Sakanjabeen mengandungi vitamin C

PENGAMBILAN SUPLEMEN TAMBAHAN SAKANJABEEN YANG MENGANDUNGI VITAMIN C

 

sakanjabeen SAYUR 

 

FUNGSI VITAMIN C

 

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah nutrien vitamin yang larut dalam air . Ia boleh didapati di dalam sesetengah makanan.

 

Dalam badan, ia bertindak sebagai antioksida, membantu melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

 

Radikal bebas adalah sebatian terbentuk apabila badan kita menukarkan makanan yang kita makan menjadi tenaga. Orang ramai juga terdedah kepada radikal bebas yang terdapat pada alam sekitar dari asap rokok, pencemaran udara, dan cahaya ultraviolet dari matahari.

 

Tubuh juga memerlukan vitamin C untuk membuat kolagen, iaitu protein yang diperlukan untuk membantu proses penyembuhan luka atau sebarang kecederaan pada tisu.

 

Di samping itu, vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi daripada makanan berasaskan tumbuhan dan membantu sistem imun berfungsi dengan baik untuk melindungi tubuh daripada penyakit dan jangkitan kuman.

 

DOS VITAMIN C

 

Jumlah vitamin C yang kita perlukan setiap hari bergantung kepada umur kita. Purata jumlah harian yang disyorkan untuk umur yang berbeza yang disenaraikan di bawah dalam miligram (mg).

 

Umur                                                      Jumlah Dos

Bayi sehingga 6 bulan                           40 mg

Bayi 7-12 bulan                                      50 mg

Kanak-kanak 1-3 tahun                        15 mg

Kanak-kanak 4-8 ​​tahun                        25 mg

Kanak-kanak 9-13 tahun                      45 mg

Remaja 14-18 tahun (lelaki)                75 mg

Remaja 14-18 tahun (perempuan)    65 mg

Dewasa (lelaki)                                      90 mg

Dewasa (wanita)                                   75 mg

Wanita hamil                                         85 mg

Wanita menyusukan anak                  120 mg

 

Bagi individu yang merokok, tambah 35 mg kepada nilai-nilai di atas .

 

 

MAKANAN YANG MENGANDUNGI VITAMIN C

 

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk mendapat bekalan vitamin C. Kita boleh mendapatkan jumlah vitamin C yang disyorkan dengan memakan pelbagai jenis makanan termasuk yang berikut:

 

Buah-buahan sitrus (seperti oren dan limau gedang) dan jus mereka, dan juga lada merah dan hijau dan buah kiwi, yang mempunyai banyak vitamin C. Sayur-sayuran seperti brokoli, strawberi, tembikai, kentang bakar, dan tomato-yang juga mempunyai vitamin C.

 

Sesetengah makanan dan minuman yang diperkaya dengan vitamin C. Untuk mengetahui sama ada vitamin C telah ditambah kepada produk makanan, periksalah  label produk. (Sakanjabeen mengandungi 100mg/ml vitamin C)

 

Kandungan vitamin C dalam makanan boleh dikurangkan apabila disimpan atau dimasak terlalu lama. Mengukus atau memanaskan makanan dengan gelombang mikro juga boleh mengurangkan vitamin C dalam makanan.

 

Oleh cara terbaik ialah dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran ini, ialah dengan dibasuh dan dimakan mentah.

 

APAKAH VITAMIN C TERDAPAT DALAM PIL MUTIVITAMIN?

 

Kebanyakan pil multivitamin yang dijual di farmasi mempunyai vitamin C.  Vitamin C juga disediakan khas sebagai diet tambahan atau dalam gabungan dengan nutrient yang lain.

 

Vitamin C dalam makanan tambahan biasanya dalam bentuk asid askorbik, tetapi beberapa tambahan mempunyai bentuk yang lain, seperti natrium askorbat, kalsium askorbat, ascorbates mineral lain, dan asid askorbik dengan bioflavonoids.  Dalam banyak kajian, didapati semua jenis vitamin C ini adalah sama manfaatnya.

 

ADAKAH SAYA MENDAPAT CUKUP VITAMIN C ?

 

Kebanyakan kita mendapatkan cukup vitamin C daripada makanan yang diambil.  Walau bagaimanapun, ada golongan tertentu yang mungkin perlu mengambil dos vitamin C lebih berbanding dengan orang lain.

 

Sebagai contoh, orang yang merokok dan mereka yang terdedah kepada asap rokok, perlu mengambil dos vitamin C yang lebih tinggi.

 

Mereka memerlukan vitamin C 35 mg lebih tinggi berbanding dengan bukan perokok.

 

Bayi yang diberi susu lembu atau kambing yang segar, apabila susu ini dipanaskan, haba pemanasan boleh memusnahkan vitamin C dalam susu-susu tersebut. Namun susu ibu dan susu formula mempunyai jumlah vitamin C yang mencukupi.

 

Begitu juga dengan orang yang tidak makan akibat tidak cukup makanan  seperti dalam keadaan kebuluran.

