Kesan menggunakan Pil Pelangsing

(Gambar Hiasan)
(Gambar Hiasan)

 

“Assalamualaikum, saya sgt berharap sekiranya doktor dapat memberi gambaran apa yg harus lakukan berikutan masalah saya ini. Saya ibu kepada 3 org anak, berusia 35 tahun. Saya melahirkan anak saya yg ke 3 pada bulan 6 tahun 2012 dan semenjak itu mengalami masalah utk menurunkan berat badan.

 

Saya mencuba pelbagai jenis diet dan ubat di pasaran tetapi tidak berjaya sehinggalah akhirnya saya membuat keputusan untuk mengambil ubat pelangsing jenama XXXXX ini.

 

Selepas hari kedua saya mengambilnya saya mula merasakan sakit kepala di bahagian belakang berhampiran dengan telinga (kiri dan kanan) hinggalah ke bahagian tengkuk dan tulang belakang. Sakit itu tidak berkurang walau pun saya mengambil ubat penahan sakit malahan sakitnya tetap di situ (terasa seperti tangan sedang mencengkam kepala dan tidak melepaskanya).

 

Bila saya urut bahagian berkenaan saya dapat merasakan seperti urat di bahagian tersebut sakit dan bengkak.

 

Saya juga tidak selera untuk makan dan mudah marah. Tubuh saya berasa hangat dan sukar mahu tidur.

 

Adakah saya boleh teruskan pengambilan ubat pelangsing ini hingga genap sebulan? Adakah sakit kepala saya itu boleh menjadi lebih serius? Saya sangat berharap doktor dapat membantu saya kerana doktor lain yg saya temui tidak memberi jawapan yg meyakinkan”.

 

 

Dr Zubaidi HjAhmad : Wa alaikum mus salam. Secara terang lagi bersuluh bahawa puan tidak sesuai malah sangat merbahaya kepada kesihatan puan jika puan mengamalkan pil pelangsing ini.

 

Apa yang dibimbangi apabila tekanan darah puan menjadi tinggi, berlaku stroke kecil apabila salurun darah yang kecil mungkin pecah dan menyebabkan darah beku dalam otak. Ini boleh menyebabkan puan mengalami sakit kepala yang berpanjangan. Jadi puan harus menghentikan pengamalan ubat ini.

 

Saya percaya bahawa ubat pelangsing ini mengandungi phentermine atau sibuteramine iaitu sintetik perangsang otak.

 

Ia hanya boleh diberikan kepada pesakit sebagai pil diet dengan pemantauan doctor untuk mengurangkan selera dan nafsu makan bagi mereka yang mempunyai risiko perubatan yang berbahaya jika pesakit itu terus gemuk melebihi BMI yang sepadan dengannya.

 

Ubat-ubat pelangsing ini harus diberikan kepada mereka yg mempunyai BMI melebihi 30kg/m² dengan nasihat agar berat badan dikurangkan bukan saja dgn ubat, tetapi juga dgn senaman, diet yang betul.

 

Jika berat badan tidak dapat dikurangkan sebanyak 5% selepas memakan ubat selama 2 minggu, ianya haruslah dihentikan kerana ia tidak berkesan.

 

Oleh itu saya mencadangkan agar pesakit yang mahu mengamalkan pil pelangsing atau pil kurus yang mengandungi bahan sibuteramine haruslah mendapatkan nasihat doctor dahulu.

 

Ini kerana terdapat sebilnagan pesakit yang tidak sesuai mengamalkan pil pelangsing seperti ini.

 

Antaranya:

 

1.Pesakit darah tinggi

2.Pesakit berkaitan injap jantung.

3.Pesakit berkaitan saluran darah dalam otak

4.Pesakit berkaitan degupan jantung

5.Pesakit berkaitan saluran darah tersumbat.

6.Pesakit hyperthyroidism.

7.Pesakit glaucoma

8.Pesakit psychiatric termasuk anorexia nervosa dan kemurungan/depression.

  1. Wanita hamil
  2. Wanita yang menyusukan anak
  3. Pesakit kencing manis
  4. Pesakit sawan

 

Pesakit-pesakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kesan sampingan.

 

Ini tidak bermakna orang awam terselamat dari kesan sampingan tersebut.

 

Kesan sampingan yang biasa dialami oleh pengguna :

 

1.rasa berjaga dan segar sehingga menyebabkann sukar untuk tidur.

2.kesan pada jantung termasuk berdebar-debar, tekanan darah bertambah tinggi, degupan jantung tidak sekata,  sakit dada, rasa resah, rasa sangat gembira diikuti dengan rasa sedih dan penat

3.tangan menggigil, sakit kepala, pening, muntah, loya, cirit-birit, kadang kala sembelit, sakit perut, mulut kering, mati pucuk dan tiada nafsu syahwat.

 

Saya mencadangkan agar pengguna ubat-bat seperti ini segera berjumpa dengan doctor jika:

 

1.Terlalu cepat kehilangan berat badan melebihi 10kg sebulan

2.Mengalami rasa susah bernafas

3.Mengalami sakit dada

4.Mengalami rasa mahu pengsan atau pitam

5.Mengalami bengkak di mana-mana bahagian kaki

 

Sekali lagi nasihat saya agar berhati-hati mengamalkan sebarang pil pelangsing kerana kebanyakannya mengandungi bahan silbuteramine yang terlarang.

 

Wallahu a’lam.

 

Check Also

BAHAYAKAH PRODUK VICKS PADA WANITA HAMIL?

      BAHAYAKAH PRODUK VICKS PADA WANITA HAMIL?     “Assalamualaikum, doktor. Boleh kah …

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: