KEGUGURAN LALU MENJEJASKAN PELUANG HAMIL SEMULA?

“Salam, saya telah melakukan beberapa kali D&C ketika saya masih belajar di universiti. Atas kesilapan saya, saya menjalani prosedure itu kerana kami suami isteri belum bersedia untuk hamil. Sekarang kami telah bekerja dan umur pekahwinan kami memasuki 6 tahun. Adakah saya sukar hamil akibat prosedure D&C yang lepas? Mohon pencerahan”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Masalah sukar hamil yang puan alami mungkin tiada kaitan dengan keguguran dan prosedure D&C yang pernah puan jalani.
Kebiasaanya prosedure itu selamat dan tidak mendatangkan komplikasi.

Namun ada beberapa peratusan kecil, di mana prosedure D & C ini menyebabkan parut di bahagian atas pangkal rahem atau di dalam rahem. Jika doktor mengesyaki ada parut yang mengganggu kehamilan, doktor akan memeriksa rahem puan dengan memasukkan alat kamera.

Jangan risau, besar kemungkinan masalah kesuburan atau sukar hamil yang puan alami tiada kaitan dengan prosedur itu.

Keguguran yang puan alami (sama ada ia gugur sendiri atau menggugurkan dengan sengaja) menunjukkan puan ketika itu subur dan boleh hamil. Ini bermakna kebarangkalian untuk puan hamil semula adalah besar. Saya menasihatkan agar suami puan menjalani pemeriksaan air mani bagi memastikan beliau juga dalam keadaan subur.

Puan boleh menghantar laporan air mani kepada saya 019 7712391 (whatapps).

[IKLAN]

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Leave a Reply

error: Content is protected !!