KENAPA SAYA MENGANTUK WALAU MINUM KOPI SEBELUM TIDUR?

 

Setiap cawan kopi yg kita minum mempunyai kandungan kafein yg berbeza. Lebih penting lagi setiap individu mempunyai kedan kafein yg berbeza.

Ramai yg minum kopi kerana untuk mendapat rasa segar kerana merangsang otak dan menyebabkan jantung berdegup laju.

Tetapi tidak semua orang mendapat kesan yg sama. Sebagai contoh ada orang yg minum secawan kecil kopi pd waktu maghrib lalu tidak dapat tidur sepanjang malam, tetapi ada juga yg tiada masalah untuk tidur fgn nyenyak.

Ini kerana terdapat satu gene PDSS2 yg mempengaruhi bagaimana kafein diproses dalam tubuh. Mereka yg ada gene ini akan memproses kafein dengan lebih perlahan dan lambat dicernakan sehingga menyebabkan tahap kafein dalam tubuh kekal dalam kadar yg tinggi.

Ini menyebabkan kesan kafein berlaku lebih lama dalam tubuh dan memberikan kesan rangsangan spt berdebar2 dan tidak mengantuk.

Jadi individu yg mempunyai gene ini hanya meminum sedikit saja kopi untuk mendapat kesan ransangan kopi dan mereka mudah menerima kesan sampingan kopi (berdebar2, sukar tidur, dan jari mengeletar). Namun ia juga bergantung pada jenis kopi.

Kita tak perlu buat kajian sama ada kita ada gene ini atau tidak. Melalui pengalaman sendiri, kita sudah boleh mengagak sama ada kita ada atau tidak gene tersebut.

Jika minum secawan kopi kemudian tak mampu lelap sehingga azan subuh bermakna mungkin kita ada tersebut. Minum kopi tanpa gula dan kreamer memang bermanfaat, cuma jangan berlebihan.

Semoga bermanfaat.

 

Rujukan :

https://www.wired.co.uk/article/coffee-addiction-dna

[IKLAN]

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

error: Content is protected !!