Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Lendiran kental dari kemaluan

Lendiran kental dari kemaluan

mukus plug

 

Salam doctor,

Saya telah mengamalkan EKF sejak bulan Januari 2013, dan menunjukkan perubahan positif. Kitaran haid saya lebih baik dan teratur.  Saya mempunyai satu pertanyaan. Kali terakhir saya mengalami haid pada 15/5/2013. Soalan saya ialah  pada 1 dan 2 Jun saya mendapati ada lendir yang kental dan panjang keluar dari faraj saya bersama dengan sejalur darah warna pink dan kemudiaannya coklat. Ia hanya berlaku selama 2 hari saja.

Setelah sebulan berlaku, pada 9.6.2013, perkara yang sama berlaku  semula.

Soalan saya adakah keadaan itu merbahaya kepada saya? Saya belum lagi pergi ke klinik untuk pemeriksaan..

 

Dr Zubaidi Hj Ahmad: Wa alaikum mus salam

 

Lendiran yang keluar dari faraj puan sebenarnya adalah lendiran cervix (mucous plug).

 

Itu berasal dari keputihan yang banyak berasal dari faraj dan rahem, dan berkumpul dalam  faraj dan mengeras.

 

Apabila sudah terlalu banyak dan berat, akibat kesan graviti,  ia akan keluar dari faraj. Ia bukan satu tanda yang bahaya, tetapi menunjukkan puan mengalami keputihan yang banyak tetapi tidak keluar secara lelehan dari faraj. Keputihan yang banyak ini berkumpul dalam faraj.

 

Ia menghalang kemasukkan sperma dari faraj ke rahem, kerana menutup lubang peranakan (servix). Wanita sebegini mengalami kesukaran untuk hamil.

 

Puan boleh meneruskan pengamalan EKF untuk mengurangkan keputihan yang puan alami.

 

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: