Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Farmasi » Actifed

Actifed

Apa itu Actifed dan kegunaannya?

Actifed mengandungi dua unsur iaitu chlorpheniramine dan phenylephrine. Chlorpheniramine adalah antihistamin yang mengurangkan pengeluaran natural histamnie dari mast cell di dalam badan. Histamine yg dikeluarkan akan menyebabkan bersin, gatal, selesema dan mata/hidung berair.

Phenylephrine pula adalah decongestant yang akan mengecilkan saluran darah dalam hidung. Saluran darah yg mengembang akan menyebabkan hidung tersumbat (nasal congestion/stuffy nose).

Actifed diberikan bagi melegakan selesema (common cold) dan seasonal allergi, mengurangkan simptom seperti bersin, gatal, selesema dan mata/hidung berair.

Bagaimana menggunakan Actifed?

Di Malaysia, Actifed dijual secara over the counter di farmasi, jadi bagus juga kalau saya beritahu cara penggunaannya.

Dosage untuk dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas: Satu tablet setiap enam atau lapan jam.Jangan mengambil lebih dari 6 tablet dalam masa 24 jam. Setelah ubat ditelan, haruslah minum segelas air penuh.

Bagi kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah, penggunaaanya perlu dibuat secara berhati-hati mengikut preskripsi yang diberikan. Manakala bagi kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah tidak digalakkan, malah KKM tidak membenarkan langsung penggunaaannya. Ini kerana ada beberapa kes di mana kanak2 yang susah bernafas akibat selesema dan hidung tersumbat, tidak mampu menarik nafas (breathing suppression) akibat terlalu mengantuk kesan actifed. Lalu dia meninggal dunia dalam tidur.

Simpan ubat di tempat yang jauh dari kelembapan dan suhu yg tinggi. Jika terlepas (miss) dose yg sepatutnya, boleh ambil sebaik saja kita teringat. Namun jika masa sudah mendekati dose seterusnya, haruslah diambil dose yg berikut. Jangan menggandakan dose yg diambil utk menggantikan dose yg tertinggal.

Apakah tanda terlebih dose?

Terlebih dose (overdose) boleh menyebabkan loya, muntah, cirit-birit, sakit perut, masalah pengimbangan badan, sakit kepala, susah kencing, pening, rasa teruja (excited) dan rasa mudah marah (irritable), hallucinations (seakan melihat sesuatu yg tak ada), rasa pahit di mulut, bergetar tangan (tremors) kadang kala demam, dan sawan (seizure/convulsions).

Kesan sampingan Actifed

Ianya bergantung kepada individu. Kebiasaanya kesan sampingan actifed ialah

 • jantung berdegup laju
 • rasa pening dan pitam
 • rasa pedih perut, loya, munth, ceret beret dan kurang selera makan
 • hidung dan mulut kering
 • mata kering da pandangan berkabur
 • mengantuk, dan kadang kala rasa teruja (nervous and excited)

Namun begitu, Actifed adalah ubat paling mujarab bagi selesema dan hidung tersumbat. Cuma ia perlulah diambil dengan berhati-hati. Perhatian lebih berat perlu diberikan jika penggunaan adalah untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah.

5 comments

 1. mila_mohd@yahoo.com

  salam,

  doktor, sy mempunyai masalah berkaitan anak saya yang berusia 1tahun 5 bulan.anak saya mengalami cirit-birit lebih kurang 3 minggu.setelah beberapa kali saya mendapatkan rawatan dari hospital namun tiada perubahan. mohon bantuan dari doktor bagaimana caranya untuk saya merawat cirit-birit ini. dan apakah puncanya?

 2. Salam,
  Doktor saya mempunyai masalah gatal gatal badan dan ia berlaku setaip 2 hari. Saya sudah jumpa specialist dan doktor kata ialah urticaria dan diberi ubat atarax. Masalahnya bila saya berhenti makan ubat gatalnya datang lagi. Adakah cara lain yang boleh hilangkan penyakit ini?

 3. Assalamualaikum. Dr, saya mengalami masalah kekurangan berat badan. Walaupun mempunyai 5 orang anak, namun tubuh saya kecil dan kurus. Berat 44kg tinggi 154cm. adakah selamat saya mengambil kapsul hydrokortison dan ambil “Herbalif”, dengan harapan ada pertambahan berat badan dan saya berserah kepada Allah untuk perkara ini.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: