Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Wanita » Hirsutism

Hirsutism

 

Apakah hirsutism?

Hirsutism adalah symptom (tanda), bukannya penyakit. Ia menyebabkan penumbuhan bulu (hair growth) secara berlebihan pada wanita di mana ianya tumbuh di kawasan yg sepatutnya tidak tumbuh seperti di muka dan di dada. Ini bermakna wanita itu berjanggut dan bermisai atau berbulu dada. Ianya menyebabkan kerisauan pada wanita dari segi kosmetik dan psikologi. Ia menandakan (symptom) bagi penyakit lain yg lebih serius.

Ianya berlaku disebabkan pengeluaran hormone androgen yg berlebihan atau akar rerambut sensitif pada hormon androgen.

Tanda lain ialah jerawat (acne), penambahan otot pada badan dan suara yang garau.

Penyakit2 yg menyebabkan hirsutism adalah

• Polycystic ovary syndrome
• Cushing’s disease
• Tumors pada ovari atau kelenjar adrenal
• Congenital adrenal hyperplasia
• HyperInsulinemia
• Obesity

4 comments

 1. salam,doktor..saya mempunyai bulu seperti lelaki,jadi..boleh sy dapatkan mana2 hospital atau alamat untuk sy buat pemeriksaan?

  • salam,doktor..saya mempunyai bulu seperti lelaki,jadi..boleh sy dapatkan mana2 hospital atau alamat untuk sy buat pemeriksaan?

   Dr Zubaidi: Puan boleh menjalankan di mana-mana klinik atau hospital yang berdekatan untuk pemeriksaan.

 2. selamat petang Dr. Zubaidi, saya ada masalah hirsutism(di bahagian bawah dagu, atas bibir, di bahagian abdomen, kaki dan paha). Selain daripada itu, saya juga telah setahun lebih tidak datang haid (kali terakhir adalah pada Mac 2011). Sebelum ini saya telah berjumpa dengan pakar sakit puan dan diberi Diane-35. Apabila saya berhenti mengambil pil tersebut, haid saya terhenti semula. Pemeriksaan doktor mengatakan yang saya menghidapi PCOS dengan BMI 38.7. Kemudian saya diberi Metformin. Tetapi tiada sebarang perubahan yang berlaku. Saya juga menghidap Hepatitis B. Kali terakhir saya menemui pakar sakit puan adalah pada September 2009.

  • selamat petang Dr. Zubaidi, saya ada masalah hirsutism(di bahagian bawah dagu, atas bibir, di bahagian abdomen, kaki dan paha). Selain daripada itu, saya juga telah setahun lebih tidak datang haid (kali terakhir adalah pada Mac 2011). Sebelum ini saya telah berjumpa dengan pakar sakit puan dan diberi Diane-35. Apabila saya berhenti mengambil pil tersebut, haid saya terhenti semula. Pemeriksaan doktor mengatakan yang saya menghidapi PCOS dengan BMI 38.7. Kemudian saya diberi Metformin. Tetapi tiada sebarang perubahan yang berlaku. Saya juga menghidap Hepatitis B. Kali terakhir saya menemui pakar sakit puan adalah pada September 2009.

   Dr Zubaidi: Saya bersimpati dengan puan. Jangan berputus asa dari mencari penawarnya.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: