Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bayi/Kanak-kanak » Banyakkan doa dan sedekah jika anak lahir pramatang

Banyakkan doa dan sedekah jika anak lahir pramatang

baby pramatang

 

Ramai ibubapa yang berputus harap apabila melahirkan anak secara pramatang, dan bayi pula dilahirkan mempunyai berat yang kurang dari 1.0kg.

 

Walaupun pada amnya, kebarangakalian untuk bayi sebegini untuk meneruskan kelangsung hidup agak rendah, namun sebenarnya mereka mempunyai peluang untuk terus hidup jika diberikan peluang dan dijaga dengan baik.

 

Satu contoh yang menarik di mana seorang bayi, yang dipercayai paling kecil dilahirkan seberat hanya 0.25 kilogram dan setinggi ukuran telefon bimbit telah dilahirkan.

 

Inilah tanda kebesaran ALLAH.

 

Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun; dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati akal fikiran); supaya kamu bersyukur.” (Surah Al-Nahl 16:78)

 

Bayi itu dinamakan Rumaisa Rahman, dilahirkan oleh ibunya yang berumur 23 tahun, secara pramatang pada usia kelahiran 26 minggu, setelah mengalami eclampsia, iaitu tekanan darah yang terlalu tinggi ketika hamil.

 

Sementara kembar kepada bayi ini pula dilahirkan seberat 460 gm dan telah dibolehkan keluar wad lebih awal.

 

Kedua-dua kembar ini telah diletakkan dalam penjagaan rapi inkubator selama beberapa minggu dan telah diberikan bantuan air melalui saluran intravenous, dan kemudiannya dengan susu ibu melalui saluran ke dalam perut.

 

Mereka hanya mampu menghisap susu melalui botol setelah berumur 10 bulan.

 

Hari ini bayi itu telah berumur 15 tahun, mempunyai ketinggian 1.4 m dan menjadi menjadi pelajar yang bijak di sekolah beliau.

 

Nasihat saya bagi ibubapa yang melahirkan anak yang pramatang dan bayi mempunyai berat yang kurang dari 1.0 kg ketika dilahirkan, agar jangan berputus asa.

 

Banyakkanlah berdoa dan bersedekah.

 

Ya Allah berikanlah kepadaku dari sisiMu keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau adalah pendengar permohonan (doa) (Ali Imran 38)”

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: