Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Jangkitan kuman pada faraj

Jangkitan kuman pada faraj

JANGKITAN KUMAN PADA FARAJ

 

Gambar hiasan

Gambar hiasan

“Salam doctor, saya berusia 28 tahun dan baru berkahwin. Apa yang menjadi masalah saya ialah saya mengalami keputihan yang pekat dan berbau, sehingga menjadi kegatalan dan kemerahan pada kelengkang saya. Adakah ini disebabkan oleh jangkitan kuman?. Mohon pencerahan, terima kasih”.

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Ya, puan mengalami jangkitan kuman pada faraj.  Saya mencadangkan agar puan menjalani pemeriksaan doctor kerana jangkitan kuman pada faraj disebabkan oleh beberapa organisma (kuman) yang berlainan.

 

Tanda jangkitan pada faraj ialah seperti keluarnya cairan diikuti rasa gatal, kemerahan, sakit ketika melakukan hubungan seksual bersama suami, sakit pada bahagian ari-ari, bau yang busuk dan kadangkala ada terdapat lendiran bercampur darah dari faraj.

 

Oleh itu berjumpalah doctor agar rawatan yang betul harus diberikan agar ia dapat disembuhkan.

 

Jika jangkitan ini tidak dirawat dengan sempurna, ia boleh menyebabkan komplikasi seperti kelahiran pra matang pada wanita yang hamil, barah serviks, rosaknya tiub fallopian, hamil luar rahim dan sebagainya.

 

Hubungan dengan suami juga mungkin akan bermasalah.

 

Bagi wanita yang mengalami keputihan yang kuat, selain rawatan doctor,  saya mencadangkan mengamalkan Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM agar ia tidak berulang.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: