Sisa Janin Masih Tertinggal Dalam Rahem Selepas Keguguran

SISA JANIN MASIH TERTINGGAL DALAM RAHEM SELEPAS KEGUGURAN
 
” Salam, doktor. Saya baru keguguran bulan lepas pada usia kehamilan saya 10 minggu. Selepas 30 hari masih ada rasa sakit, keluar lendiran busuk dan pendarahan. Saya pun berasa mahu demam. Dua hari lepas saya ke hospital dan doktor memberitahu saya mengalami masalah keguguran yang tidak lengkap. Masih ada sisa janin yang gugur dalam rahem saya. Doktor mencadangkan pembedahan D&C. Rasa takut. Bolehkah saya gunakan saya lain. Terima kasih”
 
 
WA ALAIKUMMUS SALAM.
Puan disahkan mengalami masalah “keguguran yang tidak lengkap” atau “Incomplete Abortion“.
 
 
Ia terjadinya apabila berlakunya keguguran tetapi tidak seluruh janin dalam rahem ikut luruh (keluar dari rahem). Maknanya masih ada sisa janin yang tertinggal di dalam rahem.
 
 
Secara amnya, punca keguguran yang tidak lengkap ini sama dengan keguguran lainnya. Cuma yang membezakan ialah masih terdapat sisa janin dalam rahem, yang kadang tidak disedari. Ia hanya dapat dikesan dengan pemeriksaan ultrasound.
Pada peringkat awal, ibu yang mengalami keguguran biasanya akan mengalami pendarahan dan merasa sakit perut.
 
 
Tetapi jika dibiarkan, ibu yang keguguran ini mungkin mengalami rasa demam kerana jangkitan kuman pada rahem, keluar lendiran busuk (seperti nanah), darah nifas yang berpanjangan dan rasa tidak selesa pada bahagian bawah pusat (bahagian pelvis).
 
 
Doktor selalunya akan melakukan pemeriksaan ultrasound bagi mengesahkan terdapat sisa janin yang tertinggal dalam rahem.
 
 
Cara yang biasa dilakukan ialah dengan mengeluarkan sisa janin dengan teknik D&C (Dilation & Curretage). Jika masih belum berlakunya komplikasi jangkitan kuman, doktor mungkin mencadangkan beberapa ubat untuk menggalakkan rahem mengecut dan mengeluarkan sisa tersebut sendiri.
 
 
Rawatan mana yang terbaik? Ia bergantung kepada tahap kesihatan individu tersebut. Jadi berbincanglah dengan doktor berkaitan rawatan yang terbaik untuk puan.
 
 
Selepas sisa janin dikeluarkan, saya mencadangkan puan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah bagi merawat luka pada rahem dan faraj akibat keguguran.
Ambil satu biji kapsul pagi dan petang dengan segelas air kosong. Boleh diambil bersama Vitamin C dan Vitamin E.
 
 
Semoga bermanfaat.

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]
Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

error: Content is protected !!