Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Menghilangkan Morning Sickness

Menghilangkan Morning Sickness

MENGHILANG MORNING SICKNESS

“Salam doktor. Berapa lamakah mabuk hamil seperti loya dan muntah akan berlangsung? Bolehkah ia menjejaskan perkembangan bayi yang kini lapan minggu dalam kandungan? Bagaimana untuk mendapatkan bantuan jika simptom ini berterusan atau semakin teruk? Mohon pencerahan”

 

Pudina

Pudina

WA ALAIKUM MUS SALAM
Ramai wanita yang hamil mengalami morning sickness atau rasa muntah dan loya di awal kehamilan.
Ia adalah normal, dan tahap ketidakselesaan ini berbeza antara wanita dengan wanita yang lain. Ramai yang mengalaminya pada waktu pagi, sebab itu dinamakan morning sickness. Ada wanita yang mengalaminya sepanjang hari.

 

halia 2
Jika puan bimbang dengan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor, puan boleh mencuba minum teh yang dicampurkan dengan herba di bawah.

Antaranya:

1.pudina
2.lemon
3.halia

Jika keadaan ini terlalu teruk, ia dinamakan “hyperemesis gravidarum”. Keadaan ini sangat berbahaya pada kehamilan kerana wanita yang hamil itu akanmuntah banyak sepanjang hari, tidak lalu untuk makan dan minum sehingga menyebabkan badan tidak bermaya dan berat badan menurun.
Puan harus mendapatkan pemeriksaan doktor dan mungkin ditahan di wad bagi memastikan bayi dalam rahem berkeadaan sihat.

 

Wallahu a’lam.

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: