Advertorial
Home » BERNAMA RADIO 24 » Adakah berdebar-debar itu bahaya?

Adakah berdebar-debar itu bahaya?

ADAKAH BERDEBAR-DEBAR ITU BAHAYA?

 

“Doktor saya sering mengalami rasa berdebar-debar, adakah ia berbahaya?”

 

berdebar

 

Selalunya degupan jantung yang normal antara 60-90 dalam seminit. Berdebar-debar ini bahaya jika melibatkan kadar yang sangat laju atau iramanya yang tidak sekata.

 

Debar

Masalah kadar yang laju. Secara mudah, jika melebihi 90 dalam seminit, dikenali sebagai “tachycardia”. Ada tiga jenis tachycardia bergantung di mana isyarat elektrik ini dimulakan.

 1. Supraventricular tachycardia. Bermula pada bahagian atas jantung (ruangan atrium)
 2. Ventricular tachycardia. Bermula pada bahagian bawah jantung (ruangan ventricle)
 3. Sinus tachycardia. Bermula dari bahagian SA node (iaitu di tempat jantung mula mengeluarkan isyarat eletrik secara normal) tetapi dalam kadar yang terlalu cepat.

 

Masalah yang berlaku apabila jantung berdegup terlalu cepat ialah darah yang mengisi ruang dalam jantung ini tidak mencukupi, akhirnya menyebabkan jantung yang mengalir ke seluruh tubuh kan berkurangan.

 

Ini menyebabkan pesakit akan mengalami rasa susah bernafas, mudah penat, dan mahu pitam.

 

Masalah rentak/irama degupan jantung. Masalah ini dikenali sebagai “arrhythmia” bermakna degupan jantung berlaku secara tidak menentu, sama ada terlalu laju atau terlalu perlahan.

Bila kita perisa nadi kita dapati kadang kala terdapat satu ketika jantung seolah-olah berhenti sebentar, kemudian menggantukan kelajuan degupan itu sehingga kita rasa nadi kita ada masanya berdegup dengan normal, kemudian berhenti da nada masanya laju pula. Ia seolah-olah seperti piring hitam yang rosak.

 

Kedua-dua keadaan ini tidak normal bagi kita. Ia mungkin menandakan sesuatu yang lebih serius. Selain itu tanda-tanda jantung berada dalam masalah yang lebih serius apabila kita mengalami:

 1. Rasa sukar bernafas
 2. Pening
 3. Sakit dada
 4. Rasa hendak pitam

Kita bimbang rasa berdebar-debar ini merupakan tanda awal bagi masalah jantung. Ia mungkin :

 

 1. tanda awal serangan sakit jantung
 2. penyakit berkaitan dengan sumbatan pada saluran coronary arteri.
 3. tanda bagi lemah jantung (heart failure)
 4. masalah injap jantung
 5. masalah pada otot-otot jantung

 

Doktor akan bertanyakan tentang sejarah perubatan (atau disebut sebagai “medical history”) dan melakukan beberapa ujian. Dari situ akan memberikan ubat-ubatan yang mungkin membantu kita mengurangkan rasa berdebar-debar ini, atau mungkin doctor memberitahu bahawa rasa berdebar-debaryang dialami adalah tidak bahaya.

 

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: