Advertorial
Home » Koleksi Artikel » Umum » PERBEZAAN BISUL DAN JERAWAT

PERBEZAAN BISUL DAN JERAWAT

PERBEZAAN BISUL DAN JERAWAT

 

 

Pelbagai jenis benjolan atau ketulan boleh muncul pada kulit anda. Kadang-kadang apabila anda melihat pertumbuhannya, ia Nampak kurang jelas apa yang anda alami sebenarnya. Benjolan merah atau putih boleh menjadi jerawat, namun begitu, ia mungkin juga bisul. Ini kerana pertumbuhan jerawat atau bisul ini boleh kelihatan sama pada awalnya.

Jerawat adalah kecil, jangkitan setempat, biasanya dalam kelenjar minyak tunggal di dalam kulit. Jerawat boleh muncul di mana-mana tempat di tubuh anda yang terdapat kelenjar minyak, dan ia umumnya lebih kecil daripada bisul. Terdapat beberapa jenis jerawat yang kelihatan berbeza da dikenali dengan nama lain iaitu bintik putih (whiteheads), bintik hitam (blackheads), papules, pustules dan nodules.

Manakala bisul adalah jangkitan poket di dalam dan di bawah kulit. Istilah perubatan bagi bisul adalah abscess. Bisul biasanya bermula sebagai jangkitan kecil atau kawasan kemerahan dalam folikel rambut, kelenjar kulit atau luka terbuka kecil. Sepanjang hari, poket jangkitan ini akan mengumpulkan nanah, mula membengkak, tisu parut membentuk rongga yang menyakitkan. Rongga ini akan mengembang dan kulit akan bertukar menjadi merah apabila bisul menjadi lebih besar.

FAKTOR RISIKO JERAWAT DAN BISUL

a) Jerawat

Jerawat boleh dikaitkan dengan peningkatan usia remaja, tetapi anda boleh mengalaminya tanpa mengira peringkat umur. Anda lebih cenderung untuk mendapatkan jerawat jika mengalami perubahan hormon, seperti semasa akil baligh dan kehamilan, atau apabila anda mula atau berhenti mengambil pil kawalan kelahiran. Beberapa sebab lain jerawat termasuk :

1. Mengambil ubat tertentu, seperti steroid, ubat anti-sawan, atau litium

2. Makan makanan tertentu, termasuk makanan tenusu dan tinggi karbohidrat

3. Menggunakan produk kosmetik yang menyumbatkan liang pori, yang dianggap comedogenic

4. Sedang mengalami tekanan

5. Mempunyai ibu bapa yang mempunyai jerawat

b) Bisul

Sesiapa sahaja boleh mendapat bisul, tetapi paling biasa dalam kalangan remaja dan golongan dewasa muda, terutama lelaki. Faktor risiko lain termasuk:

1. Mempunyai diabetes, yang menjadikan anda lebih terdedah kepada jangkitan

2. Berkongsi tuala, pisau cukur, atau barang kebersihan peribadi lain dengan seseorang yang mempunyai bisul

3. Mempunyai ekzema

4. Sistem imun yang lemah

Bagaimanapun, seseorang yang mempunyai jerawat juga lebih cenderung mendapat bisul.

TIP KENAL PASTI JERAWAT ATAU BISUL

1. Asal usul

Jerawat disebabkan oleh penyumbatan dalam folikel rambut. Penyumbatan itu disebabkan oleh kelebihan pengeluaran minyak oleh kelenjar minyak di kulit serta penumpukan kulit mati. Sebaliknya, bisul disebabkan oleh jangkitan bakteria di folikel. Bakteria yang menyebabkan bisul dan carbuncles adalah Staphylococcus aureus, atau “staph”. Jangkitan staph adalah akibat daripada bersentuhan dengan orang yang dijangkiti atau bersentuhan dengan item yang tercemar, seperti tuala.

2. Rupa

Jerawat dan bisul mungkin mempunyai penampilan yang sama, terutamanya jika bisul baru mula terbentuk. Kedua-dua jerawat dan bisul mungkin kelihatan merah dan timbul/membonjol. Walau bagaimanapun, bisul boleh menjadi lebih besar daripada jerawat. Bisul juga boleh bergabung dan membentuk carbuncles, yang merupakan sekumpulan bisul yang menyambung dan membentuk satu kepala. Bisul dan carbuncles biasanya sangat keras dan menyakitkan, sedangkan jerawat tidak keras dan mungkin atau tidak menyebabkan rasa sakit.

3. Lokasi

Salah satu cara untuk membezakan antara jerawat dan bisul adalah lokasinya. Jerawat selalunya muncul di muka, belakang, dan dada kerana ia adalah tempat kelenjar minyak menjadi terlalu aktif dan menyumbatkan folikel. Sebaliknya, bisul biasanya muncul di kawasan kulit yang terdapat banyak bakteria seperti lipatan kulit, pangkal paha, punggung, ketiak, atau dalaman peha. Walau bagaimanapun bisul dan jerawat juga boleh muncul di sekitar hidung atau di leher.

RAWATAN

Jerawat akan hilang sendiri tanpa rawatan, tetapi anda boleh menggunakan ubat bukan preskripsi atau antibiotik untuk merawatnya. Namun, bisul memerlukan rawatan perubatan. Sekiranya tidak dirawat, Staphylococcus aureus boleh menyebabkan komplikasi yang serius, seperti septisemia, jangkitan otak atau saraf tunjang, jangkitan jantung atau artritis septik.

Bagi rawatan jerawat, jumpa pakar dermatologi jika:

1. Jerawat anda banyak

2. Rawatan bukan preskripsi tidak berfungsi

3. Tidak berpuas hati dengan penampilan diri, atau jerawat menjejaskan harga diri anda

Bisul kecil cukup mudah untuk dirawat sendiri. Tetapi jumpa doktor jika bisul:

1. Muncul di muka atau tulang belakang anda

2. Sangat menyakitkan

3. Lebih besar daripada 2 inci

4. Menyebabkan demam

5. Tidak sembuh dalam masa beberapa minggu, atau terus kembali

#HealthDrZubaidi

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: