Tongkat Ali Herba Lelaki Melayu

TAli

Tongkat ali atau juga dikenali sebagai pasak bumia dalah sejenis tanaman saka yang terdapat di hutan Malaysia dan Indonesia.

 

Nama botaninya ialah Eurycoma longifolia daripada famili Simaraubaceae. Tongkat ali juga dikenali sebagai penawar pahit, bedara pahit, bedara putih, bedara merah,hempedu pahit, payung ali, tongkat baginda, muntah bumi, petala bumi, akar jangat semang, tongkat rasul, dan setunjang bumi.

 

Tongkat ali merupakan sejenis tumbuhan yang dikatakan mempunyai bahan bagi membantu lelaki yang menghadapi masalah syahwat.

 

Tongkat ali terkenal kerana mempunyai kesan afrodisiak(penggalak seks). Secara tradisi, tongkat ali digunakan untuk merawat beberapa jenis penyakit dan meningkatkan kesihatan termasuk pening kepala, kurap,disentri, bengkak, antitumor, antiradang dan antioksida.

 

Eurikomanone, eurikomalaktone dan eurikomanol(quassinoids) yang banyak terdapat dalam akarnya merupakan kandungan kimia penting industri. Penyelidikan menunjukkan bahawa bahan kimia (fitokimia) yang terdapat dalam tongkat ali boleh meningkatkan paras testosteron iaitu hormon yang diperlukan untuk fungsi seksual lelaki.

 

BritishJournal of Sports Medicine pernah menerbitkan keputusan kajiansaintifik pada 2003, yang menunjukkan Eurycoma longifolia mengakibatkanpeningkatan saiz dan kuasa otot berbanding placebo. Ini mungkin menunjukkanciri-ciri anabolik pada tongkat ali.

 

Bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan. Sesetengahatlet dan bina badan kini menggunakan hasilan tongkat ali dengan harapan iaakan bertindak sebagai penguat testosterone, bagi meningkatkan saiz otot danprestasi tanpa dadah.

 

Study Tongkat Ali

Sebatian aktif dalam tongkat ali adalah Glyco Saponinsdan Eurypeptides. Eurypeptides adalah rantaian besar asid amino yang bertanggungjawab bagi kesan peningkatan testosterone dalam tongkat ali. Ia jugapenting bagi mengesahkan jika hasilan tongkat ali mengandungi tambahan maltodextrine atau sebarang pengisi lain. Sesetengah syarikat mungkin menambah sehingga 75% pengisi dan hanya 25% hasilan sebenar.

 

Menerusi kemajuan teknologi dan kajian saintifik, kinitongkat ali digunakan sebagai antara bahan utama di dalam pelbagai produk minuman, terutama kopi. Herba ini juga banyak dipasarkan dalam bentuk kapsul.

https://www.facebook.com/notes/ekstrak-tongkat-ali/tongkat-ali-herba-lelaki-melayu/123863014472956

 

Wallahu a’lam.

Leave a Reply

error: Content is protected !!