 

Orang yang mempunyai penyakit tertentu seperti masalah usus yang menyebabkan penyerapan nutrient yang teruk, beberapa jenis kanser, dan penyakit buah pinggang yang memerlukan rawatan hemodialisis, juga memerlukan lebih banyak dos vitamin C.

 

TANDA JIKA SESEORANG ITU TIDAK MENDAPAT VITAMIN C YANG MENCUKUPI

 

Kekurangan vitamin C jarang berlaku di Malaysia . Namun begitu indivdu yang mendapat sedikit dos vitamin C dalam pemakanan (kurang dari 10 mg sehari) selama beberapa minggu boleh mendapatkan penyakit  skurvi.

 

Penyakit scurvy menyebabkan seorang individu itu mengalami keletihan, radang gusi, bintik kecil merah atau ungu (seperti ruam) pada kulit, sakit sendi, dan luka lambat sembuh.

 

Tanda-tanda penyakit skurvi yang kronik ialah termasuk kemurungan serta bengkak gusi yang teruk sehingga berdarah dan menyebabkan gigi longgar dan tertanggal.

 

Mereka juga mungkin mengalami penyakit kudis dan mengalami pucat akibat kekurangan sel darah merah (anemia). Penyakit  Scurvy membawa maut jika tidak dirawat.

 

 

MANFAAT VITAMIN C

 

Ramai ahli sains mengkaji  bagaimana vitamin C  dapat memberi kesan positif kepada kesihatan. Antara kajian yang dijalankan, menunjukkan vitamin C bermanfaat dalam beberapa perkara.

 

1.Pencegahan dan rawatan kanser

 

Orang yang mempunyai mengambil dos vitamin C yang tinggi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat pelbagai jenis kanser seperti paru-paru, payudara, dan kanser kolon.

 

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan dengan mengambil suplemen vitamin C  tambahan, tidak melindungi orang ramai daripada mendapat kanser. Ia merendahkan risiko mendapat kanser sahaja.

 

Dalam rawatan kanser pula, banyak kajian yang agak bertentangan antara satu sama lain. Namun ada kajian yang menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C dengan dos yang tinggi, ia membantu dalam rawatan penyakit kanser.

 

Namun begitu, kesan vitamin C ini bergantung kepada individu. Ada pesakit yang mendapat manfaat yang banyak berbanding dengan pesakit lain. Oleh itu ia hanya diberikan sebagai rawatan tambahan (adjuvant)  kepada rawatan kanser, dan bukannya sebagai rawatan utama.

 

Pesakit yang mengambil pil vitamin C secara oral mempunyai tahap vitamin C dalam darah yang lebih rendah berbanding dengan pesakit yang mengambil suntikan vitamin C yang disuntik ke dalam salur darah (teknik intravena). Begitu juga jika pengambilan vitamin C sintetik mempunyai kurang keberkesanan berbanding dengan pengambilan vitamin C yang natural. (Sakanjabeen mempunyai vitamin C yang natural dari ekstrak pemeraman epal, delima, lemon, kurma dan madu)

 

Beberapa kajian pada haiwan dalam makmal menunjukkan bahawa tahap vitamin C dalam darah yang sangat tinggi (megados) mungkin mampu mengecutkan ketumbuhan (tumor). Tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan sama ada vitamin C berdos tinggi membantu merawat kanser dengan berkesan.

 

Ramai ahli sains berpendapat, vitamin C  yang berdos tinggi dalam tubuh mungkin mungkin berinteraksi dengan rawatan kemoterapi dan radiasi untuk merawat kanser.

 

Saya mencadangkan agar pesakit kanser berbincang dengan pakar onkologi mereka sebelum mengambil vitamin C atau makanan tambahan antioksidan lain, terutamanya dalam dos yang tinggi.

 

2.Penyakit Kardiovaskular

 

Penyelidik percaya bahawa kandungan antioksidan makanan yang mengandungi vitamin C, bertanggungjawab untuk menghalang kerosakan oksidatif yang menjadi penyebab utama penyakit kardiovaskular.

 

Bagaimanapun, tiada bukti yang kuat bahawa vitamin C sendiri, sama ada daripada makanan atau makanan tambahan, dapat mengelakkan seseorang individu daripada penyakit kardiovaskular. Namun banyak kajian orang yang makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran  mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit kardiovaskular.

 

Apabila sesorang individu bertambahnya umurnya, dua penyakit iaitu kataraks dan Age-related Macular Degenaration (AMD), menyebabkan seseorang itu kehilangan penglihatan.

 

Banyak kajian menunjukkan bahawa apabla vitamin C digabungkan dengan lain-lain nutrient, ia membantu membantutkan perkembangan AMD.

 

Dalam satu kajian yang dijalankan di kalangan orang yang sudah berumur yang memunyai risiko tinggi untuk menghidap AMD; mereka yang mengambil makanan tambahan setiap hari dengan 500 vitamin C mg, 80 mg zink, 400 IU vitamin E, 15 mg beta-karotena, dan 2 mg Cupper selama kira-kira 6 tahun, mempunyai risiko yang yang rendah untuk mendapat AMD.

 

Jika mereka mendapat AMD, kehilangan penglihatan yang dialami kurang teruk berbanding dengan mereka yang tidak mengambil makanan tambahan pemakanan.

 

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil vitamin C daripada makanan yang mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat katarak.

 

3.Selesema

 

Banyak kajian menunjukkan bahawa orang yang mengambil vitamin C tambahan, tidak dapat mengurangkan risiko mendapat selesema. Walau bagaimanapun, orang-orang yang mengambil vitamin C tambahan, mempunyai tempuh selsema yang sedikit lebih pendek. Mereka juga mengalami gejala yang lebih ringan berbanding dengan mereka yang tidak mengambil vitamin C.

 

Namun mengambil vitamin C tambahan selepas berlakunya gejala selsema, tidak membantu.

 

VITAMIN C BOLEH BERBAHAYA?

 

Mengambil terlalu banyak vitamin C boleh menyebabkan cirit-birit, loya, dan kekejangan perut. Bagi anda yang mempunyai keadaan yang dipanggil “hemochromatosis”, di mana tubuh menyimpan terlalu banyak zat besi, pengambilan vitamin C yang banyak boleh merosakkan tisu badan terutamanya hati.

 

Pengambilan vitamin C yang banyak juga boleh menyebabkan pembentukan batu dalam ginjal. Namun kebanyakan kemudaratan ini berlaku jika mengambil vitamin C tambahan sintetik, bukan yang diambil dari bahan-bahan makanan yang natural. (Sakanjabeen mempunyai sumber vitamin C dari bahan makanan natural seperti lemon, delima, madu, kurma, dan epal)

 

Dos maksima bagi vitamin C adalah seperti berikut:

 

Umur                                     Dos Maksima

 

Kurang 12 bulan                     Tidak diketahui

Kanak-kanak 1-3 tahun          400 mg

Kanak-kanak 4-8 ​​tahun          650 mg

Kanak-kanak 9-13 tahun      1200 mg

Remaja 14-18 tahun             1800 mg

Dewasa                                   2000 mg

 

VITAMIN C BOLEH MENGGANGGU KEBERKESANAN UBAT

 

Vitamin C tambahan boleh mengganggu keberkesanan ubat-ubatan yang ambil. Berikut adalah beberapa contoh:

 

Vitamin C tambahan boleh berinteraksi dengan rawatan kanser seperti kemoterapi dan terapi radiasi. Ini kerana vitamin C menunjukkan reaksi yang berbeza, adakalanya membantu rawatan rawatan kanser apabila ia menghalang pertumbuhan sel-sel tumor dan melindungi sel-sel normal menjadi rosak. Ada kalanya vitamin C mengganggu rawatan kanser apabila melindungi sel-sel tumor yang sedang dimusnahkan oleh rawatan kanser.

 

Begitu juga vitamin C juga mungkin boleh mengganggu keberkesanan ubat yang diberikan untuk rawatan radang perut (gastritis). Oleh itu ia harus diambil dengan jarak 2 jam.

 

Saya mencadangkan agar berbincang dengan doktor, dan ahli farmasi tentang apa-apa makanan tambahan dan ubat-ubatan yang kita ambil. Mereka boleh menasihati jika terdapat makanan tambahan yang mungkin mengganggu keberkesanan ubat-ubatan yang diberikan, terutama jika mengambil vitamin C sintetik.

 

VITAMIN C DAN PEMAKANAN YANG SEIMBANG

 

Orang ramai perlu mendapatkan sebahagian besar nutrien dengan cara mendapatkannya daripada pemakanan yang sihat. Pemakanan yang sihat adalah pemakanan yang bukan saja mengandungi makronuterien seperti karbohidrat, protein, dan lemak, tetapi juga mengandungi mikronutien seperti vitamin, mineral, serat dan bahan-bahan lain yang memberi manfaat kepada kesihatan.

 

Dalam beberapa kes, makanan yang diperkayakan dan produk makanan tambahan boleh memberikan nutrient, yang selainnya boleh didapati dari makanan.

 

sakanjabeen

Bagi mereka yang ingin mendapat bekalan vitamin dan mineral untuk kesihatan dan tenaga, boleh mendapatkannya dengan mengamalkan SAKANJABEEN.

 

SAKANJABEEN adalah ramuan silam yang mengandungi  ramuan formulasi cuka kurma, cuka epal, cuka lemon dan cuka delima yang terbaik. Cuka buah yang dimaksudkan tidak sama dengan cuka sintetik yang digunakan untuk memasak.

 

Oleh itu ia  mengandungi  Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin D, bahan semulajadi bioflavonoid dan kaya dengan mineral seperti potassium, iron, selenium dan magnesium.

 

Pengambilannya satu atau dua sudu daimbil terus ke dalam mulut atau dibancuh dengan segelas air mineral, diambil sebaik saja bangun tidur.

 

Bagi pesakit kronik ia boleh diambil 2-3 kali sehari untuk mendapat keberkesanannya.

Check Also

Elakkan kerap makan untuk lebih sihat

TIPS UNTUK LEBIH SIHAT : ELAKKAN KERAP MAKAN           Dulu kita …

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: