Kitaran Haid Tidak Menentu Akibat Majun

EKF

“Assalamu alaikum doctor, saya mempunyai masalah tidak didatangi haid selepas berhenti makan ubat rancang kehamilan ( sejenis makjun ). Saya didatangi haid pada bulan 12.7.2013  dan pada bulan Ogos, saya tidak didatangai haid. Saya sudah membuat ujian UPT tetapi negatif. Selepas itu pada 15.09.2013 saya mengambil keputusan untuk berjumpa doktor dan meminta ‘ubat turun haid’ kerana saya tidak selesa dengan badan saya yang sakit-sakit, mungkin disebabkan oleh perubahan hormon.

 

Selepas makan ubat itu sebanyak 5 biji dan 5 hari saya didatangi haid selama 8 hari. Selepas pada itu saya masih lagi tidak didatangi haid sehingga 30.10.2013. Boleh saya tahu punca saya jadi macam itu. Sebelum ini, haid saya teratur. Untuk pengetahuan doctor, saya ingin untuk hamil lagi. Terima kasih”

Wa alaikum mus salam.

Punca masalah puan ialah puan mengalami gangguan keseimbangan hormon kerana telah mengambil ubat perancang kehamilan (makjun) yang puan sebtutkan tadi.

Kemudian berjumpa doktor, dan doktor telah memberikan ubat hormone untuk menurunkan darah haid, secara tidak langsung semakin memburukkan kitaran haid puan.

Ini menyebabkan kitaran haid puan tidak tetap, dan puan mengalami kedatangan haid yang lewat. UPT menunjukkan tanda negatif, bermakna puan tidak hamil.

Dalam keadaan ketidakseimbangan hormone, puan mungkin mengalami masalah kesuburan. Saya menasihatkan puan agar berjumpa doctor pakar kesuburan, untuk membantu puan kembali subur.

Namun begitu jika puan belum bersedia untuk berjumpa dengan doctor, saya mencadangkan agar puan mencuba suplemen herba Ekstrak Kacip Fatimah (EKF) keluaran UTM.

Ia sangat disyorkan kepada wanita bujang/berkahwin yang mempunyai masalah dengan kitaran haid.

Ia juga boleh diamalkan sebagai suplemen, kerana memberikan tenaga kepada wanita dan menggalakkan pembentukan sel darah merah.

Wallahu a’lam.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak,  saya mencadangkan suplemen , selain dari vitamin C dan E.  Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream  Labicea Revitalizing Moisturizer.  Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

error: Content is protected !!