Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Rawatan keguguran

Rawatan keguguran

RAWATAN UNTUK KEGUGURAN

 

baby boy

“Salam doctor. Saya telah mengalami keguguran pada usia kehamilan 10 minggu dua hari lepas. Ketika itu saya mengalami pendarahan, dan doctor memeriksa dengan menggunakan uktrasound mengesahkan keguguran itu.  Saya telah dinasihatkan untuk melakukan prosedur D&C.  Perlukah saya menjalani perosedur itu? Mohon pencerahan. Terima kasih”

 

WA ALAIKUM MUS SALAM.

 

Sebenarnya tiada apa yang dapat dibuat untuk menghalang keguguran, apabila proses keguguran itu bermula.

 

Apa yang doctor boleh lakukan ialah memastikan keseluruhan janin telah dikeluarkan sengan sempurna dan rahem menjadi kosong semula.

 

Jadi doctor akan membuat keputusan  sama ada mahu melakukan prosedur D&C atau tidak, berdasarkan jenis keguguran yang berlaku.

 

1.  Jika doctor percaya bahawa janin dengan lengkap , telah dikeluarkan ketika proses keguguran, secara semulajadi, maka doctor tidak melakukan apa-apa. Ini kerana rahem telah menjadi kosong.
2. Walau bagaimana pun jika seorang wanita enggan melakukan prosedur D&C, walaupun terdapat bukti melalui pemeriksaan ultrasound, sebahagian janin masih berada dalam rahem, wanita ini boleh  menunggu selama 2 minggu bagi membiarkan janin itu keluar dengan sendiri. Selepas dua minggu, pemeriksaan ultrasound harus dilakukan semula. Jika rahem telah kosong, tiada apa yang perlu dilakukan tetapi jika ada bukti masih ada baki janin dalam rahem, perosedure D&C perlu dilakukan.

 

3. Selain dari prosedur D&C, cara lain yang boleh dilakukan ialah dengan melakukan prosedur  ‘medical termination’ di mana sejenis ubat khas diberikan samaada melalui faraj atau ditelan mengeluarkan janin dari rahem.

Oleh itu, saya mencadangkan puan berbincang dengan doktor yang rawat puan mengenai rawatan mana yang mana sesuai. 

  1.  

Jika puan mahu hamil semula selepas keguguran, saya mencadangkan puan menunggu selama 3 bulan.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: