PERLUKAH HENTIKAN PENGAMBILAN UBAT STATIN?

simva
“Assalamualaikum Dr, Saya sudah 5 tahun lebih kurang ambil simvastatin 20mg. Pemeriksaan darah akhir saya bulan oktober 2015 bacaan cholesterol 5.3. Bolehkah saya terus berhenti ambil simvastatin ni dan gantikan dengan sakanjabeen. Tak bahaya? Terimakasih.”
WA ALAIKUM MUS SALAM
Simvastatin perlu diambil dalam jangka masa yang pendek kerana kesan sampingannya yang agak kuat. Ia tidak seharusnya diambil dalam jangka masa yang panjang atau untuk seumur hidup.
Pengambilan simvastatin untuk jangka masa yang panjang hanya sesuai jika pesakit pernah mengalami sumbatan pada saluran darah koronari di jantung, atau pernah diserang sakit jantung; dalam masa yang sama mempunyai bacaan HDL yang rendah dan bacaan TG dan LDL yang tinggi.
Saya mendapati bacaan puan hanya di peringkat yang tidak tinggi, seharusnya puan telah mengubah cara pemakanan, iaitu kurang pengambilan gula ringkas, dan lemak tepu dalam pemakanan. banyakkan sayur-sayuran. Untuk motivasi pemakanan puan boleh ikuti di FB saya.
Namun begitu, saya mencadangkan puan terus menjalani pemeriksaan berkala, kerana ia dapat mengesan tanda permulaan peningkatan semula kolestrol puan.
Sakanjabeen adalah suplemen yang baik kerana telah diamalkan lama dahulu. Ia warisan zaman silam dari Asia Barat. Boleh diambil 2 sudu setiap hari. Ia mengandungi niacin yang bagus untuk mengurangkan kolestrol, tekanan darah tinggi dan masalah gastritis.

sakanjabeenSAKAN JABEEN boleh  didapati di:

(KLIK DI SINI)  NEEDSVENUE.COM.MY 

Leave a Reply

error: Content is protected !!