KESAN RADIASI ULTRAVIOLET PADA KULIT

KESAN RADIASI ULTRAVIOLET PADA KULIT

uv 1

Bila berada di luar rumah, radiasi ultraviolet, mempengaruhi  kesihatan kulit wajah kita.  

Kulit  berfungsi melindungi tubuh dari radiasi  UV.  Jika  kulit terdedah pada jangka masa yang lama, ia akan menyebabkan kulit tidak mempunyai daya tahan diserang penyakit, dan mempercepatkan proses penuaan.

  uv

Radiasi UV dari  cahaya matahari akan merosakkan kulit, akhirnya menyebabkan masalah jeragat dan kulit cepat berkedut.
 Masalah penuaan kulit ini boleh dilihat sebagai kedutan, garis halus, kulit mengendur (sagging and laxity), tona kulit tidak sekata, masalah jeragat (pigmentasi), kulit kelihatan kasar dan berkuping, kulit menipis dan mengendur, kekeringan kulit, kedutan kasar (deep furrows) dan kutil kecil.

Apabila umur meningkat maka kolagen dan elastin dibawah kulit akan mengendur dan mengakibatkan masalah kedutan dan garis halus. Kesannya, kulit menjadi longgar, kendur, hilang lemak, nipis dan kasar. Ini menyebabkan kulit muka mengendur ke bawah dan menyebabkan kedutan yang lebih kasar.

doclab

Ada beberapa langkah untuk merawat muka.

#1. Kulit yang kering adalah kesan utama akibat radiasi UV. Untuk  mengembalikan kekenyalan kulit, minumlah air sebanyaknya, sekurang-kurangnya 1.5L sehari.

#2. Jangan lupa membersihkan kulit wajah setiap hari, terutama apabila berada di luar rumah melebihi 4 jam.

#3. Gunakan sabun pembersih wajah yang tidak mengandung aroma atau pewangi. Jika ada pewangi, gunakan pewangi semulajadi, dan elakkan pewangi sintetik yang dibuat dari bahan kimia.

#4. Sebelum keluar rumah, pastikan telah menggunakan kream pelembap dan sunblock  UVA & UVB. Kream pelembap dapat  mengekalkan kelembapan kulit muka sementara  kream sunblock dapat melindungi kulit dari radiasi  UV .  

Saya mencangkan produk kecantikan yang mempunyai bahan  Hyaluronic Acid yang berfungsi secara efektif untuk membantu mengekalkan kelembapan kulit, mencerahkan kulit dan mengurangkan kesan hitam di wajah. Wajah yang lembap akan membuatkan makeup yang digunakan lebih menyerlah.  Jika produk seperti ini digunakan setiap hari,  ,wajah akan menjadi lebih lembap dan kelihatan lebih cerah dan tidak berkedut atau kusam .

Produk  DOCLAB KOREAN AMPULES dalam bentuk ampule, untuk sapuan kulit, mengandungi hyaluronik acid, yang mesra kulit termasuk kulit yang berminyak dan sensitif. Boleh digunakan pada wanita hamil.

Produk DOCLAB dalam bentuk ampule, untuk sapuan kulit, mengandungi yaluronik acid, yang mesta kulit termasuk kulit yang berminyak dan sensitif. Boleh digunakan pada wanita hamil.

Bagi yang berminat menjadi pengedar boleh hubungi Dr Norleza di 013 392 2392. Boleh membeli produk juga dengan beliau.

Harga satu kotak DOCLAB KOREA AMPULE RM138+RM6 (BELANJA POS) mengandungi 5 ampules.

Leave a Reply

error: Content is protected !!