Advertorial
Home » Diabetes Mellitus » Pesakit diabetes dan mati pucuk

Pesakit diabetes dan mati pucuk

PESAKIT DIABETES DAN MATI PUCUK

ED 1

“Salam doctor. Saya adalah pesakit diabetes  dan telah menjalani rawatan lebih 5 tahun. Setakat ini saya mengambil Metformin dan Daonil, dan bacaan gula saya antara 8-10 mmol/L. Masalah saya ialah saya telah lama tidak mengalami ketegangan zakar seperti mana yang selalu doctor tuliskan dalam blog. Ada kalanya saya bersama dengan isteri saya namun saya gagal menjalankan tugas saya sebagai suami. Harap doctor dalam membantu. Terima kasih”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Saudara tidak keseorangan dalam hal ini.  Kajian epidemologi di Malaysia (1997/98) menunjukkan 1.7 juta lelaki berumur 40 tahun ke atas mengalami masalah mati pucuk.

(rujuk: Tambi I. Epidemiology of ED in Malaysia. Highlights of Symposium at 5th Asian Congress on Sexology. Nov 1998; Seoul Korea.)

Apabila seorang lelaki mengalami ketidakupayaan dalam memperoleh atau mengekalkan ketegangan zakar yang cukup lama sehingga kedua suami dalam isteri dapat mencapai kepuasan hubungan seks, lelaki ini mungkin mengalami masalah “mati pucuk” atau lebih tepat mengalami masalah ketegangan zakar.

Dalam bahasa perubatan dikenali sebagai “erectile dysfunction” yang membaca makna yang sama.

Ini bermakna jika seorang suami gagal memuaskan isterinya, berkemungkinan besar dia sedang mengalami masalahketegangan zakar atau mati pucuk.

Mati pucuk bermakna zakar suami tidak boleh menegang (mengeras) langsung ketika dia mempunyai syahwat. Ia juga bermakna seorang lelaki tidak mampu mengekalkan ketegangan zakarnya sehingga isterinya mendapat kepuasan dalam hubungan seksual.

Punca utama masalah ini selalunya disebabkan oleh penyakit diabetes mellitus dan kandungan kolestrol yang tinggi sehingga menyempitkan saluran darah (arteriosclerosis).

Apabila seorang pesakit  tidak dapat mengawal gula atau kolesterol yang tinggi dalam darah, secara beransur-ansur masalah ketegangan zakar akan muncul.

Jadi cara terbaik ialah dengan  mengawal penyakit dengan ubat-ubat yang diberi, di samping menggunakan ubat-ubatan untuk mendapatkan ketegangan yang diharapkan.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: