Advertorial
Home » EKF » Pendarahan Selepas Persetubuhan

Pendarahan Selepas Persetubuhan

sexual_intercourse (1)

“Salam doktor..saya baru berkahwin seminggu yang lalu. Saya ingin bertanya sama ada normal atau tidak pendarahan berlaku selepas persetubuhan ? Saya mengalami pendarahan teruk pada kali pertama tetapi berkurangan selepas seminggu. Pendarahan ringan tetap berlaku apabila berlaku deep penetration. Adakah itu normal? Mohon pencerahan”

WA ALAIKUM MUS SALAM

Pendarahan selepas melakukan hubungan seksual bersama suami boleh menyebabkan kekeliruan pada wanita, teruatama apabila busia 40an.

Ini kerana ia mungkin salah satu tanda awal penyakit kanser i pangkal rahim (cervical cancer).

Jadi ada baiknya jika puan berjumpa dengan doktor untuk melakukan pemeriksaan Paps smear bagi mengesan kanser pangkal rahim di peringkat awal.

Selain dari kanser, terdapat beberapa punca lain pendarahan selepas bersetubuh seperti jangkitan kuman pada pangkal rahim, hakisan atau erosion pada pangkal rahim dan tumbuhan polyp atau fibroid pada pangkal rahim.

Saya mencadangkan agar puan segera berjumpa doktor walaupun mengalami pendarahan selepas bersetubuh yang sedikit. Jangan berlengah.

Saya mencadangkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM untuk kesejahteraan dalaman wanita.

https://www.facebook.com/EkstrakKacipFatimah

Wallahu a’lam.

 

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu, dan bagi wanita yang baru melahirkan anak, saya mencadangkan suplemen, selain dari vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM dan vitamin E Tocotrienols di http://needsvenue.com.my

Bagi individu yang mengalami kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian menggunakan kad kredit sila klik di bawah:

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

 

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: