Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Wanita » BAGAIMANA MINUM TEH HIJAU?

BAGAIMANA MINUM TEH HIJAU?

BAGAIMANA MINUM TEH HIJAU?

 

Ramai orang tahu kebaikan teh hijau. Tetapi mereka tidak tahu cara terbaik dan waktu terbaik minum teh hijau. Jadi mereka tidak mendapat manfaat sebaiknya.

Untuk mendapatkan kesan antioksidan yang optima, teh hijau seharusnya diminum sejam sebelum atau selepas waktu makan bagi memastikan catechin (antioksida yang terdapat pada teh) dapat diserap dengan baik.

Tetapi teh hijau tidak diharus diambil ketika perut kosong kerana ia mengandungi kafein yang bersifat asid. Walaupun tahap kafein dalam teh tidak banyak seperti kopi, namun ia menyebabkan rasa pedih ulu hati (tanda gastritis) bagi mereka yang sensitif atau mempunyai masalah gastritis.

Lebih banyak kuantiti teh hijau dan lebih lama rendaman dalam cawan, lebih banyak kandungan kafein yang ada.

Teh hijau juga tidak seharusnya dicampur dengan susu kerana penyerapan catechin diganggu oleh kehadiran casein yang terdapat dalam susu. Teh hijau juga menghalang penyerapan kalsium yang banyak dalam susu.

Teh hijau membantu penurunan berat badan dengan meningkatkan metabolisma tubuh dan dengan menghalang penyerapan lemak. Tetapi ia bukan kaedah utama dalam menurunkan berat badan.

Minum teh hijau ketika sedang makan akan mengurangkan penyerapan thiamine (vitamin B1) dan zat besi dari sumber tumbuhan.

Tahap kafein dalam teh hijau berbeza-beza bergantung pada jenama dan cara penyediaannya. Dianggarkan dalam satu cawan teh hijau yang direndam selama 5 minit adalah antara 40-60 mg.

Jadi teh hijau boleh minum antara 4-6 cawan sehari.

Semoga bermanfaat.

#HealthDrZubaidi

www.drzubaidi.com

Ikuti perkongsian pengalaman dan pengetahuan sepanjang lebih 25 tahun menjadi doktor Pengamal Perubatan Am di Telegram berkaitan kesihatan, pemakanan dan ubat-ubatan.

https://t.me/PerkongsianDrZubaidiHjAhmad

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: