Manfaat buah delima dalam SAKANJABEEN

MANFAAT BUAH DELIMA DALAM SAKANJABEEN

delima

 

Buah delima atau dalam bahasa Inggeris ‘pomegranate’ mempunyai nama botani “Punica granatum”.

Perahan buah delima dalam bentuk jus mempunyai rasa masam manis. Rasa manis adalah disebabkan kandungan fruktosa, sementara rasa masam disebabkan oleh bahan tannins. Sementara warna merah buah delima mengandungi banyak bahan anthocyanin yang banyak manfaatnya.

Molekul tannin dalam beberapa kajian makmal menunjukkan penurunan mutagenic akitiviti yang menyebabkan berlakunya kansel pada sel. Ini kerana tannins adalah antioksida yang baik, yang melindungi sel dari aktiviti kerosakan oksidatif.

Tannin juga menghalang pembiakan kuman, termasuk fungus, yis, bakteria dan virus. Ini berlaku apabila terdapat proses hidrolisis antara tannin dan gallic acid, ketika buah delima itu sedang matang.

Tannins juga mempercepatkan pembentukan darah beku, menurunkan tekanan darah, merendahkan kandungan lemak lipid dalam darah dan meningkatkan daya tahan tubuh.

Rujuk: “Tannins and human health: a review”. Chung KT1, Wong TY, Wei CI, Huang YW, Lin Y. Crit Rev Food Sci Nutr. 1998 Aug;38(6):421-64.

 

 

 

CARA PENGAMBILAN

SAKANJABEEN mempunyai cuka kurma mempunyai rasa masam dan manis. Ia berwarna coklat gelap. Ia boleh diambil dengan dua cara:

1. Minum: Ambil 1-2 sudu teh SAKANJABEEN dengan mencampurkan dengan segelas air mineral, sebaik saja bangun tidur.

2. Ambil terus 1-2 sudu teh SAKANJABEEN ke dalam mulut setiap pagi atau malam.

Leave a Reply

error: Content is protected !!