Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » Rawatan Suntikan untuk Buasir
Rawatan Suntikan untuk Buasir

Rawatan Suntikan untuk Buasir

Ramai yang mengalami ketidakselesaan akibat buasir. Penyakit ini telah saya cerita dengan agak panjang di penulisan saya sebelum ini.

(Lihat http://drzubaidi.com/blog/?p=2227)

Namun apabila saya membayangkan perkataan “bedah”, ramai yang menulis email kepada saya semula dan bertanyakan rawatan yang boleh didapati selain dari pembedahan.

“Saya bukannya tidak mahu bedah, tapi menurut rakan saya yang mengalami masalah yang sama dan telah dibedah, luka pembedahan di dubur sukar untuk sembuh…”

Saya tersenyum mendengar alasan yang diberikan.

Sudah semestinya luka di bahagian dubur agak sukar untuk sembuh kerana di situ terdapat banyak kuman dan lendiran. Tidak mungkin luka di kawasan dubur akan kering dalam masa yang pendek.

Akibat luka yang lambat sembuh ini menyebabkan pesakit selalu mengalami trauma ketika mahu membuang air besar kerana apabila najis keluar dari lubang dubur itu, selalunya pesakit akan merasa sakit. Oleh itu ada pesakit rela untuk tidak makan kerana bimbang akan menyebabkan terkumpulnya banyak najis di usus besar.

Walaubagaimanapun, pembedahan selalunya harus dilakukan kepada buasir yang besar dan tidak dapat lagi dirawat dengan rawatan ubat-ubatan. Tanpa pembedahan kemungkinan buasir bertambah teruk.

“Doktor baru-baru ini saya ternampak klinik pakar buasir yang merawat menggunakan kaedah suntikan. Mengikut pesakit yang telah mendapatkan rawatan di sana, ianya berkesan. Mengapa pihak hospital tidak menyediakan rawatan ini?”

Saya tersenyum sekali lagi. Saya percaya klinik yang dimaksudkan bukanlah klinik yang dikendalikan oleh doktor yang bertauliah.

Klinik-klinik ini biasanya dikendalikan oleh tabib Cina. Malah ada juga pengamal bekam yang merawat buasir. Saya amat hairan bagaimana buasir yang berada di dubur dapat dirawat dengan membuang darah pada punggung dan pinggang. Mungkin mereka mengagak “darah kotor” dari dubur mampu ‘bergerak ke atas’ dan dikeluarkan melalui kulit punggung dan pinggang.

Saya tidak manafikan adakalanya rawatan yang mereka berikan adakalanya berkesan. Itu semua bergantung kepada jenis dan saiz buasir yang yang dialami oleh pesakit.

Terdapat juga beberapa doktor Pengamal Perubatan Am yang melakukan rawatan suntikan di klinik mereka. Asalkan mereka berpengalaman dan terlatih, saya percaya pesakit tentu akan dapat manfaat dari penggunaan menggunakan kaedah rawatan buasir dengan cara suntikan.

Cara rawatan suntikan yang biasa dilakukan ialah sclerotherapy di mana suntikan jarum yang mengandungi pembeku darah (sclerosant) disuntik pada saluran darah yang bengkak (buasir) lalu menyebabkan buasir itu menjadi keras, membentuk parut dan kemudiannya tanggal sendiri.

Suntikan untuk buasir selalunya dilakukan dengan mudah tanpa perlu dimasukkan ke dalam wad. Prosedur ini selalunya dilakukan di bilik doktor dan memakan masa tidak lebih dari dua jam. Buasir yang mempunyai bilangan yang melebihi satu dapat dirawat serentak dengan menggunakan teknik ini.

Oleh itu ramai pesakit yang memilih rawatan ini kerana ianya cepat memberikan kesan. Namun begitu buasir ini boleh berulang semula. Selalunya akan berulang selepas setahun terutama pada pesakit yang mengalami sembelit yang kronik.

Semasa bekerja di Jabatan Pembedahan, saya pernah bertanya kepada Consultant Surgeon soalan yang sama, iaitu ‘mengapakan rawatan suntikan tidak digunakan’.

Doktor di hospital lebih bimbang akan kesan sampingan yang boleh berlaku jika cuai ketika menyuntik sclerosant.

Komplikasi mungkin dialami ialah pembekuan darah pada saluran vena buasir akan pecah menjadi serpihan-serpihan darah beku yang kecil (venous thromboembolism) dan bergerak ke organ-organ tertentu seperti otak, paru-paru dan jantung.

Jika ia bergerak ke otak, boleh menyebabkan stroke. Jika bergerak ke paru-paru dan jantung boleh menyebabkan pesakit mengalami kesukaran bernafas. Serpihan darah beku yang bergerak ke saluran darah di mata pula boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan buta.

(rujuk: Forlee MV, Grouden M, Moore DJ, Shanik G (2006). “Stroke after varicose vein foam injection sclerotherapy”. J. Vasc. Surg. 43 (1): 162–4 )

Kesan sampingan ini biasanya berlaku jika doktor memberikan dos suntikan yang berlebihan untuk merawat buasir yang bersaiz agak besar. Ia juga berlaku jika perawat atau doktor tersilap memberikan suntikan pada saluran arteri (sepatutnya saluran vena).

Kesan sampingan inilah yang menjadi trauma pada doktor yang merawat kerana pesakit boleh meninggal dunia, bukan kerana penyakit buasirnya tetapi kerana rawatan yang diberikan.

(rujuk: Morrison N and Neuhardt D L (2009). “Foam Sclerotherapy: cardiac and cerebral monitoring”. Phlebology 24 (6): 252–259)

Pesakit juga boleh mengalami reaksi anaphalaxis yang menyebabkan pesakit tidak boleh bernafas serta-merta sebaik sahaja suntikan diberikan. Kesan reaksi ini amat cepat dan boleh menyebabkan kematian yang mengejut.

(rujuk: Scurr JR, Fisher RK, Wallace SB (2007). “Anaphylaxis Following Foam Sclerotherapy: A Life Threatening Complication of Non Invasive Treatment For Varicose Veins”. EJVES Extra 13 (6): 87–89)

Oleh itu doktor selalunya berhati-hati ketika menimbangkan pilihan rawatan buasir menggunakan teknik suntikan.

Bagi pesakit yang cuba mengelakkan pembedahan, rawatan secara suntikan adalah pilihan yang agak baik. Namun harus berbincang dengan doktor yang merawat dan meneliti kesan sampingan yang mungkin diterima jika pesakit itu mempunyai penyakit kronik yang lain seperti diabetes, tekanan darah tinggi, asthma atau lainnya.

Wallahu a’lam.

 

Susunan: Dr Zubaidi Hj Ahmad (141211)

11 comments

 1. saya sudah mempunyai 2 org anak…saya menyedari mungkin saya menhadapi masalah buasir apabila saya membuang air besar dan terdapat seketul daging di bahagian dubur saya sewaktu umur saya 17 tahun…ketulan serupa daging ini hanya ketara sekali-sekala..kemunculan kedua semasa saya mengandungkan anak kedua diwaktu usia kandungan 7 bulan…sehingga sekarang di bahagia dubur saya seperti ada lebihan kulit,,,ia akn membengkak setiap kali saya membuang air besar…apa yang perlu saya lakukan.????..akibatnya saya trauma untuk menbuang air besar

 2. As Salam Doc, boleh cadangkan di hospital atau klinik mana yang terbaik untuk dapatkan rawatan untuk penyakit ini. sy tak pasti sy da di peringkat mana..tp mungkin da ssmpai stage III. sy sgt berterima kasih jika doc dpt membantu.

 3. saya mengalami buasir selepas saja melahirkan anak pertama.ini bermula selepas 1 minggu bersalin saya tidak membuang air besar sebab trauma dekat tempat jahitan. setiap kali membuang saya akan berasa pedih dan berdarah. adakalanya tidak sakit tapi masih lagi berdarah dan pernah sekali dua keluar macam darah beku@ketulan darah. perkara ini berlarutan sehingga anak saya sekarang sudah berumur 5 bulan. adakah buasir mengambil masa yang lama untuk sembuh?

 4. Assalammualaikum Doktor, Saya punya masalah sama mcm puan Fazliana, Setiap kali mmbuang Air bEsar ada ketulan Daging yg kluar dari dubur saya, sehingga hendak meneran untuk membuag air Susah.
  apa yg patut saya Lakukan?

 5. Assalamualaikum
  Saya mendapat penyakit buasir dr kanak-kanak lagi. Selama ini sy mendapatkn ubat dari farmasi dan tabib cina. Tp penyakit saya ini semakin kronik sejak melahirkan anak baru-baru ini. Buasir saya tidak boleh lagi ditolak masuk menggunakan jari dan kesakitan apabila saya membuang air besar akhir-akhir ini. Saya ade ke klinik biasa dan diberikan daflon dan ubat sapu. Apakah rawatan yang perlu saya lakukan memandangkan saya terpaksa menanggung kesakitan apabila membuang air besar

  • salam.. boleh amal penawar buasir Ramuan Taufiq, InsyaAllah biasanya makan dalam 4-8 biji dah boleh rasa bengkak buasir mengecut & rasa sakit makin reda.. InsyaAllah biasanya makan dlm 3-4 kotak utk sembuh sepenuhnya.. sekotak ada 30 biji, harga sekotak RM68.. makan 2X sehari 2 biji setiap kali makan… nak detail or order boleh call sya 019-9362993…

 6. Asslm doc. Saya mngalami buasir sejak 8thn yg lalu ketika melahirkn ank pertama. 4Thn kmudiannya ank kedua buasir saya lg truk. Keluar sebesar biji kurma dn brjaya di rawat dgn krim dn masukknnya smula. Kini saya baru seminggu melahirkn anak ketiga dn buasir saya keluar besar dn amat menyakitkn. Saya dh gunakan beberapa ubt mkn, krim, ubt masuk kedubur namun tetapp keluar dn amat mnyakitkn. Harap doc dpt memberi cdngn klinik khas bg rawatan ini dn apakah jenis ubt penahan sakit yg boleh saya ambil buat masa ini. Terima kasih doc.

  • salam.. boleh amal penawar buasir Ramuan Taufiq, InsyaAllah biasanya makan dalam 4-8 biji dah boleh rasa bengkak buasir mengecut & rasa sakit makin reda.. InsyaAllah biasanya makan dlm 3-4 kotak utk sembuh sepenuhnya.. sekotak ada 30 biji, harga sekotak RM68.. makan 2X sehari 2 biji setiap kali makan… nak detail atau order boleh call sya 019-9362993…

 7. salam dr sy baru lepas menjalani pembedahan di tempat tabib cina pada 6/04/13 shinnga skrg luka jahitan masih sakit dan sy tdk dpt buanga air besar..boleh dr bg tau ubt apa yg boleh sy mkn untk ubati luka jahitan.

  • salam dr sy baru lepas menjalani pembedahan di tempat tabib cina pada 6/04/13 shinnga skrg luka jahitan masih sakit dan sy tdk dpt buanga air besar..boleh dr bg tau ubt apa yg boleh sy mkn untk ubati luka jahitan.

   Dr Zubaidi: Puan mungkin mengalami jangkitan kuman pada parut jahitan luka pembedahan. Ini adalah sebab mengapa Kementerian Kesihatan Malaysia tidak membenarkan rawatan tabib Cina menjalankan pembedahan kerana dikhuatiri alat-alat yang digunakan untuk pembedahan tidak dijaga kebersihannya.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: