Advertorial
Home » EKF » Punca saluran fallopian tersumbat

Punca saluran fallopian tersumbat

fallopian tube

 

Dua punca utama berlakunya sumbatan saluran fallopian.

 

Pertama,  ialah jangkitan kuman samada bakteria, virus, kulat atau trichomonas.

 

Jangkitan ini lebih sering berlaku pada wanita berbadan besar, pesakit kencing manis, wanita yang memakai alat IUD, wanita yang lepas keguguran atau pesakit yang mengalami daya ketahanan tubuh yang rendah seperti pesakit autoimmune atau kanser.

 

Tanda-tanda jangkitan pada rahem dan organ reproduktif ialah keluaran keputihan yang berwarna kuning atau hijau dan berbau, serta merasa gatal.

 

Kuman akan naik kedalam rahim dan terus masuk saluran fallopian dan menyebabkan sumbatan.

 

Punca kedua ialah penyakit endometriosis, yang disebabkan darah haid yang masuk semula ke dalam rahem dan melalui saluran fallopian pergi ke belakang rahim.

 

Darah haid yang mengandungi darah tisu endometrium, toksin dan kuman2 menyebabkan reaksi radangan yang teruk sehingga menyebabkan kerosakan saluran fallopian yang akhirnya jadi tersumbat.

 

Pada peringkat awal sumbatan, Ektrak Kacip Fatimah dapat membantu membuka semula sumbatan ini.

 

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Tetapi jika ia sudah berlaku lama melebihi setahun, agak sukar untuk menyembuhkannya dan doctor selalu mencadangkan pembedahan untuk membuka sumbatan itu.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

One comment

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: