Khasiat sakanjabeen yang mengandungi cuka kurma

KHASIAT SAKANJABEEN YANG MENGANDUNGI CUKA KURMA

 

kurma
kurma

Salah satu bahan yang terdapat pada SAKANJABEEN adalah cuka kurma.

Cuka kurma adalah diperbuat daripada proses penapaian buah kurma sehingga menghasilkan bahan asid acetik dan beberapa nutrisi yang lain. Antaranya ialah:

Vitamin C
Vitamin E
Vitamin B1
Vitamin B6
Beta-karotena
Bioflavonoid
Potassium
Serat

Cuka kurma sudah berkurun digunakan sebagai satu makanan dan perubatan di Timur Tengah. Berikut adalah beberapa khasiat cuku kurma adalah di bawah:

1. Menurunkan Berat Badan

Dengan mengamalkan SAKANJABEEN yang mengandungi cuka kurma, ia boleh mengurangkan rasa lapar dan mencepatkan anda berasa kenyang. .

Dengan itu, mengurangkan pengambilan makanan, secara tidak langsung dapat menguruskan badan. Konsep mengurangkan selera makan ini sudah banyak digunakan dalam produk-produk kecantikan dan ubat kurus.

Cuka kurma juga sering digunakan untuk mengurangkan kadar gula dalam badan.

2. Mencegah Kanser

Pengambilan SAKANJABEEN yang mengandungi cuka kurma secara berterusan dan istiqomah boleh mengurangkan risiko kanser perut dan usus.

Ini kerana cuka kurma mengandungi banyak bahan antioksida seperti vitamin C, vitamin E dan beta-karotena yang memainkan peranan yang penting dalam memusnahkan sebatian radikal bebas yang menyebabkan penyakit kanser. .

3. Sesuai Untuk Atasi Lemah Jantung

Pengamalan SAKANJABEEN yang mengandungi cuka kurma sangat sesuai kepada orang yang lemah jantung.kerana ia mengandungi malic acid yang membantu sel-sel jantung membekalkan tenaga yang diperlukan untuk jantung berfungsi dengan lebih baik.

4. Memudahkan Bersalin

Selain mengambil Ekstrak Kacip Fatimah, dan Ekstrak Kunyit, dengan mengambil cuka kurma, ia boleh memudahkan proses melahirkan anak. Saya mencadangkan pengambilan dua sudu SAKANJABEEN setiap pagi bermula pada usia kehamilan 36 minggu. Ia juga membantu menguatkan uterus, membantu penghasilan susu badan dan mempercepatkan proses penyembuhan selepas melahirkan anak atau selepas keguguran.
5. Mengurangkan Gangguan Haid

Saya mencadangkan pengambilan satu sudu SAKANJABEEN bersama Ekstrak Kacip Fatimah untuk membantu masalah kitaran haid yang tidak menentu.

SAKANJABEEN yang mengandungi cuka kurma mempunyai Vitamin B dan E, iaitu vitamin yang membantu mengembalikan keseimbangan hormon.

Vitamin B dan Vitamin E boleh mengurangkan rasa sakit senggugut , manakala potassium boleh mengurangkan ketegangan otot pada rahim.

 

6. Menguatkan Sistem Imun Badan

Pengambilan SAKANJABEEN yang mengandungi cuka kurma boleh meningkat sistem daya tahan bagi mengurangkan jangkitan kuman (bakteria) dan virus kerana mengandungi banyak antioksida seperti vitamin A, vitamin E, Beta-karotena dan vitamin B6 di dalamnya.

 

7. Sesuai Untuk Pesakit Anemia

SAKANJABEEN mengandungi cuka kurma mengandungi zat besi yang mencukupi, ia boleh membantu pesakit anemia meningkatkan tahap hemoglobin dalam darahnya.

Penyakit anemia ini merujuk kepada penyakit yang kurang sel darah merah atau hemoglobin. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang paling penting, ia memainkan peranan untuk mengangkut oksigen ke seluruh sel badan kita. Sekiranya tidak berfungsi dengan baik, maka sel badan tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

Tetapi jangan abaikan ubat dan nasihat daripada doktor, kerana cuka kurma hanya suplemen membantu pembentukan sel darah merah. Ia bukan ubat merawat anemia.

 

8. Mengatasi Masalah Lemah Badan

SAKANJABEEN mempunyai cuka kurma yang mengandungi malic acid yang membantu membekalkan tenaga kepada tubuh.

Pada masa yang sama, vitamin B6 yang terdapat di dalam cuka ini boleh membantu badan menukarkan makanan kepada bentuk tenaga untuk kegunaan harian.

 

9. Melegakan Batuk

SAKANJABEEN mengandungi cuka kurma boleh melegakan sakit batuk dan meghilangkan kahak jika diambil secara berterusan.

Vitamin C dan E dalam cuka madu adalah nutrisi yang penting membantu sistem imuniti tubuh untuk melawan sebarang jangkitan kuman.

 

CARA PENGAMBILAN

SAKANJABEEN mempunyai cuka kurma mempunyai rasa masam dan manis. Ia berwarna coklat gelap. Ia boleh diambil dengan dua cara:

1. Minum: Ambil 1-2 sudu teh SAKANJABEEN dengan mencampurkan dengan segelas air mineral, sebaik saja bangun tidur.

2. Ambil terus 1-2 sudu teh SAKANJABEEN ke dalam mulut setiap pagi atau malam.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!