Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Guna Pil Perancang Hari ke 12

Guna Pil Perancang Hari ke 12

GUNA PIL PERANCANG HARI KE 12

OCP 3

“Assalam mu alaikum doktor, Maaf menggangu, nak mintak pendapat doktor tentang pil perancang. Bolehkah sekiranya saya mula mkn pil itu pada hari ke 12 dari period? adakah fungsi pil itru akan berkesan? untuk makluman doktor, saya tidak pernah mengambil pil sebelum ini. terima kasih.”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Pil perancang kehamilan selalunya diambil pada hari pertama, atau ketiga atau ke lima, bergantung kepada janis pil. Tidak ada yang disyorkan untuk ambil pada hari ke 12.

Pil ini selalunya berkesan selepas 2 hari diambil. Sebab itu ia diambil pada hari masih haid, bagi melindungi hubungan seks bersama suami, ketika ia bersih nanti.

Maknanya jika diambil pada hari ke 5 (ketika masih haid),  apabila telah bersih pada hari ke 7, hubungan bersama suami akan dilindungi dari kehamilan.

Ini bermakna jika puan ada melakukan hubungan bersama suami sebelum hari ke12, tanpa sebarang perlindungan kontraseptif (kaedah perancang keluarga), ada kemungkinan puan akan hamil, walaupun selepas itu puan menggunakan pil perancang kehamilan.

Pil itu akan lebih berkesan selepas 2 hari puan mengambilnya, iaitu ke 14 dan seterusnya.

Wallahu a’lam.

IKLAN

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: