SUAMI SAYA SAKIT DADA DAN SUKAR BERNAFAS

“Assalamualaikum Dr Zubaidi. Saya ingin bertanya. Suami saya mengalami batuk dan gangguan pernafasan seperti semput yang berpanjangan. Adakah wajar untuk mendaftar bagi menjalani CT scan sebagai pemeriksaan awal kerana bimbang terdapat gejala penyakit paru-paru yang kronik? Atau memadai dengan melakukan X-ray paru-paru? Suami saya pernah mendapatkan rawatan di IJN kerana serangan sakit dada. Beliau juga mengambil ubat cair darah dan ubat darah tinggi, serta merupakan seorang perokok tegar. Terima kasih.”

 

Waalaikumussalam.

 

Saya faham kebimbangan puan mengenai kesihatan suami puan.

 

Berdasarkan maklumat yang puan berikan, saya mencadangkan:

 

Untuk batuk dan gangguan pernafasan yang berpanjangan dan semput boleh menjadi tanda pelbagai masalah paru-paru, termasuk penyakit kronik seperti COPD atau bahkan kanser paru-paru.

 

Jadi pemeriksaan yang lebih lanjut diperlukan.

 

X-ray paru-paru biasanya digunakan sebagai langkah pertama kerana ia cepat dan kosnya lebih rendah. Ia boleh menunjukkan masalah seperti pneumonia, emfisema, atau tumor besar.

 

Sementara CT Scan Paru-paru pula memberikan gambaran yang lebih terperinci dan boleh mengesan masalah yang mungkin tidak kelihatan pada X-ray.

 

CT scan boleh menunjukkan saiz, bentuk, dan lokasi masalah dengan lebih jelas, termasuk tumor kecil.

 

Memandangkan suami puan mempunyai sejarah sakit dada dan sedang mengambil ubat cair darah serta ubat darah tinggi, adalah penting untuk mendapatkan pemeriksaan yang lebih mendalam.

 

Merokok tegar juga meningkatkan risiko penyakit paru-paru kronik dan kanser paru-paru.

 

Saya cadangkan untuk berbincang dengan doktor suami puan mengenai gejala yang dialami.

 

Doktor mungkin akan mencadangkan CT scan jika mereka mengesyaki sesuatu yang lebih serius atau jika X-ray tidak memberikan maklumat yang mencukupi.

 

Semoga menjawab soalan yang ditanya.

 

#HealthDrZubaidi
#drzubaidimenjawab

 

 

KONSULTASI BERSAMA DR ZUBAIDI

Jika berminat mendapatkan konsultasi 20 minit bersama Dr Zubaidi, boleh klik di link :

https://needsvenue.onpay.my/order/form/20mindrz

Leave a Reply

error: Content is protected !!