Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Mempercepatkan proses penyembuhan episiotomy selepas melahirkan anak

Mempercepatkan proses penyembuhan episiotomy selepas melahirkan anak

MEMPERCEPATKAN PROSES PENYEMBUHAN EPISIOTOMY SELEPAS MELAHIRKAN ANAK 

episiotomy 2

“Salam doktor, baru-baru ini saya melahirkan anak. Doktor telah melakukan episiotomy dan kemudian menjahit semula luka itu. Masalah saya itu luka itu agak besar dan  mengeluarkan lendiran kuning kehijauan seperti nanah. Setakat ini tiada lagi rasa demam. Bagaimana saya boleh mempercepatkan kesembuhan luka episiotomy itu, doktor? Mohon pencerahan”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Secara ringkas puan boleh ikut tips berikut.

1. Menjaga jahitan supaya betul-betul bersih bagi mengurangkan risiko jangkitan kuman pada luka. Bersihkan menggunakan air suam dab kain yang bersih, bagi membersihkan tempat jahitan. Boleh guna swap beralkohol yang dijual di farmasi. Minta bantuan suami atau ibu untuk membersihkannya.

2. Mandi sekurang-kurangnya satu kali sehari walaupun badan rasa lemah. Minta pertolongan ahli keluarga jika tidak takut bergerak.

3.Tukarlah tuala wanita secara kerap dan cuci tangan sebelum dan selepas menukarkannya.

4. lakukan senaman lantai pelvis dengan mengemut selama 5-10 saat dan lepaskan. Ia mempercepatkan proses pemulihan pada bahagian faraj.

5. Pastikan jahitan terdedah pada udara agar ia kering. Tanggalkan seluar dalam atau sarung, dan rehat di atas katil di atas sehelai tuala lama selama lebih-kurang 10 minit, satu atau dua kali sehari.

6. Minum banyak air. Makan makanan yang kaya serat bagi mengelakkan sembelit.

7. Jika mengalami koyakan yang besar pada faraj (darjah ketiga atau keempat), boleh ambil antibiotik yang selamat semasa menyusukan anak sekurang-kurangnya selama lima hari untuk mencegah jangkitan kuman. Cara lain ialah merendam dalam besen yang mengandungi air yang dicampurkan antiseptik. Atau jika tidak sempat, sapukan antiseptik pada bahagian luka.

8. Boleh amalkan suplemen seperti Ekstrak Kacip Fatimah, vitamin C dan E untuk mempercepatkan kesembuhan pada faraj dan rahem.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: