SUPLEMEN CoQ10 MEMBANTU MENINGKATKAN KECERGASAN 

 

q10 2

 

SUPLEMEN CoQ10 MEMBANTU MENINGKATKAN KECERGASAN 

 

Jika mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk, mungkin kita kekurangan CoQ10 dalam tubuh kita. Bagaimana nutrient ini membantu pesakit jantung?

“Salam doctor. Saya mudah mengalami keletihan dan mudah mengantuk. Rasa macam tiada bertenaga. Saya sudah buat pemeriksaan doctor, dan doctor mengesahkan tekanan darah saya normal, saya tidak mengalami diabetis dan tahap kolestrol juga normal. Pemeriksaan ECG juga normal. Cuma degupan jantung saya agak perlahan walaupun doctor kata ia normal.  Nadi saya antara 60-70 beat/minit. Doktor mencadangkan agar saya mengambil suplemen CoQ10. Cuma dia tidak menerangkan bagaimana saya dapat manfaat dari pengambilan CoQ10. Mohon pencerahan. Terima kasih”

Coenzyme Q10 (juga disebut sebagai CoQ10 atau Q10 saja) adalah suplemen yang baik untuk mereka yang mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk.

CoQ10 adalah nutrient yang mengandungi banyak unsur antioksida yang melawan radikal bebas yang merosakkan sistem kardiovaskular. Ia juga amat diperlukan dalam “mitochondria” (pusat penghasilan tenaga) yang berada dalam sel. Jadi CoQ10 sangat perlu sebagai antioksida dan juga nutrient yang penting dalam penghasilan tenaga. Kedua-dua fungsi CoQ10 ini akan meningkatkan meningkatkan fungsi jantung dan meningkatkan kesihatan jantung.

 

MENGHASILKAN TENAGA

Salah satu kebaikan pengamalan suplemen CoQ10 adalah menghasilkan tenaga. Jantung adalah salah satu organ yang berkerja berterusan 24 jam tanpa berhenti. Jadi otot-otot jantung (myocardium) memerlukan banyak tenaga untuk berfungsi dengan baik. Bekalan tenaga ini diberikan oleh “mitokondria” yang berada dalam sel-sel otot jantung. Tanpa bekalan tenaga yang mencukupi, jantung akan bekerja dengan tidak sempurna dan menyebabkan kita rasa mudah penat, cepat letih dan mudah mengantuk. Untuk menjamin jantung bekerja dengan baik, bekalan tenaga yang berterusan diperlukan dan nutrient CoQ10 adalah kunci bagi penghasilan tenaga yang banyak.

Walaupun CoQ10 dihasilkan secara natural, tubuh kita menghasilan CoQ10 yang semakin berkurangan apabila usia kitabertambah. Ia juga tidak dapat dihasilkan dalam tubuh kita dengan kuantiti yang mencukupi apabila seseorang itu mengalami beberapa jenis penyakit atau tubuhnya mengalami keradangan yang kronik. Beberapa jenis ubat sintetik, terutamanya ubat yang menerendahkan kolestrol (ubat statin) boleh merendahkan penghasilan CoQ10.

Bila kandungan nutrient CoQ10 semakin rendah dalam tubuh, ia akan menyebabkan tubuh menjadi semakin lemah, mudah letih dan cepat mengantuk. Kita akan merasakan seolah-olah tubuh kita sudah semakin tua dari umur kita sebenarnya.

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Jabatan Physiology, Meram Faculty of Medicine, Universiti Selcuk, Turkey mendapati bahawa suplemen Co10 yang diberikan sebanyak 100 mg sehari selama 8 minggu telah meningkatkan persembahan aktiviti atlet. Ahli saintis di sana menyimpulkan bahawa CoQ10  dapat meningkat persembahan aktiviti, menambah tenaga, mengurangkan rasa letih untuk seorang melakukan aktiviti lasak.

 

MENINGKATKAN TENAGA CEPAT DENGAN PENGAMBILAN SUPLEMEN CoQ10

Ramai yang mengadu kepada saya, mereka telah mengambil CoQ10 tetapi tiada perbezaan. Masih rasa letih, cepat penat dan masih mudah tertidur.

Sebenarnya apabila kita mengambil suplemen CoQ10 dengan dos yang betul, maka penghasilan tenaga dapat dilakukan dalam “mitokondria” dengan banyak. Masalahnya ramai yang mengambil suplemen ini dengan dos yang rendah, sehinggakan “mitokondria” tidak dapat menggunakannya secara optima.

Apabila seseorang itu memgambil dos suplemen CoQ10 dengan betul, ia akan membantu “mitokondria” melakukan tugasnya menghasilkan tenaga secara maksima.

Tenaga yang dihasilkan dalam “mitokondria” dinamakan adenosine triphosphate (ATP).  Semakin banyak nutrient CoQ10 ini diambil, semakin mudah penghasilan tenaga ATP. Ini akan membantu otot-otot jantung mengepam darah ke seluruh tubuh dengan lebih berkesan.

Walau bagaimana pun, semasa penghasilan tenaga ATP, radikal bebas juga dihasilkan sebagai ‘end-product’. Maknanya semakin banyak tenaga yang dihasilkan, semakin banyak radikal bebas yang dihasilkan. Radikal bebas ini yang bertanggungjawab merosakkan sel-sel otot jantung dan menyebabkan penyakit jantung. Bagi membuat perbandingan yang mudah, saya menyamakan radikal bebas dengan asap enjin kereta semasa kereta bergerak laju. Asap ini juga yang merosakkan enjin kereta jika tidak diuruskan dengan baik.

Walau bagaimana pun, nutrient CoQ10 juga dapat memusnahkan radikal bebas yang dihasilkan. Oleh itu kita memerlukan nutrient ini untuk menjana tenaga dan membersihkan radikal bebas dalam tubuh kita.

Apabila kandungan CoQ10 dalam tubuh semakin rendah, ia ibarat bateri yang lemah. Malangnya kekurangan CoQ10 ini tidak diperiksa secara rutin oleh doctor. Jadi ramai doctor yang tidak menyedari pesakit mereka mengalami masalah kekurangan nutrient ini. Semua pemeriksaan rutin kelihatan normal, dan mereka tidak menyedari bahawa punca rasa mudah penat, senang letih dan cepat mengantuk dan tertidur, hanya disebabkan oleh masalah kekurangan Q10.

Individu yang mengalami penyakit lemah jantung (congestive heart failure) lebih mudah mengalami rasa letih, cepat penat dan selalu mengantuk, akibat kekurangan nutrient CoQ10 ini. Oleh itu saya mencadangkan agar pesakit lemah jantung, mengambil nutrient CoQ10 bagi menguatkan fungsi jantung.

DOS TERBAIK CoQ10

Nutrien CoQ10 boleh didapati dari pemakanan. Antaranya dari jantung dan hati haiwan seperti lembu, ayam, kambing dan haiwan-haiwan yang lain. Ia juga boleh didapati dari ikan-ikan liar dari laut dan sungai.

Secara amnya setiap orang yang sihat, mendapat antara 2–5 mg CoQ10 sehari dari makanan yang diambil. Namun ia mungkin tidak mencukupi.

1. Penghasilan nutrient CoQ10 semakin berkurangan apabila seorang individu itu mencapai umur 40. Bagi individu yang berumur antara 40 dan 60,  dos yang sesuai antara 50-100 mg CoQ10 sehari.

2. Bagi mereka yang berumur 60 tahun ke atas atau individu yang mengambil ubat merendahkan kolestrol (STATIN), saya mencadangkan mengambil nutrient ini antara 100-200 mg sehari. Ini kerana penghasilan CoQ10 semakin rendah apabila berusia 60 tahun ke bawah. Pengambilan ubat statin juga menghalang penghasilan CoQ10, jadi mengamalkan pengambilan suplemen Q10 supaya  tidak berasa letih, sakit badan dan mudah penat.

3. Bagi mereka yang baru menjalani sebarang prosedur berkaitan jantung, pembedahan jantung, atau mengalami serangan sakit jantung atau mengalami masalah penyakit jantung yang lemah, saya mencadangkan pengambilan dos sebanyak 200-300 mg CoQ10 sehari.

Unuk mendapat kesan yang terbaik, pengambilan suplemen CoQ10 ini harus diambil dalam dos yang berperingkat-peringkat. Contohnya jika ingin mengambil CoQ10 100mg sehari, boleh diambil 50mg pagi dan malam selepas makan.

Suplemen CoQ10 adalah suplemen yang yang selamat dan bermanfaat. Boleh diambil bersama dengan Vit B kompleks dan suplemen yang lain. Suplemen ini ini juga memberikan kesan yang terbaik apabila diambil bersama nutrient L-Carnitine.

 

 

[IKLAN]

Klik pada gambar di bawah ini untuk mendapatkan Nutriforte CoEnzyme Q10 yang baik untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan daya tubuh badan.

KONSULTASI BERSAMA DR ZUBAIDI

Jika berminat mendapatkan konsultasi 20 minit bersama Dr Zubaidi, boleh klik di link :

https://needsvenue.onpay.my/order/form/20mindrz

Leave a Reply

error: Content is protected !!