Ekstrak Bawang Putih untuk turunkan kolestrole

EKSTRAK BAWANG PUTIH UNTUK TURUNKAN KOLESTROL

bawang putih

 

Kesan bawang putih pada metabolisme lipid telah dikaji dalam eksperimen yang menggunakan beberapa ekor tikus jantan yang diberikan makan diet yang mengandungi  15% lemak haiwan.  Ekstrak bawang putih telah ditambah pada kadar 2% daripada diet. Plasma glukosa  tidak diubah dalam kajian ini.

 

Setelah empat bulan, tikus yang diberi makan diet yang mengandungi  lemak haiwan didapati menunjukkan peningkatan tahap jumlah keseluruhan kolesterol (total cholestrole) dan peningkatan  tahap kolestrol jahat, (trigliceride) berbanding dengan tikus yang diberikan ekstrak bawang putih, walaupun mengambil diet yang sama.

 

Tikus yang diberikan ekstrak bawang putih didapati mengalami penurunan tahap kedua-dua parameter, iaitu  jumlah  kolesterol (total cholestrole) dan juga  kolestrol jahat,  (trigliceride).  Selain itu ekstrak bawang putih dapat menurunkan  kolesterol jahat jenis Very Low Density Lipoprotein, VLDL dan meningkatkan kolestrol baik  jenis High Density Lipoprotein, HDL.

rujuk:  Effects of garlic on lipid metabolism in rats fed cholesterol or lard. Chi MS , Koh ET , Stewart TJ . The Journal of Nutrition [1982, 112(2):241-248]

Walaupun dalam eksperimen ini hanya menggunakan tikus, namun banyak eksperimen lain yang menunjukkan kesan yang sama pada manusia.

 

Dalam sejarah perubatan silam juga menunjukkan estrak bawang putih adalah antara bahan utama, selain cuka madu dalam merawat pelbagai penyakit kronik.

 

sakanjabeen

 

Bagi mereka yang ingin mengurangkan tahap kolestrol dalam darah, dan tidak mahu mengambil ubat kolestrole jenis statin (kerana bimbang kesan sampingannya), saya mencadangkan penggunaan SAKANJABEEN yang mengandungi banyak ramuan termasuk ekstrak bawang putih dan cuka madu.

 

Selain itu, sebagai rawatan, kurangkan makanan yang berminat terutama lemak haiwan dan daging merah, gula pasir dan makanan/minuman manis, dan produk tepung yang selalunya mengandungi banyak minyak-trans.  Gunakan selama 4 bulan, dan lihat keberkesanannya.

 

CARA PENGAMBILAN

SAKANJABEEN mempunyai cuka kurma mempunyai rasa masam dan manis. Ia berwarna coklat gelap. Ia boleh diambil dengan dua cara:

1. Minum: Ambil 1-2 sudu teh SAKANJABEEN dengan mencampurkan dengan segelas air mineral, sebaik saja bangun tidur.

2. Ambil terus 1-2 sudu teh SAKANJABEEN ke dalam mulut setiap pagi atau malam.
.

CARA MENDAPATKANNYA

boleh hubungi Dr Norleza 013 7610576 (DR ZUBAIDI WELLNESS AND HEALTH)

sakanjabeen 2

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!