi setelah 3 tahun mengikut masa yg ditetapkan saya ingin mengeluarkan implan tsebut nasib tidak berapa baik impalnon tu tak dapat dikeluarkan. Menurut Dr yg cuba mengeluarkannya kata implanon tu tak de…tapi Dr tu kata saya masih boleh mengandung sebab ubat dalam implan dah tak de kesan..tapi setelah menunggu sya tak juga hamil…pd tahun 2010 sekali lagi sya cuba keluarkan implan tersebut di klinik pakar sakit puan..tapi masih tak boleh jugak..dr tu pelik..sya lagi pelik..rasa menyesal pun ada…kata dr tu kalu sya nak mengandung sya boleh ambil ubat kesuburan…tapi sya pegi seorang lagi Dr lain untuk mengambil, ubat kesuburan..namun dia tidak galakkan selagi implan dlm badan sya tak dikeluarkan…jdi disini sys nak minta pendapat dr, masih ada harapan lagi ke sya hamil selagi implan dlm badan sya tak dikeluarkan? adakah memberi kesan jangka panjang sekiranya implan tesebut tidak dikeluarkan? Apa yang perlu sya buat Dr? Saya teringin hendak baby lagi sebab anak kedua sya sekarang dah 8 tahun…boleh tak Dr beri penjelasan terhadap masalah sya ni agar sya lebih yakin untuk membuat keputusan selepas ini…terima kasih

 195. slm doc, sy nikah pd 22.6.2012 dn period dtg slps nikah 28.7.2012, selepas date tu sy x period smpi skrng 5.11.2012. sy pnh wat ujian upt tp -ve.. slps 2bln xdtg period dr tarikh akhir tu sy wat upt lg tp -ve jgk. smpi la sy kne tahan wad pd 29.9.2012. doc ckp -ve dn bleeding tu hnye period.. tp bleeding tu hnye 2ari je.. slps kuar wad sy pergi berurut dgn bidan btauliah. dn bidan ckp sy pregnant.. ape hrus sy wat?? ble check d klinik kerajaan msih -ve tp perut mkin mbesar dn skrng 3bln pregnant

 196. salam…saya brkahwin bulan mac lepas n bulan april tuh sy dah d sahkan pregnant 5 weeks..selepas beberapa bulan mmbuat pemeriksaan ibu mngandung dan d dapati tiada apa2 masalah, mnggu ke 14 sy keguguran..sy tidak di beritau apa punca nya oleh pihak yg merawat..sy redha dngan ktentuanNya..tp selepas 5 bulan berlalu n plan untuk mngandung kmbali tp sy jadik phobia plak coz sy xtau apa yg menyebabkan keguguran(sya seorang yg mnjaga pemakanan smasa pregnnt, sy xpernah jatuh, xprnah mngambil ubat-ubatan, tiada penyakit spt darah tinggior kncing manis) n tkut ianya berulang kmbali,apa pendapat doc??

  • salam…saya brkahwin bulan mac lepas n bulan april tuh sy dah d sahkan pregnant 5 weeks..selepas beberapa bulan mmbuat pemeriksaan ibu mngandung dan d dapati tiada apa2 masalah, mnggu ke 14 sy keguguran..sy tidak di beritau apa punca nya oleh pihak yg merawat..sy redha dngan ktentuanNya..tp selepas 5 bulan berlalu n plan untuk mngandung kmbali tp sy jadik phobia plak coz sy xtau apa yg menyebabkan keguguran(sya seorang yg mnjaga pemakanan smasa pregnnt, sy xpernah jatuh, xprnah mngambil ubat-ubatan, tiada penyakit spt darah tinggior kncing manis) n tkut ianya berulang kmbali,apa pendapat doc??

   Dr Zubaidi: Selalunya keguguran di awal kehamilan disebabkan oleh masalah kromosom yang bermasalah ketika pembentukan awal janin, selepas persenyawaan. Masalah ini disebabkan oleh ovum atau sperma yang tidak berkualiti. Ia sukar untuk dikawal. Namun saya mencadangkan pihak puan dan suami mengamalkan nutrisi pemakanan yang baik.

 197. hafsyiella ella

  sy nk tau..sy mglami muntah2..kdang2 bau pn xblh.bgn jew dr tido..mulut msti rsa loya2.tp xmunth..bla mkn jew..msti kn munth wlaupn sikit.kmudian priod sy pn xdtg pd hr slalunya iaitu 2hb sedANGKAn sebelum ni dtg priod mcm slalu.shri lepas 2hb.sy test upt tp -ve.adakah sy btl2 xmgndung @ sy kna tggu dlu untuk beberepa hri.sy pn kliru dengn semua ni.sebb ada jgk simptom2 2 wlaupn sikit.kna pa yer?sy dh berkhwin slma 6 bln.priod sy sblum ni dtg mcm biasa.tp bln 12 ni jew yg xdtg.tp bla ceq upt -ve.

  • sy nk tau..sy mglami muntah2..kdang2 bau pn xblh.bgn jew dr tido..mulut msti rsa loya2.tp xmunth..bla mkn jew..msti kn munth wlaupn sikit.kmudian priod sy pn xdtg pd hr slalunya iaitu 2hb sedANGKAn sebelum ni dtg priod mcm slalu.shri lepas 2hb.sy test upt tp -ve.adakah sy btl2 xmgndung @ sy kna tggu dlu untuk beberepa hri.sy pn kliru dengn semua ni.sebb ada jgk simptom2 2 wlaupn sikit.kna pa yer?sy dh berkhwin slma 6 bln.priod sy sblum ni dtg mcm biasa.tp bln 12 ni jew yg xdtg.tp bla ceq upt -ve.

   Dr Zubaidi: cara terbaik ialah menunggu selepas dua minggu apabila janin bertambah besar dan kepekatan hormon bHGC meningkat.

 198. Salam Dr,

  Saya nk bertanya…pd 3dec saya ada buat ujian UPT tp jalur ‘T’ menunjukkan line yg blur atau kurang jelas, kemudian saya pergi klinik untuk scan dan doktor mengatakan tiada apa2 yg kelihatan wktu tu dan sy melakukan ujian UPT di klinik dan result nya adalah negatif. Kemudian, pada 11dec sy melakukan lg skali ujian UPT sewaktu bangun pagi hari dan hasil nya positif kerana terdapat jalur ‘T’ yg kelihatan walaupun sudah lebih seminggu, jalur tersebut masih lagi kelihatan. Pada 14dec, saya melakukan lagi ujian UPT tetapi result nya adalah negatif. Saya melakukan ujian UPT sekali lagi pada pagi tadi (20dec) dan jalur di ‘T’ masih lg kelihatan tp kurang jelas. Masalah saya sekarang, pada jam 10 pagi td saya mendapati terdapat darah sewaktu saya membuang air kecil dan saya sakit perut saya serupa seperti sakit perut seperti datang period. Jadi apa yg harus saya lakukan sekarang. Minta jasa baik doctor untuk jelaskan apa yg berlaku sebenarnya. Terima kasih.

  • Salam Dr, Saya nk bertanya…pd 3dec saya ada buat ujian UPT tp jalur ‘T’ menunjukkan line yg blur atau kurang jelas, kemudian saya pergi klinik untuk scan dan doktor mengatakan tiada apa2 yg kelihatan wktu tu dan sy melakukan ujian UPT di klinik dan result nya adalah negatif. Kemudian, pada 11dec sy melakukan lg skali ujian UPT sewaktu bangun pagi hari dan hasil nya positif kerana terdapat jalur ‘T’ yg kelihatan walaupun sudah lebih seminggu, jalur tersebut masih lagi kelihatan. Pada 14dec, saya melakukan lagi ujian UPT tetapi result nya adalah negatif. Saya melakukan ujian UPT sekali lagi pada pagi tadi (20dec) dan jalur di ‘T’ masih lg kelihatan tp kurang jelas. Masalah saya sekarang, pada jam 10 pagi td saya mendapati terdapat darah sewaktu saya membuang air kecil dan saya sakit perut saya serupa seperti sakit perut seperti datang period. Jadi apa yg harus saya lakukan sekarang. Minta jasa baik doctor untuk jelaskan apa yg berlaku sebenarnya. Terima kasih.

   Dr Zubaidi: sukar saya mahu komen kerana puan tidak memberitahu tarikh pertama puan datang haid pada bulan terakhir.

   • Salam Dr.,

    Maaf kerana tidak memberikan maklumat yg lengkap. Tarikh pertama sy datang haid pd bulan terakhir ialah pada 22 Oktober 2012.

 199. salam doc..
  selepas keguguran pada bulan jun lepas, sy telah mmbuat UPT pda bulan disember memndangkan period sy lewat dlm tmpoh mser semnggu tp kebetulah after keguguran hari tuh, period sy memang x teratur..tp sy mendapat keputusan +ve dan sudah pun merujuk ke klinik kerajaan untuk kepastian tp mereka memaklumkan bahawa ianya adalah +ve, soalannya: adakah di sebabkn period yg x teratur boleh myebabkn kita pregnnt or sy kena buat UPT skali lagi dlm mser semnggu lagi untuk tgk ketepatan pregnncy sya tu??sy juga mengalami kesakitan d bahagian ari2 spt period pain tp tidak lah sekerap mana

 200. As Salam… Doktor, sy sedang merancang untuk mendapatkan anak ke-2… Kitar haid saya di antara 26-27 hari dan kebiasaannya haid saya selama 5-7 hari… tapi bulan ini ari pertama saya haid, darah keluar terlalu sedikit, pada hari kedua hanya 1/2 pad sahaja dan pada malan tidak keluar lagi, hari ketiga tiada tanda lagi… dan perut saya terasa tebal… Mohon nasihat dan pandanngan Doktor adakah saya pregnant?

 201. salam…dr saya telah lewat period 8 hari…nk chek takut kecewa..tkt negative….tp memang saya ada tanda2…cuma dah lali dengan tanda2 akhir nya period..agak2 saya ble check x skrg…

 202. assalamualaikum…sy diana nk tanya..sy bru2 buat ujian upt tuu tp negative..y sgt merunsingkan berat badan sy naik mendadak..perut p0n mcm prgnant…ramai dah tegur..tp negative..sy x pergi klinik check lagi p0n..tkot hasil y mnecewakan…lagi satu mulut ni ada ea nk mkn..msam2 la ape la..suami p0n slu gak mual-mual tp xmuntah p0n…cmne yea..ker sb sy mkn byak perut di cmni..?

  • “assalamualaikum…sy diana nk tanya..sy bru2 buat ujian upt tuu tp negative..y sgt merunsingkan berat badan sy naik mendadak..perut p0n mcm prgnant…ramai dah tegur..tp negative..sy x pergi klinik check lagi p0n..tkot hasil y mnecewakan…lagi satu mulut ni ada ea nk mkn..msam2 la ape la..suami p0n slu gak mual-mual tp xmuntah p0n…cmne yea..ker sb sy mkn byak perut di cmni..?”

   Dr Zubaidi: Buatlah ujian UPT dan ultrasound. Jika kedua2nya negatif, maknanya TIDAK HAMIL, lah.

 203. Dr..sy nk tnya..sy bru he berkahwin hung bln 3 ..sblm kawin sy dh period..tapi selepas bbrp hari kahwin ada ada ketulan coklat n lendir MERAH keluar mcm period..hnya 3 hari je ada smggi slps tu datng balik period shgga dua mggu bru hbs…slepas period sy rasa sakit blakang..nk muntah opening tapi ble check negatif..skarng dtn plk ketulan ckikit darrah padahal sy bru kme LPs period..adakah sy ni hamil?

Leave a Reply

error: Content is protected !!