Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Lewat haid, hubungan intim dan kemudian berdarah seperti haid

Lewat haid, hubungan intim dan kemudian berdarah seperti haid

LEWAT HAID, HUBUNGAN INTIM KEMUDIAN BERDARAH SEPERTI HAID

 

calender mestrual

“Assalamualaikum dr, saya berumur 30 tahun, sudah berkahwei selama dua tahun dan masih belum dikurniakan zuriat. Sepanjang perkahwinan, alhamdulillah haid saya sentiasa tepat. Di awal perkahwinan dulu saya penah lewat 2-7 hari tetapi lepas itu haid macam biasa. Sepanjang berkahwin saya tidak pernah buat UPT.

 

Bulan ini saya telah lewat period 2 hari. Saya tidak buat UPT kononnya nak tunggu lewat sampai seminggu. Tetapi selepas bersama suami pada hari ke 3 haid saya lewat, saya dapati ada kesan darah selepas melakukan hubungan intim,dan keesokan hari memang kelaar darah yang banyak macam darah haid. Perkara seperti ini sudah dua kali berlaku. Bila lewat haid, lakukan hubungan intim, kemudian dating haid. Adakah ia normal. Mohon pencerahan. Terima kasih.”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Saya berpendapat bahawa ia adalah perkara biasa bagi wanita untuk mengalami haid yang lewat. Tidak semestinya haid akan datang tepat pada tarikh setiap bulan. Ini kerana kitaran haid yang normal adalah antara 21 hingga 35 hari.

 

Kadang kala terdapat lendiran (mucus) yang akan keluar beberapa hari sebelum kedatangan haid, akibat perubahan hormone dalam badan. Ketika ini badan menyediakan hormone estrogen, agar  haid dapat dikeluarkan, menyebabkan lendiran yang ketara keluar dari faraj.

 

Apabila kepekatan hormone estrogen dalam tubuh semakin tinggi, iaitu beberapa hari sebelum kedatangan haid, mungkin lendiran telah mula bercampur darah gelap.

 

Jika puan melakukan hubungan intim bersama suami, sudah pasti ransangan tusukan (zakar) pada pangkal rahem akan merangsangkan pengecutan otot rahem, sehingga mempercepatkan pengeluaran haid dan bermulalah kitaran haid yang baru .

 

Sebab itu puan mengalami haid yang agak banyak selepas melakukan hubungan intim bersama suami, setelah beberapa tidak kedatangan haid pada tarikh yang sepatutnya.

 

Wallahu a’lam

 

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM, selain dari vitamin C dan E. Info lanjut di https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/pages/Labicea-Revitalizing-Moisturizer/486696818067490

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: