Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Pendarahan selepas haid

Pendarahan selepas haid

 

darah

 

“Salam doktor. Saya mengalami pendarahan yang tidak banyak berwarna merah gelap, sebaik saja haid haid tamat selepas dua hari selama beberapa hari.

Minggu lepas saya sudah pergi berjumpa doctor dan diberitahu bahawa saya mengalami perubahan hormon. Pemeriksaan UPT negatif, dan pemeriksaan ultrasound tidak menunjukkan saya hamil.

Doktor itu memberikan “ubat henti darah”.  Apabila saya makan ubat itu, pendarahan berhenti. Selepas beberapa hari, pendarahan berlaku semula.

Adakah saya keguguran?”

 

Wa alaikum mus salam.

 

Puan telah melakukan pemeriksaan UPT dan ultrasound dan menunjukkan bahawa puan tidak hamil. Jadi mustahil berlaku keguguran pada wanita yang tidak hamil.

 

Darah yang keluar sebenarnya adalah darah haid. Puan mengalami pendarahan selepas tamat tempuh haid kerana darah haid yang tidak habis keluar dari rahem. Warna menjadi gelap kerana ia berada lama dalam rahem.

 

Tempuh darah yang dikatakan haid ialah 14 hari dari hari pertama haid puan.  Sebagai contoh, hari pertama haid puan pada 2 Ogos dan berakhir pada 8 Ogos. Tiba-tiba pada 12 Ogos keluar darah yang sedikit dan berwarna gelap selama 3 hari. Ia masih dikatakan darah haid sebab dalam tempuh 14 hari. Puan dikecualikan dari melakukan perkara yang fardhu seperti solat dan puasa.

 

Katakan darah itu keluar semula pada 18 Ogos, ia dikatakan darah istihadah (darah penyakit) yang mungkin disebabkan oleh ketidakseimbangan hormone.

 

Selalunya doktor akan memberikan ubat hormon hentikan haid, namun ia akan menyebabkan kitaran haid puan menjadi lebih kelam kabut. Apabila puan berhenti mengambil ubat hormone itu, pendarahan akan muncul semula.

 

Puan boleh membaca penulisan saya di blog.

http://drzubaidi.com/blog/?p=4281

 

Saya mencadangkan puan mengamalkan suplemen herba Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) keluaran UTM ini sangat disyorkan kepada wanita yang mempunyai masalah dengan kitaran haid.

Ia boleh diamalkan sebagai suplemen, kerana memberikan tenaga kepada wanita dan menggalakkan pembentukan sel darah merah. ia juga meningkat syahwat terhadap suami supaya hubungan suami-isteri bertambah baik.

 

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM atau keluaran FRIM (diabetic-friendly) di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: