Bentuk sperma yang cacat, sukar hamil

BENTUK SPERMA YANG CACAT MENYEBABKAN SUKAR HAMIL

“Salam doctor. Saya berusia 28 tahun dan bakal mendirikan rumah tangga. Saya telah bertunang dan akan mendirikan rumahtangga. Saya dan tunang agak terbuka dalam membincangkan hal perkawinan kami. Baru-baru ini tunang telah melakukan pemeriksaan airmani, kerana beliau agak risau dengan tabiat onani beliau. Analisis air mani beliau menunjukkan dia mempunyai morfologi sperma tidak normal. Apa yang perlu saya buat, doctor?”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Pemeriksaan airmani adalah pemeriksaan yang dilakukan bagi menentukan tahap kesuburan seorang lelaki. Ibarat menanam pokok, sungguh pun tanah yang subur dicampakkan benih yang tidak berkualiti, benih itu hanya akan hidup beberapa hari dan kemudian akan mati.

Sperm yang rendah kualitinya, selalunya akan menghamilkan isteri, tetapi akan keguguran sebelum mencapai 10 minggu. Ini kerana janin yang dihasilkan adalah berkualiti rendah dan mudah gugur. Jika ia selamat dilahirkan, kemungkinan akan mengalami kecacatan fizikal atau masalah genetic yang lain.

Salah satu parameter yang diperiksa semasa pemeriksaan airman adalah morfologi (bentuk) sperma. Sperma yang normal mempunyai kepala bujur dengan ekor yang panjang. Sperma yang tidak normal mempunyai kecacatan pada kepala atau ekor.

Selalunya bilangan sperma yang cacat ini, bukan satu atau dua, tetapi berjuta-juta bilangannya. Ia disebut dalam bentuk peratusan. Airmani yang normal apabila bilangan sperma yang normal mempunyai 50% bentuk yang normal. Lebih banyak peratusannya, lebih baik.

Print

Kecacatan ini akan menjejaskan keupayaan sperma untuk sampai kepada ovum (telur wanita) dan menembusi telur.  Jika kecacatan pada ekornya, sperma tidak dapat berenang menuju ovum, sementara kecacatan pada kepala, menyebabkan sperma tidak boleh menembusi dinding ovum untuk melakukan persenyawaan.

Selain itu analisis pemeriksaan airmani juga menilai:

1. Jumlah isipadu airmani

2. Jumlah keseluruhan sperma

3. Peratusan sperma yang hidup

4. Peratusan sperma yang bergerakan

Analisis airmani yang sebegini tidak bermakna bahawa seorang lelaki itu tidak boleh menhamilkan isterinya. Selain dari menjaga pemakanan, dan menukar gaya hidup yang lebih sihat dan menggunakan suplemen, kualiti airmani selalunya akan menjadi baik.

Setakat ini tiada lagi ubat untuk meningkatkan kualiti airmani yang diberikan di hospital. Banyak suplemen yang dicadangkan oleh doctor. Saya mencadangkan lelaki yang mempunyai kualiti sperma yang rendah menggunakan Ekstrak Tongkat Ali.

Leave a Reply

error: Content is protected !!