Tidak Obese Tetapi Haid Tidak Menentu

TIDAK OBESE TAPI HAID TIDAK MENENTU

“Salam Dr, saya mengalami kitaran haid yang tidak teratur yang saya tidak pasti apa penyebabnya. Saya juga bimbang kerana saya tahu bahawa kitaran haid yang tidak teratur ini akan mengganggu kesuburan.

Saya berusia 27tahun, masih belum berkahwin, BMI ideal. Apakah yang perlu saya lakukan bagi mendapatkan kitaran haid yg normal. Adakah saya perlu menjalani sebarang check up utk mengenalpasti masalah yg saya hadapi ni.

Mohon pencerahan. Terima Kasih Dr.”

WA ALAIKUM MUS SALAM.

Masalah kitaran haid yang tidak menentu sering berlaku pada wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Namun adakalanya ia juga boleh berlaku pada wanita yang mempunyai berat badan yang ideal.

Benar, ketidakseimbangan hormone yang menyebabkan kitaran haid yang tidak normal, menyebabkan masalah ketidaksuburan.

Punca masalah kitaran haid ini boleh dibahagikan kepada dua kategori.

Pertama disebabkan oleh keadaan yang bukan disebabkan oleh penyakit puan.  Masalah-masalah ini mudah dibantu dengan menukarkan gaya hidup dan pemakanan.

Antaranya :

  1. Penambahan berat badan secara mendadak dan obesiti.
  2. Penurunan berat badan secara mendadak,mungkin berpunca dari penyakit gangguan pemakanan seperti Anorexia Nervosa atau    Bulimia Nervosa. Atau penyakit lain seperti hyperthyroidism, kanser atau masalah penghadaman.
  3. Aktiviti riadah/senaman/sukan yang keteraluan, terutamanya di kalangan atlit sukan.
  4. Tekanan emosi yang berpanjangan seperti stress tempat kerja, kehilangan orang yang tersayang atau bebanan ekonomi .
  5. Penyakit-penyakit kronik yang menggurangkan selera makan. mengalami penyakit seperti kanser.
  6. Perjalanan jauh seperti ke Eropah yang mana perubahan cuaca dan persekitan yang amat berbeza.
  7. Penggunaan dadah yang terlarang.

Kedua disebabkan oleh masalah berkaitan dengan masalah ketidakseimbangan hormone dan sakit puan.

Antaranya:

  1. Pengambilan ubat contohnya suntikan perancang atau pil perancang kehamilan yang boleh sebabkan period jadi sedikit, jarang-jarang, lebih kerap, haid tak hadir ataupun langsung tak datang.
  2. Masalah ketidakseimbangan hormone.
  3. Masalah polycystic ovary syndrome ataupun PCOS (masalah ketidakstabilan hormon yang mengganggu ovulasi), Asherman’s syndrome (masalah lekatan pada dinding uterus) ataupun uterine fibroid (ketumbuhan dalam rahim).

Bagi masalah cikpuan, saya mencadangkan lakukan pemeriksaan hormone dalam darah di mana-mana klinik.  Ini akan menentukan hormone yang mana cikpuan yang mengalami masalah. Dengan itu ia dapat dirawat dengan betul.

Pemeriksaan ultrasound juga akan membantu doctor melihat sama ada cikpuan mengalami masalah berkaitan dengan fibroid, polycystic ovarian, atau masalah yang berkaitan dengan organ-organ lain di bahagian pelvis.

Bagi  pesakit saya yang belum bersedia melakukan pemeriksaan darah, saya mencadangkan mengamalkan Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM. Boleh ambil 2 capsul setiap hari selama 3 bulan.

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Selepas 3 bulan, jika masih mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, tiada pilihan lain kecuali pemeriksaan doctor, iaitu hormone dalam darah dan pemeriksaan ultrasound.

Wallahu a’lam.

Leave a Reply

error: Content is protected !!