Advertorial
Home » Doktor Menjawab » Pendarahan Akibat Ketumbuhan Polyps Semasa Hamil

Pendarahan Akibat Ketumbuhan Polyps Semasa Hamil

PENDARAHAN AKIBAT KETUMBUHAN POLYPS SEMASA HAMIL

polyps 2

“Salam doctor, saya berumur 37 tahun, hamil kali pertama. Sewaktu saya umur kehamilan saya 19 minggu saya mengalami pendarahan. Doktor telah melakukan pemeriksaan ultrasound dan memberitahu saya bahawa uri saya berada di bahagian atas. Jadi pendarahan saya alami bukanlah disebabkan oleh masalah uri di bahagian bawah.

Semenjak itu saya kerap mengalami pendarahan dan ketika usia kehamilan saya berusia 21 minggu, doctor mendapati ada  ketumbuhan polyp yang bertangkai.

Adakah ketumbuhan polyp ini bahaya, doctor? Mohon pencerahan. Terima kasih”

WA ALAIKUM MUS SALAM,

Masalah yang puan alami sebenarnya jarang berlaku. Namun ia bukanlah suatu yang berbahaya pada diri dan bayi dalam rahem.

Namun begitu ia sangat merunsingkan kebanyakan ibu yang hamil kerana ia menyebabkan pendarahan ketika hamil.

Ketumbuhan polyp berasal dari dalam pangkat rahem (cervix), berlaku terutamanya di kalangan wanita muda yang hamil buat pertama kali. Namun ia boleh berlaku pada wanita yang hamil.

Ramai wanita yang tidak mengetahui bahawa mereka mengalami polyp. Mereka hanya mengetahui apabila doctor melakukan pemeriksaan faraj ketika proses kelahiran. Atau apabila mereka mendapat terdapat ‘seperti darah beku’ yang terjuntai ke luar  dari dalam faraj. Polyp tidak mengganggu proses kelahiran.

polyps

Kadang kala polyp menyebabkan keputihan yang banyak, pendarahan selepas hubungan seks, keputihan yang berbau busuk (jika terdapat jangkitan), atau jangkitan kuman pada faraj yang berulang-ulang.

Kebanyakan polyp mempunyai saiz yang kecil, (kurang dari 2 sentimeter panjang). Ini boleh dikelirukan dengan ketumbuhan kanser yang berbahaya. Oleh itu, semua polip perlu dibuang dan diperiksa bagi memastikan ia bukannya kanser.

Punca yang menyebabkan polyp tidak diketahui dengan jelas. Berkemungkinan besar disebabkan oleh keradangan yang pangkal tahem yang kronik, ketidak seimbangan hormone dan bengkakan (congestion) pada saluran darah di pangkal rahim.

Oleh puan jangan risau mengenai polyp yang puan alami. Doktor selalunya akan membuangnya dengan pembedahan kecil dan puan diberikan antibiotic bagi mengelakkan jangkitan kuman pada luka.

Bagi mengelakkan keputihan dan jangkitan kuman pada pangkal rahem akibat ketidak keseimbangan hormon,  saya cadangkan suplemen Ekstrak Kacip Fatimah keluaran UTM .

Wallahu a’lam.

[IKLAN]

Dalam Ilmu Perubatan Melayu Silam, wanita yang baru melahirkan anak yang mengambil  Ekstrak Kacip Fatimah dikatakan dapat mengecutkan rahem ke saiz asal dan merawat kecederaan dalaman semasa melahirkan anak.  Mereka juga digalakkan diambil bersama vitamin C dan vitamin E.

Bagi wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak menentu juga dicadangkan mengambil Ekstrak Kacip Fatimah (dalam dos yang sesuai) bersama vitamin C dan E. Boleh dapatkan produk Kacip Fatimah keluaran UTM, Vitamin C dan Natrieo dengan klik di sini.

Bagi individu yang mengalami parut dan kekeringan kulit, terutamanya eczema saya mencadangkan cream Labicea Revitalizing Moisturizer. Info lanjut di https://www.facebook.com/Labicea-Revitalizing-Moisturizer-486696818067490/

Untuk pembelian Kacip Fatimah formulasi IBD UTM menggunakan kad kredit, sila klik di bawah:

[KLIK]

Warisan tradisi silam kini dalam tangan anda

Leave a Reply

Scroll To Top
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: