Advertorial
Home » Lelaki » Penurunan hormone Testosterone

Penurunan hormone Testosterone

lelaki penat

 

Andropaus disebabkan kejatuhan hormon lelaki, testosterone dalam tubuh. Ia selalunya berlaku pada lelaki yang berusia 40 tahun ke atas, namun boleh berlaku pada lelaki berusia lebih muda,

 

Penurunan paras testosteron bukan saja menyebabkan penurunan nafsu syahwat semata-mata, tetapi juga mempengaruhi fisiologi tubuh dalam membina otot dan mengekalkan tulang yang kuat, membentuk sel darah merah dan mengekalkan keseimbangan mental. Ia turut membantu memperkukuhkan memori serta aspek tumpuan.

 

Kadar penurunan paras testosteron sangat cepat dan bermula apabila seorang lelaki mencecah usia 30. Ketika itu tahap penurunan testosterone telah berlaku sebanyak 10% dari tahap hormone yang sedia ada.

 

Dalam usaha memperbaiki, pengambilan herba tongkat ali atau eurycoma longifolia jack dikatkan dapat membantu meningkatkan testosteron seterusnya tenaga lelaki melalui kehidupannya.

 

Kajian yang dilakukan oleh Professor Ruxiang Wang di Lioning, China mendapati atlit yang mengambil 200mg ekstrak, akan merasakan rasa diri mereka lebih aktif dan agresif. Mereka juga mendapati  proses pemulihan akibat lenguh otot berlaku dengan lebih cepat.

 

Sebagai ringkasan, tanda-tanda seorang lelaki mula mengalami kekurangan testosterone adalah:

 

* Mudah sakit sendi dan sakit otot

* Berpeluh berlebihan

* Merasa tidak cukup tidur

* Mudah meradang

* Cepat penat

* Kurang bertenaga melakukan hubungan seksual, selalunya sebelah pagi tidak lagi berlaku ereksi

 

https://www.facebook.com/EkstrakTongkatAli

Wallahu a’lam.

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: