Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bina Keluarga » bolehkah makan folic acid ketika haid?

bolehkah makan folic acid ketika haid?

BOLEHKAH MAKAN FOLIC ACID KETIKA HAID?

 

 

“Doktor, adakah folic acid boleh diambil ketika haid?

 

Pil folic acid sudah menjadi sebagai suatu suplemen yang dekat dengan wanita. Bukan saja setakat ketika hamil wanita disaran mengambilnya, tetapi folic acid juga disarankan kepada wanita yang sedang berusaha untuk hamil.

 

Folic acid adalah sejenis vitamin kompleks iaitu B6 yang dapat digunakan sebagai vitamin kesuburan yang untuk membantu wanita yang sedang hamil untuk meningkatkan sel darah merah jika diambil Bersama dengan pil zat besi. Ia juga bagus untuk perkembangan bayi di dalam rahem. Ia juga meningkatkan kesuburan bagi wanita yang ingin mempeunyai zuriat.

 

Folic acid boleh didapati dari pelbagai sumber makanan seperti kekacang kering, brokoli, bayam dan asparagus.

 

“Doktor betul ke folic acid ini diambil oleh wanita ketika haid? Bukankah ia akan meningkatkan kesuburan? Saya sedang merancang keluarga dan anak masih kecil. Takut saya hamil pula”

 

Wanita yang mengambil folic acid sememangnya akan meningkatkan kesuburan mereka tetapi ia bukanlah suatu jaminan di mana wanita yang mengambil folic acid akan lebih mudah hamil dari wanita yang lain. Ini bermakna jika seorang wanita mengalami masalah kesuburan, pengambilan folic acid bukanlah jalan pendek bagi mengatasi masalah ini. Buat pemeriksaan doctor bagi menentukan masalah yang sebenarnya.

 

Bagi wanita yang sedang haid, pengambilan beberapa nutrient seperti kalsium, magnesium, zat besi, vitamin k, vitamin B 12, dan folic acid akan membantu penghasilan sel darah merah dan menggantikan darah yang keluar sebagai darah haid.

 

Dos yang disarankan bagi wanita dewasa adalah 400-600 micrograms, bergantung kepada keperluan dan bentuk tubuh.

 

Jadi kesimpulannya, tidak ada halangan penggunaan folic acid pada masa haid. Ia membantu menghasilkan sel-sel darah merah yang hilang ketika haid. Dos yang biasa digunakan antara 400-600 microgram untuk sehari.

 

Semoga bermanfaat.

 

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, bagi masalah kitaran haid yang tidak menentu, Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat melancarkan semula kitaran haid.  Ia digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: