Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Bayi/Kanak-kanak » Bayi mati akibat mandi air sejuk

Bayi mati akibat mandi air sejuk

bayi mandi

 

“Assalamu alaikum, doctor. Merujuk pada posting doctor sebelum ini, saya ingin bertanya. Anak jiran saya berusia 4 bulan telah meninggal dunia bulan lepas. Dktor memberitahu jiran saya berkemungkinan disebabkan pengasuh memandikan anak jiran saya dengan air sejuk. Benarkan memandikan bayi dengan air sejuk boleh menyebabkan kematian?”

 

Wa alaikum mus salam.

 

Saya bersimpati dengan jiran puan dan mendoakan agar anaknya di tempatkan di syurga kelak.

 

Memandikan bayi kelihatannya mudah tetapi ia harus berhati-hati terutama jika bayi berusia enam bulan ke bawah. Ini disebabkan oleh kesan suhu air boleh menyebabkan kemudaratan da ada yang boleh menyebabkan kematian pada bayi.

 

Bayi yang usia enam bulan ke bawah, sebaiknya dimandikan menggunakan air suam, karena air sejuk boleh menyebabkan bayi mengalami hipotermia.

Hipotermia adalah keadaan di mana suhu tubuh yang menurun secara mengejut kerana lapisan kulit bayi yang masih terlampau tipis.

Hipotermia pada bayi, biasanya membuat bayi lupa cara bernafas dan ini sangat berbahaya kepada bayi. Bayi akan mengalami kebiru-biruan pada mulut, menandakan bayi itu tidak menarik nafas secukupnya.  

Sebaiknya bayi di bawah usia enam bulan ke bawah dimandikan dengan air bersuhu antara 29-30 derjah celsius, karena suhu itu dianggap cukup hangat dan selesa bagi kulit dan paru-paru bayi.

 

Wallahu a’’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, saya mencadangkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM, selain dari vitamin C dan E.

Info lanjut di https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

 

Bagi lelaki yang mengalami masalah kualiti sperma, saya mencadangkan suplemen Proxeed Plus.

Info lanjut di https://www.facebook.com/ProxeedPlusMalaysia

 

Bagi meningkatkan tenaga dalaman lelaki, saya mencadangkan suplemen Ezerex.

Info lanjut di https://www.facebook.com/ezerexmalaysia

 

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.

Info lanjut di https://www.facebook.com/pages/Labicea-Revitalizing-Moisturizer/486696818067490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top