Kesan Positif Kacip Fatimah terhadap PCOS

EKF 

“ Saya sudah mendirikan rumahtangga selama 8 bulan. Baru-baru ini saya disahkan mengidap policycstic ovarian disease pd kedua-dua belah ovary. Bolehkah saya dirawat?”

 

 

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) adalah penyakit hormon melibat sistem reproduktif wanita, kerap berlaku di kalangan wanita ketika masih berada dalam umur kesuburan mereka.

 

Punca sebenarnya PCOS masih lagi tidak jelas, namun ramai pakar perubatan memberitahu bahawa penyakit PCOS ini berkaitan dengan penyakit keturunan yang bermula dari masalah genetic. (x-linked dominant).

(Lihat: Clinical gynecologic endocrinology and infertility Speroff L, Fritz MA. 7th ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2004. pp. 470–83).

 

Bagaimana diagnose PCOS diberikan kepada pesakit? Pesakit yang mengalami PCOS sekurang-kurangnya mempunyai dua ciri dari tiga ciri yang berikut:

1.hyperandrogenism (lebihan hormone lelaki)

2.oligo and/or anovulation (kitaran haid yang tidak menentu dan tiada ovulasi)

3.pemeriksaan ultrasound menunjukkan ovary mempunyai banyak folikel cyst (lebih dari sepuluh) tetapi saiznya kecil kurang dari 10mm.

(Lihat: Rotterdam ESHRE/ASRM-Sponsored PCOS Consensus Workshop Group. Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and long-term health risks related to polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2004;81(1):19–25.)

 

Apa yang menjadi masalah, pesakit POS ini bukan saja mengalami masalah kesuburan tetapi juga mungkin mengalami masalah ‘Insulin Resistance’ yamg akhirnya menyebabkan masalah metabolic disease.

 

Akhirnya mereka mudah mengalami diabetes mellitus dan juga mengalami sakit jantung di usia yang muda.

 

Metabolic syndrome adalah kumpulan masalah termasuk obesity, tekanan darah yang tinggi, tahap kolestrole dan gula dalam darah yang akhirnya menyebabkan serangan sakit jantung dan diabetes mellitus.

(Lihat: Lau DC, Yan H, Dhillon B. Metabolic syndrome: a marker of patients at high cardiovascular risk. Can J Cardiol. 2006;22)

 

Satu kajian yang dilakukan menunjukkan penggunaan suplemen yang mengandungi phytoestrogens untuk wanita yang mengalami PCOS ini membantu mereka membaiki masalah metabolic disease yang mereka alami.

(Lihat: Is there a role for isoflavones in the therapeutic approach to polycystic ovary syndrome? Results from a pilot study Romualdi D, Costantini B, Campagna G, Lanzone A, Guido M. Fertil Steril. 2008 ;90(5): 1826–33)

Apa itu Phytoestrogen?

 

Phytoestrogens adalah komposisi biokimia semulajadi dalam tumbuhan yang mengandungi kesan seperti hormone estrogen yang lemah.

 

Banyak kajian yang menunjukkan bahawa penggunaan suplemen yang kaya dengan phytoestrogen mempunyai kesan positif dalam metabolism glucose dan lipid (lemak) seterusnya memberikan kesan yang baik bagi mengurangkan masalah kesihatan dalam system kardiovaskular, yang disebabkan oleh kegemukan, diabetes dan hyperlipidemia.

(Lihat: Bhathena SJ, Velasquez MT. Beneficial role of dietary phytoestrogens in obesity and diabetes. Am J Clin Nutr. 2002;76(6):1191–201).

 

Sebenarnya banyak herba di Malaysia yang mengandungi phytoestrogen. Antaranya ialah Herba Kacip Fatimah.

 

Menurut  Jabatan Perhutanan Malaysia, Kacip Fatimah sangat kaya dengan bahan semulajadi, phytoestrogen dan isoflavones. Ia merangsangkan sistem keseimbangan hormone dan reproduktif.

 

(Lihat: http://www.forestry.gov.my/herba/kacipfatimah_en.pdf)

 

Menurut  Malaysian Institute for Medical Research juga menyebut hal yang sama.

(Lihat: Institute for Medical Research, Estrogenic and Androgenic Activities of Kacip Fatimah (Labisia Pumila), Abstracts of Research Projects, Ministry of Health Malaysia, Kuala Lumpur, Malaysia, 2002).

 

Dalam satu jornal, Journal of Research Medical Science, terbitan 2011, wanita yang mengalami PCOS dirawat antara 3-6 bulan dengan phytoestrogen dapat meningkatkan follicle stimulating hormone (FSH), mengurangkan luteinizing hormone (LH), testosterone (hormone lelaki) dan hormone dehydroepiandrostrone sulfate (DHEAS). Ia juga mengurangkan tahap kolestrole jahat Triglyceride (TG),dan LDL.

 

Secara kesimpulan kajian itu menyebut suplemen yang kaya dengan phytoestrogen memberikan kebaikan kepada pesakit PCOS dan meningkatkan kesuburan dan mengurangkan kemplikasi diabetes dan sakit jantung.

 

(Lihat: Effect of phytoestrogen on metabolic and hormonal disturbance of women with polycystic ovary syndrome, Behnaz Khani,J Res Med Sci. 2011 March; 16(3): 297–302.)

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!