Advertorial
Home » EKF » Wanita yang berisiko tinggi untuk keguguran

Wanita yang berisiko tinggi untuk keguguran

WANITA YANG BERISIKO TINGGI UNTUK KEGUGURAN

 

woman babyantiphospho lipid,

“Salam doctor. Saya bermur 38 tahun, baru saja berkahwin dan hamil 12 minggu setelah berusaha selama 5 tahun dengan bantuan beberapa ubat dan suplemen. Apa yang merisaukan saya ialah ada berita yang saya dengar bahawa wanita yang berusia lebih 35 tahun lebih mudah untuk mengalami keguguran. Mohon pendapat doctor. Terima kasih”

 

 

WA ALAIKUM MUS SALAM

 

Memang benar, semakin meningkat umur seseorang wanita, semakin tinggi untuk beliau mengalami kegugurannya.

 

Ini bermakna kebarangkalian untuk puan untuk mengalami keguguran sangat tinggi berbanding dengan wanita lain yang masih muda, namun tidak semestinya puan akan mengalami keguguran.

 

Bagi wanita yang berumur  35 tahun ke atas, risiko ini adalah tinggi. Oleh itu saya kerap menasihatkan jika seorang wanita ingin hamil, harus segera hamil tanpa menunggu lagi.

 

Ini kerana  semakin meningkat umur seseorang wanita, risiko tinggi bagi beliau mengeluarkan telur yang kualiti rendah .

 

Jika telur ini disenyawakan dengan sperma suami, berkemungkinan janin yang dihasilkan akan mengalami masalah genetic, sehingga menyebabkan janin itu tidak mampu meneruskan kelangsungan hidup, terusnya akan gugur.

 

Selain itu, jika seorang wanita itu pernah gugur sebelum ini, kebarangkalian untuk gugur pada kehamilan kali ini juga sangat tinggi.

 

Apatah lagi jika beliau pernah gugur sebanyak dua kali sebelum ini. Risiko untuk gugur sangat tinggi.

 

Wanita yang mengalami masalah kesihatan seperti mempunyai penyakit diabetes mellitus, tekanan darah tinggi, polycystic ovarian syndrom dan penyakit autoimmun seperti antiphospholid syndrome juga mempunyai risiko yang tinggi.

 

Bagi wanita yang berisiko tinggi, saya mencadangkan agar melakukan pemeriksaan antenatal yang lengkap, ikut nasihat doctor dan jaga pemakanan.

 

Banyakkan berdoa dan bersedekah kerana hanya ALLAH saja yang berkuasa menentukan seorang wanita itu menjalani proses kehamilan dengan mudah.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: