Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » HIPOGLISEMIA DI BULAN PUASA

HIPOGLISEMIA DI BULAN PUASA

HIPOGLISEMIA DI BULAN PUASA

Hipoglisemia berlaku apabila tahap gula dalam darah terlalu rendah. Selalunya ia berlaku pada pesakit diabetes yang mengambil ubat anti-diabetes, tetapi keadaan ini boleh berlaku pada mereka yang bukan pesakit diabetes.

Hipoglisemia berlaku apabila tahap gula seseorang itu kurang dari 4.0 mmol/L. Ia akan memberikan tanda-tanda tertentu. Bila ia semakin rendah dan mencapai 3.0 mmol/L, keadaan ini sangat berbahaya dan harus diberikan rawatan segera. Apabila tahap menjadi semakin rendah mencapai 2.0 mmol/L pesakit boleh pengsan dan jika tidak diberikan rawatan segera, individu tersebut boleh meninggal dunia.

TANDA-TANDA HIPOGLISEMIA

Setiap orang mempunyai tahap toleransi terhadap tahap gula dalam darah yang berza. Antara tanda-tanda hipoglisemia adalah:

 • Pening
 • Rasa sangat lapar
 • Sakit kepala
 • Tidak boleh focus pada pekerjaan
 • Berpeluh
 • Menggigil
 • Pandangan berkabur
 • Sukar bernafas
 • Akhirnya pengsan

Tetapi ada individu yang mengalami hipoglisemia tanpa sebarang tanda, dan pengsan setelah tahap gula terlalu rendah.

HIPOGLISEMIA DAN PESAKIT DIABETES

Hipoglisemia boleh berlaku di kalangan pesakit diabetes apabila:

1. mereka mengambil ubat anti-diabetis tetapi tidak mengambil sebarang makanan. Keadaan ini selalunya berlaku :

 • Di kalangan warga tua yang mengambil ubat anti-diabetes dan tidak berselera untuk makan.
 • Di kalangan pesakit diabetes yang berpuasa.

Ia berlaku kalangan pesakit diabetes yang mengambil ubat anti-diabetes yang kuat, seperti suntikan insulin dan glibenclamide (daonil) dan ubat yang sekumpulan dengannya.

Saya mencadangkan agar pesakit diabetes menukarkan ubat kepada Metformin yang tidak merangsangkan pengeluaran insulin jika mahu berpuasa. Metformin hanya akan merangsangkan sel-sel otot lebih sensitif terhadap insulin yang ada dalam tubuh. Jarang pesakit diabetes yang mengambil ubat Metformin mengalami masalah hipoglisemia.

Selain itu, pesakit diabetes juga boleh mengurangkan dos ubat yang diambil. Ini bergantung kepada pemeriksaan doctor yang merawat.

Pesakit diabetes yang mengalami hipoglisemia boleh diberikan air manis yang mengandungi gula bagi meningkat tahap gula dengan cepat. Jika tidak ia boleh menyebabkan kematian.

2. Ada satu lagi keadaan yang saya namakan Pseudo-Hipoglisemia, iaitu keadaan di mana pesakit merasakan seolah-olah mengalami hipoglisemia, tetapi apabila diperiksa tahap gula dalam darah menggunakan mesin glucometer, bacaannya normal.

Sebagai contoh, saya ada seorang pesakit yang tiba-tiba masuk ke dalam klinik dibawa oleh anaknya.

“Tolong doctor, bapa saya mengalami hipoglisemia”

Pesakit berusia 60an dipapah oleh anaknya dan staf klinik ke bilik rawatan. Saya memeriksa gula dalam darahnya, dan mendapati bacaan adalah 8.4 mmol/L.

Mulanya saya tidak percaya dengan bacaan yang ditujukkan. Saya ulangi semula, dan bacaannya lebih kurang sama.

“Bapa puan tak alami masalah hipoglisemia…”

Jika bacaan gula normal, kenapa ada tanda-tanda mengalami hipoglisemia? Ini berlaku apabila terdapat penurunan gula dalam darah yang berlaku secara mendadak di kalangan pesakit diabetes. Oleh kerana sudah biasa dengan tahap gula yang tinggi, penurunan gula yang mendadak, walaupun masih berada dalam paras yang normal akan menyebabkan otak berasa tidak selesa dan segera memberitahu sistem saraf autonomik bahawa tubuh sedang mengalami masalah kekurangan gula. Jadi sistem saraf autonomic diaktifkan, dan kita berasa lemah, berpeluh, dan degupan jantung laju. Pada hal tahap gula masih dalam tahap yang normal.

Dalam keadaan ini pesakit tidak perlu mengambil sebarang minuman yang mempunyai gula yang tinggi kerana tahap gula pesakit masih tinggi. Cukup sekadar minum air kosong dan perlahan-lahan sistem saraf autonomik akan direhatkan dan tubuh akan beransur pulih.

Sebagai nota, pesakit diabetes yang tidak mengambil ubat, (sama ada dengan sengaja atau secara tidak sengaja) keadaan masalah hipoglisemia tidak akan berlaku kerana walaupun berpuasa, tahap gula darah tubuh masih tinggi.

HIPOGLISEMIA DI KALANGAN BUKAN PESAKIT DIABETIS

Bagi orang yang sihat, situasi hipoglisemia jarang berlaku. Ini kerana apabila tahap gula menurun, tubuh akan berusaha meningkatkan semula tahap gula dalam darah secara semulajadi, walaupun individu tersebut tidak mengambil sebarang makanan atau sedang berpuasa.

Sebagai contoh, bagi kita yang berpuasa, tahap gula dalam darah akan menurun setelah enam jam kita tidak makan. Kita bersahur pada pukul 5 pagi dan selalunya keadaan ini mula berlaku di waktu tengahari. Tubuh akan melakukan proses gluconeogensesis di mana insulin tidak dikeluarkan, tetapi hormone glucagon dikeluarkan bagi meningkatkan gula dalam tubuh. Glucagon akan menukarkan glikogen yang disimpan di hati kepada glukosa. Glukosa ini akan ditukarkan menjadi tenaga untuk digunakan.

Namun terdapat juga keadaan di mana seorang individu mengalami masalah hipoglisemia walaupun ia tidak mengalami masalah penyakit diabetes. Terdapat dua jenis keadaan:

1. Hipoglisemia reaktif

Ia berlaku beberapa jam selepas makan. Apabila kita makan terlalu banyak karbohidrat (terutama makanan yang mengandungi karbohidrat ringkas), akan menyebabkan insulin yang dikeluarkan dengan banyak dalam masa yang singkat. Ini menyebabkan tahap gula akan menurun dengan mendadak. Ini menyebabkan hipoglisemia. Keadaan seperti ini bermakna seseorang itu mengalami masalah pra-diabetes.

2. Hipoglisemia non-reaktif

Ia berlaku pada bila-bila masa, tanpa berkaitan dengan makanan. Tetapi ia berkaitan dengan penyakit yang mungkin tidak dikesan dan tidak diketahui.

Punca-punca  masalah ini adalah:

1. ubat-ubat tertentu

Antaranya adalah ubat darah tinggi (beta-blocker) seperti atenolol, atau propranolol, ubat jantung anti-arrhythmia seperti cibenzoline dan quinidine, ubat tahan sakit indomethacin, ubat anti-diabetes insulin dan ubat jenis sulfonylurea seperti glibenclamide.

2. ketagihan arak yang kronik kerana kerosakan organ hati akan menghalang pengeluaran glukosa dari simpanan di hati.

3. kerosakan fungsi hati, ginjal dan jantung

4. kehamilan

5. tumor pada organ pancreas iaitu insulinoma yang menyebabkan pengeluaran insulin yang berlebihan.

6. berlebihan hormone tiroid (hipertiroidism)

RAWATAN BAGI HIPOGLISEMIA

Bagi mereka yang mengalami penyakit diabetes, masalah hipoglisemia yang berulang disebabkan dos ubat anti-diabetes yang diambil tidak sesuai lagi dengan corak pemakanan kita. Oleh itu apa yang perlu dilakukan adalah mengurangkan dos mengikut nasihat doctor yang merawat.

Ada juga yang bertanya, apabila keadaan hipoglisemia kerap berlaku, kita perlu mengambil lebih makan lebih banyak? Jawapannya adalah bukan meningkat pengambilan makanan. Tetapi mengurangkan dos ubat yang diambil.

Bagi individu bukan pesakit diabetes, keadaan hipoglisemia yang berulang adalah sesuatu yang tidak normal. Buatlah pemeriksaan lanjut.

BAGAIMANA MENGURANGKAN REAKTIF HIPOGLISEMIA

Antara yang boleh dilakukan bagi mereka yang mengalami masalah hipoglisemia selepas makan, adalah:

1. makan makanan yang mengandungi lebih banyak karbohidrat kompleks seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang bergula atau dari sumber karbohidrat ringkas.

3. ambil lebih banyak protein sihat seperti telur, ikan dan lemak sihat seperti minyak zaitun

4. minum air secukupnya.

BAGAIMANA MERAWAT FUNGSI PANKREAS SECARA PEMAKANAN SIHAT

Banyak kajian yang menunjukkan bahawa terdapat makanan yang dapat membantu meningkatkan fungsi pancreas mengeluarkan insulin dan  meningkatkan sensiviti otot-otot terhadap insulin, dengan ini dapat merawat sel-sel pancreas yang terjejas.

1. Pengambilan minyak zaitun (extra-virgin olive oil)

Minyak zaitun (EVOO) yang tidak bertapis mengandungi sebatian polifenol yang bersifat antioksida seperti hydroxytyrosol, tyrosol, luteolin dan apigenin yang memberikan kesan positif terhadap fungsi dan kelangsungan beta-cells yang mengeluarkan hormone insulin. Dengan ini ia dapat mengawal tahap gula dengan lebih baik pada pesakit diabetes jenis 2.

Rujuk:

1. Annalisa Natalicchio, Rosaria Spagnuolo, Nicola Marrano, Giuseppina Biondi, Lucia Dipaola, Angelo Cignarelli, Sebastio Perrini, Luigi Laviola And Francesco Giorgino. Effects of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols on Pancreatic Beta-Cell Function and Survival. Diabetes 2018 Jul; 67

2. Santangelo, C. et al. Consumption of extra-virgin olive oil rich in phenolic compounds improves metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus: a possible involvement of reduced levels of circulating visfatin. J. Endocrinol. Invest. 39, 1295–1301.

2. Pengambilan Minyak Habatus Sauda

Pengambilan minyak habatussauda yang mengandungi thymoquinone selama sekurang-kurangnya empat bulan minggu dapat meningkatkan sensitivity sel-sel terhadap insulin, dan ia juga meningkatkan kelangsungan sel-sel Langerhan yang mengeluarkan hormone isnulin.

Rchid, H., H. Chevassus, R. Nmila, C. Guiral, P. Petit, M. Chokairi and Y. Sauvaire, 2004. Nigella sativa seed extracts enhanced glucose insulin release from rat-isolated langerhans islets. Fumdam. Clin. Pharmacol., 18: 525-529

2. Afaf Jamal Ali Hmza, Effat Omar, Ariza Adnan and Muhamed T. Osman Nigella sativa Oil Has Significant Repairing Ability of Damaged Pancreatic Tissue Occurs in Induced Type 1 Diabetes Mellitus. Global Journal of Pharmacology 7 (1): 14-19, 2013.

(Kajian di Centre of Pathology, Diagnostic and Research Laboratories, Faculty of Medicine, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Sg. Buloh Campus, Sg Buloh, Selangor, Malaysia).

3. Pengambilan cuka buah

Dalam kajian yang dilakukan, pesakit diabetes jenis  yang mengambil cuka buah-buahan contohnya cuka buah teen selepas makan akan mengurangkan tahap gula dalam darah, peningkatan insulin dan tahap triglyceride.

Rujuk: Mitrou P, Petsiou E, Papakonstantinou E, et al. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2015;2015:175204.

VITAMIN D DAN PANKREAS

Selain itu terdapat kajian yang menunjukkan pengambilan vitamin D dapat memberikan rawatan kepada pesakit diabetes jenis 2 dan juga bagi mencegah kanser pancreas.

Rujuk: Altieri B, Grant WB, Della Casa S, Orio F, Pontecorvi A, Colao A, Sarno G, Muscogiuri G. Vitamin D and pancreas: The role of sunshine vitamin in the pathogenesis of diabetes mellitus and pancreatic cancer. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 2;57(16):3472-3488.

Dalam kajian yang dilakukan dalam 2014, kekurangan vitamin D akan meningkatkan risiko mendapat penyakit kronik seperti kanser, multiple sclerosis dan diabetes jenis dan jenis 2.

Rujuk: Griz LH, Bandeira F, Gabbay MA, Dib SA, Carvalho EF. Vitamin D and diabetes mellitus: an update 2013. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2014 Feb;58(1):1-8

Seperti mana yang diketahui terdapat data yang menunjukkan pesakit diabetes mengalami kekurangan vitamin D.  Keadaan ini berlaku apabila terdapatkan kerintangan insulin yang disebabkan oleh keradangan. Kerdangan biasa berlaku pada pesakit kronik yang mempunyai tahap vitamin D yang rendah.

Rujuk: Rifkin J. The role of vitamin D in diabetes. Pract Diabetol 28:5–8, 2009

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: