Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Makanan yang boleh menyebabkan pening

Makanan yang boleh menyebabkan pening

Pening

 “Salam doktor. Benarkah ada makanan yang menyebabkan seseorang mengalami pening. Mohon pencerahan. Terima kasih”

 

Pening, adalah perasaan yang merasakan bahawa dunia sedang bergerak mengelilingi kita. Ramai pakar perubatan berpendapat bahawa ia disebabkan oleh ketidakseimbangan cecair dalam alat pengimbangan badan yang berada dalam telinga, jangkitan kuman sehingga menyebabkan keradangan dalam telinga, serangan migrain atau dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia adalah tanda awal bagi pendarahan otak, penyakit multiple sclerosis atau serangan strok.

 

Kandungan gula dalam darah yang rendah (hypoglycaemia) juga boleh menyebabkan pening.  Malah makanan tertentu juga boleh menyebabkan rasa pening bagi sesetengah individu.

 

  1. Makanan masin

Garam yang banyak dalam makanan yang dimasukkan ke dalam hidangan sup sayur-sayuran, makanan beku,  kentang goreng, keropok, sos tomato, daging sejuk, sosej, daging dan keju dalam tin boleh mengganggu keseimbangan cecair dalam system pengimbangan badan.

 

  1. Gula berlebihan

Gula yang berlebihan ditambah dalam makanan yang dijual secara komersial dan minuman seperti minuman ringan berkarbonat, gula-gula, coklat susu, jeli dan jem untuk disapukan ke roti, kek dan roti yang ditambah gula di atasnya juga boleh menyebabkan rasa pening bagi setengah individu.

 

  1. Makanan yang mecetuskan migraine

 

Bagi individu yang sedia mengalami migraine, mereka sangat sensitive terhadap makanan tertentu. Makanan yang menyebabkan migraine juga boleh menyebabkan mereka merasa pening.Bagi mereka yang sering mengalami migrane dinasihatkan agar mencacatkan jenis makanan yang mencetuskan sakit kepala dan pening, kerana setiap individu yang mempunyai penyakit migraine mempunyai makanan tertentu yang berbeza.

 

4. Kafein dan Alkohol

Walaupun kafein dapat dinikmati oleh ramai orang, sebahagian individu yang sensitive terhadap kafen akan merasa sakit kepala dan pening. Kafein diketahui menyebabkan kita kehilangan banyak air, secara tidak langsung mengubah keseimbangan cecair dalam organ pengimbang dalam telinga. Minuman beralkohol pula secara langsung memberikan kesan negative dan menyebabkan pening.

 

Wallahu a’lam.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: