Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Darah Haid atau Keguguran

Darah Haid atau Keguguran

DARAH HAID ATAU KEGUGURAN?

doctor-patient

“As salamu alaikum  Dr Zubaidi,  saya hendak mendapat kepastian dari DR. Semalam saya pergi check di klinik,  saya hamil.  Jalur pada UPT samar. Doktor cakap saya hamil 5 minggu. Petang tadi, saya travel ke Rawang n didapati bleeding sedikit.  Pertanyaan saya betul ke saya hamil? Adakah kehamilan saya selamat . Pagi ini saya check masih ada lagi bleeding cairan coklat . Terima kasih doctor.”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Keputusan yang menunjukkan tanda samar pada bahagian “test (T)” pada UPT, tidak semestinya puan hamil. Pemeriksaan lanjut harus dijalankan untuk pengesahan kehamilan seperti pemeriksaan ulrasound atau pemeriksaan darah untuk hormon hCG.

 

Ini kerana kebanyakan alat UPT yang dijual di Malaysia tidak sensitif pada hormone hCG yang rendah, yang dikeluarkan oleh uri di awal kehamilan.

 

Jadi cara terbaik ialah dengan menunggu 2 minggu dari tarikh sepatutnya haid kerana kepekatan hormon hCG lebih tinggi dan pengesahan kehamilan lebih tepat.

 

Dalam kes puan, sukar mahu dipastikan sama ada puan sedang hamil atau tidak.

 

Dan darah yang keluar, boleh jadi darah haid atau darah yang menandakan tanda-tanda keguguran (jika puan hamil).

 

Setelah tiga hari puan boleh melakukan semula pemeriksaan di klinik.

 

Wallahu a’lam

 

GUNA PIL PERANCANG HARI KE 12

 

“Assalam mu alaikum doktor, Maaf menggangu, nak mintak pendapat doktor tentang pil perancang. Bolehkah sekiranya saya mula mkn pil itu pada hari ke 12 dari period? adakah fungsi pil itru akan berkesan? untuk makluman doktor, saya tidak pernah mengambil pil sebelum ini. terima kasih.”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Pil perancang kehamilan selalunya diambil pada hari pertama, atau ketiga atau ke lima, bergantung kepada janis pil. Tidak ada yang disyorkan untuk ambil pada hari ke 12.

 

Pil ini selalunya berkesan selepas 2 hari diambil. Sebab itu ia diambil pada hari masih haid, bagi melindungi hubungan seks bersama suami, ketika ia bersih nanti.

 

Maknanya jika diambil pada hari ke 5 (ketika masih haid),  apabila telah bersih pada hari ke 7, hubungan bersama suami akan dilindungi dari kehamilan.

 

Ini bermakna jika puan ada melakukan hubungan bersama suami sebelum hari ke12, tanpa sebarang perlindungan kontraseptif (kaedah perancang keluarga), ada kemungkinan puan akan hamil, walaupun selepas itu puan menggunakan pil perancang kehamilan.

Pil itu akan lebih berkesan selepas 2 hari puan mengambilnya, iaitu ke 14 dan seterusnya.

 

Wallahu a’lam

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: