Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Farmasi » Kesan Sampingan Ponstan

Kesan Sampingan Ponstan

KESAN PONSTAN PADA PERUT DAN USUS (Gastrointestinal)

Ponstan atau nama lainnya mefenamic acid, boleh menyebabkan bahaya yang serius pada perut dan usus. Antaranya menyebabkan radang ( inflammation), pendarahan (bleeding), luka (ulceration) dan kebocoran (perforation) pada perut, usus kecil dan usus besar. Semakin lama kita menggunakan Ponstan, semakin tinggi risiko untuk mendapat kesan sampingan ini. Ianya boleh berlaku tanpa disedari atau memberikan tanda-tanda awal.

 

Pesakit warga tua paling mudah mendapat kesan sampingan ini. Mereka yang mengambil aspirin untuk mencairkan darah, penahan sakit untuk sakit sendi, dan akhirnya diberikan pula Ponstan untuk sakit kepala dan sebagainya, akan mendapat masalah ini. Risiko adalah lebih tinggi jika dia juga perokok  serta mempunyai sejarah mengidap penyakit Peptic Ulser Disease.

KESAN PADA KULIT

 

PONSTAN juga boleh menyebabkan reaksi yang serius pada kulit, iaitu. exfoliative dermatitis, toxic epidermal necrolysis (TEN) dan Steven-Johnson syndrome. Tanda-tanda awalnya ialah ruam kulit, dan bengkakan pada sekeliling mata. Pesakit harus terus berjumpa doktor kerana ianya tanda alergik pada Ponstan yg amat teruk, dan boleh melibatkan nyawa.

KESAN PADA GINJAL

Ponstan juga dilaporkan boleh menyebabkan masalah ginjal jika diambil tanpa peraturan. Antaranya penyakit ginjal seperti   acute interstitial nephritis dan pendarahan dalam air kencing (haematuria), proteinuria, glomerulitis, papillary necrosis dan Nephrotic Syndrome. Pemeriksaan darah untuk ginjal (ie Renal function test) harus diperiksa secara berkala.

KESAN PADA HATI (LIVER)

PONSTAN harus diberikan secara berhati-hati pada pesakit yg mempunyai masalah dengan penghadaman dan fungsi dalam organ hati. Ini bermakna setiap bacaan SGOT dan SGPT dalam ujian darah bagi ujian fungsi hati sebanyak 2 kali lebih tinggi dari bacaan normal haruslah berhati-hati ketika menggunakan ponstan.

 

KESAN PADA SEL-SEL DARAH

PONSTAN 500 mg boleh menyebabkan prothrombin, iaitu komponen dalam darah yg bertindak dalam fungsi pembekuan darah menjadi rendah. Ponstan tidak boleh diberikan kepada pesakit yg mengambil ubat warfarin atau pesakit yang mempunyai kandungan kepekatan prothrombin yg berada dalam tahap 10-20% dari normal.


KESAN-KESAN LAIN

PONSTAN  juga harus diberikan berhati-hati kepada pesakit asthma. Bagi mereka yg mengamalkan ubat perancang, ada juga kajian menunjukkan kadang-kala ianya mengurangkan keberkesanan pencegahan kehamilan ini terutama bagi mereka yg mengamalkan IUCD.

 

KESAN PADA WANITA MENGANDUNG

NSAIDs menghalangkan pembentukan prostaglandin yg penting di akhir kehamilan, menyebabkan bayi dalam kandungan bermasalah. Antaranya penutupan saluran darah di jantung ( closure of the foetal ductus arteriosus), masalah ginjal, menyebabkan darah cair pada bayi, dan proses bersalin yg lama. Ponstan tidak diberikan terutama beberpa hari sebelum proses kelahiran.

 

PENGGUNAAN PADA IBU YG MENYUSUKAN ANAK

Sedikit kuantiti PONSTAN yang terdapat pada susu ibu yg memakan Ponstan , boleh tersebar pada bayi yg menyusu itu. Tidak digalakkan ibu mengandung yang menyusukan anak memakan PONSTAN sbg ubat tahan sakit.

 

PENGGUNAAN PADA KANAK-KANAK

Penggunaannya tidak digalakkan pada kanak-kanak berumur 14 tahun ke bawah.

4 comments

 1. Doctor, kawan sy di beri salah ubat ketika hamil.. seletah diberi prostan, dia muntah2 teruk hingga dimasukkan hospital.. baby dia pon kurang aktif, doctor ckp, hanya boleh tau keadaan baby selepas lahir… ape yang perlu dibuat sebelum baby itu dilahirkan…

 2. Salam, 2 bulan lepas ibu saya ambil sebiji metafenic acid yang doktor bekalkan kepada saya selepas postnataldan dia makan pada waktu pagi , tengahari kulitnya menjadi gata-gatal, kemusyikalannya sebelum ini ibu saya biasa mengambil pil tersebut bersama ubat darah tinggi tiada pula kesan tersebut, doktor yang merawat juga menyatakan tak mungkin ubat itu yg menyebabkan alergik itu. Adakah kesan nya baru datang kerana ibu saya selalu menngil ubat itu sebagai ubat sakit urat

 3. salam.
  adakah prostan ni ada kesan sampingan seperti keputihan?

 4. Salam Dr.

  Untuk makluman, sebelum ini saya penah mengajukan beberapa soalan berkaitan penjagaan dan nasihat doktor mengenai keguguran dan kehamilan, untuk pengetahuan doktor, saya baru sahaja mengalami keguguran buat kali yang ketiga. Saya juga ada membuat post-moterm dari prosedur D&C. Hasil keputusan doktor terbabit mengesahkan sample janin dan darah adalah normal dan tudak mengalami kecacatan janin dan bebas dari sebarang penyakit
  Saya ingin meminta pendapat dan nasihat doktor sekiranya saya ingin kembali hamil, apakah tindakan yang patut di ambil serta apakah rawatan yang sesuai untuk saya selepas ini. Terus terang saya katakan disini saya sgt trauma di atas kejadian yg menimpa kerana keguguran yg menimpa saya selalu berlaku di awal trimester. Adakah saya patut mengambil suntikan atau ada cara rawatan yang dapat membantu masalah saya ini?
  Sekian Terima Kasih

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: