Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Suami Isteri » Seks Oral Akan Menjadi Penyebab Utama Kanser Oral di Malaysia?

Seks Oral Akan Menjadi Penyebab Utama Kanser Oral di Malaysia?

Sepanjang ingatan saya semasa belajar di universiti, punca utama bagi kanser bahagian mulut dan tekak (kanser oral) ialah  tembakau dan alkohol. Saya telah menyaksikan betapa ngerinya kanser ini mencacatkan mulut dan wajah pesakit yang menderita akibatnya sebelum mereka meninggal dunia.

Kebanyakan kes oral kanser berlaku pada penduduk Asia berumur 50-an, yang gemar mengunyah atau menghisap tembakau. Wanita lebih ramai menderita kanser oral berbanding dari lelaki.

Namun sekarang corak jangkitan telah berubah. Kes penyakit kanser oral semakin meningkat di kalangan lelaki Caucasian yang tidak menghisap rokok dan berumur antara 20 hingga 50 tahun.

Sebagai perbandingan hanya 23 peratus dari kanser oral di Sweden disebabkan jangkitan HPV pada tahun 1970, tetapi kes kanser oral yang disebabkan oleh jangkitan HPV meningkat secara mendadak pada tahun 2010, iaitu sebanyak 93 peratus.

Apakah puncanya?

Dr Maura Gillison dari Ohio State University, USA dalam satu pertemuan yang dianjurkan oleh America Association for the Advancement of Science (AAAS) mendedahkan punca utama kanser oral adalah kegiatan seks oral yang semakin meluas di kalangan remaja lelaki dan perempuan di Eropah dan di benua Amerika.

Hal ini juga dipersetujui oleh Oral Cancer Foundation, Amerika Syarikat yang membuat kajian dan mendapati seramai 64 peratus kanser oral di Amerika Syarikat disebabkan oleh jangkitan virus human papillomavirus (HPV) melalui hubungan seks oral.

(rujuk: http://oralcancerfoundation.org/)

Hal yang sama berlaku di Malaysia dengan pesatnya. Setakat ini belum ada pengumpulan data berkaitan dengan pesakit kanser oral akibat jangkitan virus HPV. Namun bagi mereka yang bekerja di Jabatan Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) di hospital-hospital kerajaan, terdapat kes-kes yang agak luar biasa dan semakin meningkat.

Seorang rakan saya yang menjadi Pakar ENT di hospital awam berkongsi pengalamannya. Seorang pemuda Melayu yang berumur 18 tahun mengalami jangkitan tekak berbulan-bulan dan gagal dirawat oleh doktor yang memberikannya pelbagai jenis antibiotik sebelum ini.

Pemeriksaan darah dilakukan dan mendapati dia HIV positif. Apabila ditanya dengan lebih lanjut, barulah dia mengaku bahawa dia pernah melakukan hubungan sejenis dan oral seks. Pemeriksaan lanjut terhadap virus HPV masih lagi menunggu keputusan darah yang bakal diterima. Malangnya dia telah meninggal dunia lebih awal.

Pengalaman saya juga banyak, mengenai luka kecil di mulut yang telah berbulan-bulan ditanggung. Setelah dilakukan pemeriksaan darah, didapati pesakit mempunyai HIV positif. Saya terpaksa rujukkan kes-kes ini ke hospital awam kerana pusat kesihatan yang kecil tidak mempunyai kemudahan yang lengkap.

 

Apa hubungannya jangkitan virus HPV16 di kemaluan dengan oral kanser?

Sebelum ini ramai saintis mengakui bahawa jangkitan virus HPV merupakan jangkitan penyakit seksual utama yang menyebabkan kerosakan alat kemaluan lelaki dan perempuan.

Jangkitan virus Human Papilovirus jenis 16 (HPV16) bersama dengan virus HPV jenis 18 (HPV18) ini juga adalah punca utama kanser pangkal rahem (cancer cervix).

Kajian terbaru menunjukkan bahawa pesakit kanser oral juga dijangkiti oleh virus HPV di bahagian mulut dan tekak. Ini bermakna jangkitan HPV yang selalunya berlaku di alat kemaluan lelaki dan wanita telah disebarkan ke bahagian mulut dan tekak melalui seks oral. Virus ini akhirnya menyebabkan kanser oral.

Jika dulu kebanyakan kanser oral yang disebabkan oleh tembakau dan alkohol hanya melibat lidah dan dinding mulut, tetapi sekarang kanser oral yang disebabkan jangkitan virus HPV melibatkan bahagian yang lebih dalam seperti tonsil dan tonsillar pillars, bahagian di bawah lidah dan tekak (oropharynx).

Sudah pastilah peningkatan kes-kes sebegini berkait rapat dengan kebiasaan melakukan kegiatan seksual di luar tabie bersama teman-teman berlainan atau sesama jantina, sama ada melakukan oral seks yang melibatkan kemaluan-mulut atau kegiatan oral seks yang melibatkan anus-mulut.

Apa yang membimbangkan ialah kegiatan seks oral ini semakin popular di kalangan gadis dan pemuda di Malaysia akibat kesan pendedahan terhadap video lucah yang semakin mudah diperolehi.

Di Malaysia, kebanyakan gadis remaja telah disuntik dengan vaksin HPV bagi mencegah kanser pangkal rahem (cervix) melalui program yang diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Vaksin ini membantu mengelakkan mereka dari mendapat kanser itu dan juga jangkitan ketuat pada kemaluan (genital warts). Namun ramai lagi remaja perempuan yang belum disuntik atau tidak mendapat suntikan penuh sebanyak 3 kali.

Ini bermakna terdapat suatu ruang yang besar bagi jangkitan HPV berlaku di kalangan remaja perempuan. Malah remaja lelaki juga secara logiknya harus diberikan suntikan bagi mengelakkan jangkitan HPV pada mereka dan disebarkan kepada wanita lain.

Persoalannya adakah suntikan pencegahan jangkitan HPV yang selalu diberikan kepada remaja perempuan untuk mengelakkan kejadian kanser pangkal rahem boleh digunakan untuk mencegah kanser oral? Dan perlukah remaja lelaki diberikan suntikan vaksin HPV bagi mengurangkan tersebarnya jangkitan HPV?

Memberikan vaksin HPV pada remaja lelaki adalah suatu yang sukar diterima oleh Kementertian Kesihatan Malaysia kerana kosnya yang mahal. FDA USA mencadangkan agar remaja lelaki dan perempuan berumur 10 tahun ke atas diberikan suntikan vaksin ini. Namun begitu ia boleh menimbulkan isu yang melibatkan sensitiviti moral, agama malah perdebatan politik yang menentang suntikan ini.

Respon di kalangan ibubapa agak bercampur-campur. Ada yang menyokong dan ada yang menentang. Bagi ibubapa, tentu mereka tidak akan menduga anak mereka akan terlibat dalam aktiviti seks bebas dan rambang.

Tetapi bagaimana dengan bakal isteri atau suami mereka yang mungkin telah dijangkiti oleh virus HPV. Siapa yang sanggup mendedahkan ‘rahsia’ sebelum mereka berkahwin?

Bukan setakat melakukan aktiviti seksual, malah ada khabar yang mengatakan jangkitan virus ini boleh disebarkan melalui ciuman mulut ke mulut (open mouth kissing). Adakah anak kita berisiko menjadi mangsa?

Sebagai ibubapa, kita wajib mengajarkan akidah kepada anak-anak kita agar perkara ini dapat dihindari. Dalam posisi yang berlainan saya melihat isu ini ialah isu kanser, bukan setakat isu seks bebas. Sama-samalah kita mencurahkan pemikiran dan usaha agar Malaysia jauh dari kemudharatan aktiviti seks bebas dan rambang.

Wallahu a’lam.

 

Susunan: Dr Zubaidi bin Hj Ahmad (040112)

One comment

  1. Info yang sangat bermakna buat saya.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: