Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Kehamilan » Menerima Suntikan Vaksin MMR Ketika Hamil

Menerima Suntikan Vaksin MMR Ketika Hamil

“Doktor, saya ingin bertanya. Saya baru saja disahkan hamil 12 minggu. Namun begitu,dua bulan lepas, saya telah menerima suntikan vaksin rubella/MMR tanpa mengetahui saya hamil. Saya membaca artikel dari blog doktor yang mengatakan wanita hamil yang dihidapi virus rubella boleh melahirkan anak yang cacat. Saya sedang risau dan bimbang sekarang doktor.”

Saya bersimpati dengan masalah yang dihadapi. Ramai wanita yang baru berkahwin menyedari mereka belum lagi disuntik dengan vaksin rubella/MMR dan terus mendapatkan suntikan itu. Selepas disuntik mereka disahkan hamil pula.

Setakat ini memang terdapat bukti yang menunjukkan terdapat risiko bagi bayi dalam rahem mengalami kecacatan fizikal apabila ibu mereka menghidap jangkitan virus rubella ketika hamil.

Bayi yang dilahirkan boleh menghidap Congenital Rubella Syndrome, apabila dilahirkan. Malah ada bayi yang keguguran di awal kehamilan atau meninggal dunia dalam rahem.

Oleh kerana komplikasi ini amat serius, doktor selalunya menasihatkan wanita yang belum berkahwin, atau merancang belum berhasrat mempunyai anak, harus diberikan suntikan vaksin rubella atau MMR dengan segera.

Dalam kes ini, tanpa disedari mereka telah hamil dan diberikan suntikan vaksin ketika itu.

Saya berharap mereka banyakkan berdoa agar Allah menyelamatkan mereka dan bayi mereka dari musibah ini. Sama ada disuntik vaksin atau tidak, kebarangkalian untuk mendapat bayi yang cacat (disebabkan oleh pelbagai faktor) adalah di antara 2-5%. Jadi tidak semestinya kecacatan bayi disebabkan oleh suntikan vaksin dan tidak semestinya wanita hamil yang disuntik vaksin akan melahirkan anak yang cacat.

Risiko bagi bayi yang sedang berada dalam rahem untuk mengalami kecacatan fizikal, akibat suntikan vaksin MMR yang diberikan kepada ibu mereka, setakat ini hanyalah bersifat teori. Belum ada kajian yang sahih mengatakan suntiikan vaksin measles/MMR boleh menyebabkan kecacatan.

Ini kerana memberikan suntikan vaksin rubella/MMR kepada wanita hamil, semata-mata untuk mendapat hasil kajian, adalah tidak berperikemanusiaan. Jadi data yang dikumpulkan hanyalah bergantung kepada laporan bayi yang dilahirkan cacat, yang secara kebetulan ibu mereka telah diberikan suntikan measles/MMR. Pada hal banyak faktor yang menjadi punca kecacatan bayi yang dilahir.

Pusat kawal penyakit berjangkit, Amerika syarikat (US CDC), telah mengumpulkan data kelahiran bayi antara tahun 1971-1989, mendapati tiada bukti yang menunjukkan tiada komplikasi Congenital Rubella Syndrome pada 324 bayi yang dilahirkan dari 321 ibu yang telah diberikan suntikan rubella vaksin. (nota: kelahiran bayi melebihi bilangan ibu adalah disebabkan kelahiran kembar).

Saya ada menulis mengenai Congenital Rubella Syndrome  di http://drzubaidi.com/blog/?p=212

Jika vaksin diberikan kepada wanita yang tidak mengetahui mereka sedang hamil, atau hamil dalam masa 4 minggu vaksin diberikan, doktor haruslah memberikan kaunselling mengenai risiko yang sangat kecil, iaitu kemungkinan yang dihadapi oleh bayi dalam rahem.

Walaubagaimanapun, menggugurkan bayi bukanlah jalan terbaik. Ia bukanlah cara terbaik untuk mencegah dari mendapat anak yang cacat.

Pakar-pakar perubatan berpendapat bahawa  “tiada bukti yang sahih menunjukkan terdapat risiko bayi dalam rahem akibat suntikan vaksin kepada ibu yang sedang hamil, sama ada menggunakan virus yang tidak aktif (inactivated virus) atau vaksin yang menggunakan kuman bacteria (toxoids).”

Sungguh pun begitu CDC US tidak membenarkan vaksin yang menggunakan virus yang hidup (live vaccines) diberikan kepada wanita yang hamil.  Vaksin MMR adalah vaksin hidup yang telah dilemahkan.

Oleh itu suntikan vaksin  Measles-mumps-rubella (MMR) tidak boleh diberikan kepada wanita yang hamil. Kehamilan perlu dielakkan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas vaksin diberikan.

(rujuk:  CDC. “General recommendations on immunization: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP)”. MMWR 2006; 55 (No. RR-15): 32-33)

(rujuk: “CDC. Notice to readers: revised ACIP recommendation for avoiding pregnancy after receiving a rubella-containing vaccine”. MMWR 2001; 50 (No. 49): 1117).

Selain itu ramai yang bertanyakan tentang adakah MMR akan menyebabkan autism di kalangan bayi yang dilahirkan?

Setakat ini belum ada bukti yang sahih menunjukkan bahawa vaksin MMR atau apa saja vaksin boleh menyebabkan autism.

Teori yang mengaitkan vaksin MMR dan autism ini dibuat oleh Dr Andrew Wakefield, seorang pakar usus (gastroenterologist) di United Kingdom. Pada 1998, Wakefield telah menerbitkan kajiannya di jurnal perubatan yang terkenal, ‘The Lancet’. Beliau mendakwa virus dari vaksin measles dalam MMR boleh menyebabkan penyakit usus yang dikenali sebagai inflammatory bowel disease. Vaksin ini didakwa masuk melalui usus, pergi ke peredaran darah dan menyebabkan kerosakan otak dan autism.

Dakwaan ini telah dikaji semula oleh pakar-pakar perubatan termasuk dari National Academy of Sciences’ Institute of Medicine, United State of America dan membuat kesimpulan bahawa tiada data yang sahih (epidemiological data) yang menyokong teori yang mengatakan bahawa MMR boleh menyebabkan autism.

Selain itu, hasil kajian ini tidak mendapat keputusan yang sama apabila dilakukan oleh para saintis-saintis lain. Ini bermakna hanya kajian yang dilakukan oleh Dr Andrew Wakefield sahaja yang mengaitkan virus MMR dan autism, sedangkan ahli-ahli saintis lain gagal mendapat keputusan yang sama bagi menyokong teorinya.

Dr Andrew  Wakefield juga tidak memberitahu bahawa kajian yang dibuat ditaja oleh peguam-peguam yang sedang menyaman pengeluar farmaseutikal vaksin itu. Ramai saintis mengesyaki peguam-peguam itu mahukan data-data yang berat sebelah untuk menang dalam pertikaian di mahkamah.

Akhirnya kajiannya telah dikeluarkan semula dari senarai penerbitan jurnal perubatan The Lancet pada tahun 2010 dan Dr Andrew Wakefield telah didapati bersalah oleh Majlis Perubatan United Kingdom dan beliau  tidak lagi dibenarkan menjadi doktor yang berdaftar.

Untuk lebih lanjut boleh merujuk pada penulisan “Vaccines and Autism,” by Paul A. Offit, MD, Director, Vaccine Education Center, Children’s Hospital of Philadelphia, di www.chop.edu/service/vaccine-education-center/hot-topics/autism.html

Sebagai kesimpulan, jika seorang wanita yang hamil disuntik dengan vaksin MMR, tiada apa yang perlu dibimbangkan dan tiada apa yang boleh dilakukan lagi. Berbincanglah dengan doktor yang merawat dan doktor selalunya akan memeriksa dengan lebih teliti. Banyakkanlah berdoa kerana hanya Allah sahaja yang mengetahui perkara yang terbaik untuk seseorang.

Wallahu a’lam.

 

Susunan: Dr Zubaidi bin Hj Ahmad (141011)

Rujukan lain:

  1. Badilla, Xiomara, Ana Morice, Maria Avila-Aguero, Elizabeth Saenz, Ilse Cerda, Susan Reef, and Carlos Castillo-Solorzano, “Fetal Risk Associated With Rubella Vaccination During Pregnancy.” Pediatric Infectious Disease Journal Sept 2007..
  2. Bar-Oz, Benjamin, Zina Levichek, Myla E. Moretti, Corinna Mah, Stella Andreou, and Gideon Koren, “Pregnancy outcome following rubella vaccination: A prospective controlled study.” American Journal of Medical Genetics Aug 2004.

2 comments

  1. salam, saya ingin memberitahu yang saya telah berkahwin dan belum lagi mendapatkan suntikan rubella. pada bulan ni jika saya disahkan mengandung, bila masa yang sesuai untuk saya mengambil suntikan rubella itu? adakah suntikan itu penting bg kandungan saya?

  2. Salam, dic sy telah berkahwin sekama 4 tahon dan sy blm lg mengambil suntikan rubela tersebut, buat pengetahuan doctor sy pernah mengalami keguguran sebanyak 3kali…dan kesemua kandungan sy hanya bertahan selama 2 hingga 3 bulan sahaja….ketiga-tiga kandungan saya itu mempunyai masalah yg sama iaitu janin kecil dari umur kandungan….adakah kejadian itu berlaku disebabkan saya tidak pernah megambil suntikan rubella….harap doc boleh bantu saya dalam masalah ini…….

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: