Advertorial
Home » Proxeed Plus » Kos rawatan IVF in Malaysia

Kos rawatan IVF in Malaysia

 

baby ivf

 

 

Dalam satu laporan pada 2010, kaedah rawatan IVF di Malaysia telah berjaya menghasilkan lebih daripada 60 bayi semenjak diperkenalkan pada 2005.

 

Ini membuktikan bahawa sungguh pun pada mulanya terdapat beberapa pihak yang sangsi dengan keupayaan dan prosedur IVF, ternyata masih ramai lagi pasangan yang bersedia untuk mencuba pelbagai cara dan teknik baru bagi membantu proses kehamilan.

 

Sehingga tahun 2009, terdapat lebih daripada 30 pusat kesuburan di seluruh negara dengan kebanyakannya bertumpu di pusat perubatan swasta.

 

Kos IVF adalah mahal dan kebanyakannya dikendalikan di klinik swasta dengan anggaran sekitar RM12,000 hingga RM18,000 mengikut usia anda (ini kerana keperluan dos ubat mengikut keupayaan individu berdasarkan umur).

 

Di klinik kerajaan pula, kosnya sekitar RM 5,000 hingga RM10,000.

 

Rawatan IVF bukanlah rawatan yang pasti berjaya. Rawatan IVF mungkin perlu dilakukan beberapa kali sebelum wanita berjaya hamil tanpa sebarang komplikasi.

 

Terdapat juga wanita yang hamil melalui kaedah ini, tetapi kandungannya hanya kekal selama beberapa bulan.

 

Pasangan yang melakukan rawatan IVF bukan hanya harus menyediakan RM12K-18K, tetapi mungkin lebih dari itu jika rawatan ini dilakukan beberapa kali.

 

Jadi selidiklah dulu  tentang doktor atau hospital yang bagus dan sesuai dengan kemampuan anda.

 

Jika masalah kesuburan itu disebabkan oleh masalah sperma, saya mencadangkan menggunakan suplemen Proxeed Plus selama 3 bulan, sebelum menggunakan rawatan IVF, kerana kosnya lebih rendah.

 

https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

 

Wallahu a’lam.

 

IKLAN

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

 

 

 

 

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: