Punca sumbatan pada saluran fallopian

SUMBATAN PADA SALURAN FALLOPIAN 

 

 

Kira-kira 20 % wanita yang mengalami masalah sukar untuk hamil berpunca dari masalah saluran fallopian yang tersumbat.

Antara puncanya ialah:

1. Jangkitan kuman yg bermula dari faraj , masuk kedalam rahim dan akhirnya menjangkiti saluran fallopian. Jangkitan kuman ini menyebbakan keradangan, lekatan dan parut yang akhirnya menyebabkan sumbatan.

Jangkitan kuman sering berlaku tanpa disedari. Ia boleh berlaku lepas bersalin, keguguran, atau selepas prosedur pakai iucd. Jangkitan kuman ini mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda atau hanya setakat keputihan saja. Ia munkin berlaku sejak remaja dan berterusan sehingga selepas berkahwin.

2. Penyakit-penyakit seperti endometrioisis, fibroids, ovarian cyst atau appendicitis boleh menyebabkan kerosakkan dan kesumbatan saluran faalopian.

3. Selepas pembedahan cesarean, pembedahan buang fibroid, atau pembedahan merawat endometriosis.

Terdapat dua pilihan.

1. IVF

2. Merawat saluran fallopian dengan pembedah laparoscopy.

Tiada jaminan untuk berjaya hamil. Kadar kejayaan utk hamil mungkin dalam 30 hingga 50 % saja. Banyakkan doa dan bersedekah. Semoga Allah berikan yang terbaik.

 

Bagi pesakit saya yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur atau sukar hamil, saya mencadangkan mengamalkan Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM, bersama vitamin C dan E.

Wallahu a’lam

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!